Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Een reis maken naar een land in Azië of Afrika is (vaak) niet iets wat je last minute boekt, want voor een verre reis is wel wat voorbereiding nodig. Waarom? Omdat je na een korte 6 uur durende vliegreis ineens op een plek belandt, die compleet anders is dan je gewend bent. De cultuur is compleet anders, het is een land met een andere religie, er leven andere dieren/insecten en natuurlijk loop je risico op ziektes waar je nog niet resistent voor bent! Wat moet je allemaal weten voordat je naar Gambia gaat? Ik vertel het je uitgebreid in dit artikel.

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Inentingen & malaria pillen
In Nederland krijg je als kind diverse vaccinaties tegen bijvoorbeeld de bof en mazelen, die heb je al in the pocket. Maar in Gambia loop je ook een risico op diverse andere ziektes waar je liever niets mee te maken wilt hebben. Het is niet verplicht om reisvaccinaties te nemen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Als je op reis gaat wil dat niet zeggen dat je ziek wordt of dat je echt een grote kans maakt op die ziektes, maar de kans is er natuurlijk wel en wat mij betreft geldt dan: better safe than sorry.

Allereerst: maak een afspraak met de GGD (of huisarts) en doe dit op tijd. Dan maak je in principe 2 afspraken waarvan de eerste een consultatiegesprek is. Tijdens dit consult zal jij je reis bespreken met iemand van de GGD. Waar ga je heen? Hoe lang? Ben je al eerder in Afrika geweest? Of in een land met gele koorts? Etc… Daarna ga je samen na welke vaccinaties nodig zijn en welke je wilt nemen. De tweede afspraak is die, waarbij je wordt geprikt. Dit kan op dezelfde dag maar ook eventueel op een andere dag. Voor Gambia had ik er een hele hoop nodig + malariapillen, want heel Gambia valt in het malaria gebied. Wanneer je de vaccinaties neemt, hangt af van wanneer je op reis gaat, neem deze zo laat mogelijk, want dan zijn ze zo lang mogelijk geldig. Maar neem ze ook niet te laat, meer weten? Check GGD Reisvaccinaties en ook ons gezond op reis artikel.

Ik ben voor het eerst naar Afrika afgereisd en deze reis duurde 1 week. Dit zijn vaccinaties die ik heb gehad en de kosten ervan:

 • Gele koorts / €33,-
 • DTP / €23,-
 • Hepatitis A / €49,- (serie van 2)
 • Cholera stempel / €5,- (geen vaccinatie, maar je hebt wel een stempel nodig)
 • Malariapillen €50,84 (1 dagpil voor de reis + 1 week dagpillen + 7 dagpillen na de reis)
 • Vaccinatieboekje / €2,50

Yep, dat zijn behoorlijk hoge kosten voor een weekje Gambia! Mocht je nou vaker in het jaar op reis gaan naar verre landen waarvoor deze vaccinaties ook gelden, dan hoef je niet steeds opnieuw prikken te halen en merk je dat dit een eenmalige investering is. Let wel op: de malariapillen krijg je op recept, dus zorg ervoor dat je deze op tijd afhaalt. Deze pillen moet je daarnaast ook nog apart afrekenen bij je apotheek.

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Gambia is een moslimland
Omdat 90% van de bevolking in Gambia Moslim is, is het respectvol om niet al te sexy of blote kleding te dragen als je besluit om je resort te verlaten. Denk hierbij aan het bedekken van de schouders, je decolete en je knieën. Natuurlijk mag je helemaal zelf bepalen wat je draagt, maar als je in een kort shortje, een top met diepe uitsnijding of zelfs een bikini-top de deur uit loopt zal je wel blikken krijgen. En eerlijk gezegd is dat ook niet heel erg respectvol en bovendien zul je je er niet heel comfortabel bij voelen.

Mijn tips:

 • Draag niet al te strakke kleding en ook liever geen korte shorts of rokjes. 
 • Neem een sjaal mee die je om je schouders en eventueel om je hoofd kunt slaan, zodat jij je op elk moment kunt bedekken.
 • Neem een lange loszittende broek mee en ook een dun vestje.
 • Ben je homoseksueel? Probeer dit dan te verbergen zodra je de deur uitgaat. Dit klinkt vreselijk, maar Gambia is nog niet zo modern zoals wij dat in het westen zijn en het wordt niet getolereerd (zoals in andere moslim landen dat misschien wel is). Je kunt hiervoor zonder pardon in de gevangenis belanden, wellicht was je hiervan al op de hoogte, maar ik wilde het toch nogmaals vermelden.

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Foto’s maken mag niet altijd!
Als pers in Gambia heb ik het wel geweten: je kan niet altijd de foto’s schieten die jij wilt! Een hele hoop Gambianen vinden het namelijk totaal niet prettig als je een foto van ze maakt en als je dit zonder te vragen toch doet, kan het uitlopen tot een grote ruzie. En ik overdrijf nu niet, want ik heb het zelf meegemaakt tijdens mijn reis. Waarom denk je misschien? De ouderen denken dat je hun ziel steelt als je een foto maakt, anderen denken dat jij bakken met geld verdient aan die foto’s en daarom willen ze niet zomaar meewerken. Weer anderen denken dat je hen wilt verkopen in Europa (vreselijk dat ze dit nog steeds denken trouwens, gezien de geschiedenis) en weer anderen zijn eigenlijk gewoon verlegen.

Waar moet je op letten als je foto’s maakt?

 • Vraag altijd eerst om toestemming als je een portret-foto wilt nemen. En onthoud: nee is nee! (Heb hier dan ook respect voor).
 • Maak je een overview foto? Doe het dan voorzichtig, want er kan altijd iemand zijn die op de foto staat en het er niet mee eens is.
 • Toch per ongeluk een foutje gemaakt? Laat duidelijk zien dat je de foto met die persoon erop verwijdert OF dat die persoon er niet op staat en bied uiteraard meteen je excuses aan.
 • Maak GEEN foto’s van soldaten/mariniers (ook je camera verbergen als je ze tegenkomