Zo ga je goed voorbereid op reis!

Je gaat op reis (yay!) of heb je nog geen reisplannen gemaakt, maar wil je er wel op uit? Dat kan deze zomer met Coca-Cola! Lees het artikel verder en kijk onderaan dit artikel hoe jouw droomvakantie kunt winnen. Reizen en op vakantie gaan is namelijk altijd leuk: lekker voorpret op doen via Instagram en reisblogs, alvast opschrijven waar je echt naar toe wilt en het weerbericht in de gaten houden. Maar vergeet ook zeker niet om van tevoren je zaken te organiseren zodat je goed voorbereid op reis gaat. Waar moet je aan denken en wat mag je echt niet vergeten? We vertellen je het in dit artikel!

Reisadvies

Tegenwoordig komt het helaas steeds vaker voor dat een land of een gedeelte van een land minder veilig is om naar toe te reizen. Het is daarom heel verstandig om voordat je een reis boekt, eerst te checken wat de actuele situatie is om te kijken hoe groot de kans is op terreurdreigingen of dat er een verhoogde kans op natuurrampen is. Mocht je je niet fijn voelen bij een bepaalde plaats of land, dan kan je nu nog gemakkelijk de keuze maken om naar een andere locatie te reizen! Het opzoeken van het actuele reisadvies kan je bijvoorbeeld doen via de website van de Nederlandse Rijksoverheid.

Vaccinaties

Een verre reis is echt een droom en een geweldige ervaring, maar vergeet ook zeker niet dat je bij verdere bestemmingen vaak ook ingeënt moet zijn. Ik moet toegeven dat ik echt bang ben voor naalden en een vaccinatie krijgen staat daarom ook ver onderaan op mijn lievelings-lijstje maar hey, het is toch wel heel belangrijk. Of je ingeënt moet worden en zo ja, welke inentingen je moet hebben kan je vinden via bijvoorbeeld de website van de GGD. Daar wordt advies gegeven per reisbestemming zodat je overzichtelijk kunt zien welke vaccinaties jou wel en niet aangeraden worden.

Let er wel op dat je je afspraak voor het halen van je vaccinaties ruim van tevoren plant. Het is namelijk het beste om je 4 tot 6 weken voordat je op reis gaat te laten inenten. In drukke periodes kan het ook nog weleens voorkomen dat je niet meteen terecht kunt, dus wees zeker niet te laat met het plannen van je afspraak. Is het door omstandigheden toch een gevalletje ‘last minute’ geworden, dan is er op Schiphol zelf ook een kliniek waar je terecht kunt voor een vaccinatie.

En mocht je al weleens eerder ingeënt zijn, zoek dan zeker even je vaccinatie-boekje erbij om te kijken of je misschien al je vaccinaties hebt gehad en of deze nog geldig zijn. Ook handig is om dit boekje (of een kopie ervan) mee op reis te nemen!

Reisverzekering

Nog zoiets leuks… je reisverzekering! Of je nou binnen Nederland, Europa of buiten Europa op reis gaat, het is handig om een reisverzekering af te sluiten. Nu dekt je eigen zorgverzekering vaak ook wel wat medische kosten, maar met een aanvullende reisverzekering kun je mogelijk meer vergoed krijgen wanneer je tijdens de vakantie een ongeluk krijgt of wanneer je schade of diefstal aan je eigendommen ondervindt. Omdat wij vrij regelmatig reizen hebben we een doorlopende reisverzekering met werelddekking afgesloten en als je graag spontaan een reisje maakt of een langere tijd weg wilt, dan is een doorlopende reisverzekering ook handig. Ga je heel zelden op reis, dan heb je uiteraard ook de optie om een eenmalige reisverzekering af te sluiten. Check even bij jouw reisverzekering vanaf hoeveel reizen je goedkoper uit bent, of quitte speelt wanneer je een doorlopende reisverzekering afsluit!

Wij hebben onze reisverzekering momenteel via ING lopen, die we prima geprijsd vinden maar je kunt ook zeker via diverse websites checken welke aanbieder de meest voordelige verzekering aanbiedt. We zitten zelf ook al een tijdje (uit gemak misschien) bij dezelfde aanbieder, dus ik vind dit zeker een moment om zelf ook eens rond te kijken bij andere aanbieders! 🙂

Belangrijke papieren

Het is altijd fijn om je belangrijke papieren ook digitaal te hebben, zodat je altijd een tweede optie hebt wanneer je je papieren op een of andere manier toch kwijt bent geraakt. Zo heb ik de paspoorten van Serena en Tara op m’n telefoon staan, maar het is ook heel fijn om die bijvoorbeeld ook nog naar jezelf te mailen. Mocht je telefoon en paspoort namelijk gestolen zijn, dan kan je toch nog via je mailbox bij deze informatie! Dit kan je uiteraard ook doen voor documenten zoals je zorg- en reisverzekering, bevestigingen van je verblijfplaatsen en vluchten, een lijstje met belangrijke telefoonnummers en ga zo maar door. Zelf geven wij ook altijd de vlucht- en verblijfgegevens van de reis aan onze ouders zodat zij ook weten waar we ons bevinden.

Maar denk ook aan mogelijke visum’s en andere vergunningen die je nodig hebt om een land binnen te mogen komen. Ga je naar Amerika, of je nou een langere tijd gaat of slechts een weekje, dan moet je een ESTA-formulier invullen – en betalen. Er zijn verschillende websites die je hiermee kunnen helpen, maar ik heb ook eens gehoord dat iemand is opgelicht voor veel te veel geld dus wij vragen altijd onze ESTA aan via deze officiële website. Maar ook voor landen als China en India moet je van tevoren een visum aanvragen wil je hier binnen komen. Via deze website kan je bijvoorbeeld zien of je een visum van te voren, ter plekke of helemaal niet hoeft aan te vragen.

Creditcard en geldzaken

Een creditcard vind ik echt een must wanneer je op vakantie gaat en dan vooral wanneer je buiten Europa reist! Ik heb zelf altijd een creditcard op zak, omdat het me echt een fijn gevoel geeft dat ik altijd een manier van betalen heb wanneer ik geen contant geld op zak heb (en dat is dus eigenlijk nooit het geval haha) of wanneer mijn pinpas het niet doet of wanneer er niet genoeg geld op m’n rekening staat. Met een creditcard kan je dan vrijwel altijd toch nog afrekenen.

En ook in het buitenland is een creditcard super fijn, ik heb zelf al meerdere keren meegemaakt dat mijn pinpas het namelijk niet deed. De ene keer omdat ik vergeten was de pinpas te activeren voor dat werelddeel en de andere keer omdat de machine in een winkel gewoon niet mijn pinpas kon accepteren. Een creditcard werkt in zulke gevallen vrijwel altijd! Daarnaast heb je bij het huren van een auto vaak ook een creditcard nodig en zullen ze 9 van de 10 keer bij het inchecken in een hotel ook naar een creditcard vragen als borg. Daarnaast krijg je wanneer je iets afrekent met je creditcard ook nog eens extra dagen verzekering tegen schade, diefstal of verlies van je goederen. Ook een hele fijne plus aan een creditcard!

Wat ik vaak ook doe is van tevoren opzoeken welke valuta er gebruikt wordt in het land van bestemming. Op die manier kan ik meteen de koers opzoeken en daarmee alvast oefenen om bedragen om te rekenen. En ben je net zoals ik niet zo’n rekenwonder, dan zijn er ook veel apps voor je telefoon die je hiermee kunnen helpen. Zo gebruik ik de app ‘Currency’ die bij mij ingesteld staat op de Indonesische Rupiah. Super makkelijk om op deze manier te checken met welke bedragen je te maken hebt voordat je bijvoorbeeld te veel betaalt!

Cultuur

Van tevoren precies weten welke normen en waarden en er in het land van bestemming zijn en hoe je je moet gedragen rondom deze cultuur is super belangrijk en handig om van tevoren te weten. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld naar een Islamitisch land op reis gaat, waardoor het netjes is als je je ook aan de kledingvoorschriften houdt. Denk bijvoorbeeld aan jurken en rokken die over de knie vallen en tops die de schouders bedekken en niet te laag uitgesneden zijn. Wanneer je hier van tevoren aan denkt, kan dit helpen met het inpakken van de koffers of tas zodat je niet op plaats van bestemming meteen de shoppingmall hoeft binnen te duiken.

Ook is het handig om in zo’n geval een extra (dunne) sjaal in te pakken, deze kan je namelijk ook over je schouders draperen of over je hoofd. In Italië zijn er bijvoorbeeld meerdere bezienswaardigheden waar het gepast is (of zelfs verplicht!) om je schouders te bedekken. Een sjaal is dan echt een hele makkelijke en lichte optie.

Weerbericht

En dan komen we aan bij het laatste… het weerbericht checken! Ik denk dat we allemaal wel voordat we op reis gaan nauwlettend het weerbericht van de plaats van bestemming in de gaten houden. Puur als voorpret, maar ook zeker vanuit functioneel oogpunt want je wilt natuurlijk weten welke kledingitems je wel en niet moet inpakken! Naast dat je dat via de weer-app kunt doen, vind ik het zelf ook heel erg handig om via Instagram te kijken wat anderen dragen die zich nu op die locatie bevinden. Dit is daarom wel een optie die je slechts een paar dagen van tevoren kunt doen. Via Instagram kan je namelijk zoeken op de locatie of een hashtag dus als je dan zoekt op jouw vakantiebestemming, dan kom je foto’s tegen van andere Instagram gebruikers waarmee je via hun outfit waarschijnlijk wel kunt afzien hoe de gevoelstemperatuur daar is #handig!

Of je nu wel of nog niet een reis gepland hebt staan, doe mee aan de winactie van Coca-Cola. Coca-Cola geeft namelijk deze zomer wekelijks droomvakanties weg! Scoor een blikje of fles Coca-Cola met het speciale etiket met de droombestemmingen erop en onder het label, de dop en het lipje van je Coca-Cola vind je een actiecode. Voer deze code in op de actiepagina www.cocacola.nl/summer en wie weet win jij een reis naar een van de heerlijke zonbestemmingen!

Heb jij al een reisje weg gepland staan? En welke bestemming staat er bovenaan jouw wishlist?

Liefs, Larissa
@travellab.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coca-Cola.

Share:

11 Reacties

 1. Avatar
  Lisa
  5 juni 2017 / 11:48

  Wat een super fijn en handig artikel, precies op tijd! Ik ga deze opslaan 🙂 xx

 2. Avatar
  Cheung
  5 juni 2017 / 11:53

  Hallo,
  Super goed geschreven, hier heb ik wat aan!
  Echt goede tips!
  Groetjes!

 3. Avatar
  Maria
  5 juni 2017 / 11:57

  Wat een mooie foto van jullie 3 op het strand! Heel handig artikel dit, ik ga deze zeker eventjes markeren als favoriet om nooit te vergeten. Toppers!

 4. Avatar 5 juni 2017 / 18:00

  Ik heb volgend jaar pas een reisje gepland staan, mijn 30e verjaardag vieren op Gran Canaria! Er staat echt zó veel op mijn wishlist, ik kan niet kiezen waar ik het liefste heen wil! Haha heel erg, I know!

 5. Avatar
  Willemijn J.
  9 juni 2017 / 09:24

  Goed geschreven!

  • Larissa
   Larissa
   9 juni 2017 / 10:31

   Dankjewel Willemijn!

 6. Avatar
  Shenna
  9 juni 2017 / 09:29

  YES dit artikel had ik nodig, thanks ladies!

 7. Avatar
  Merel
  14 juni 2017 / 10:03

  Toppers! Erg goed artikel, helaas gaan er nog velen onvoorbereid weg. Laten we deze flink delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: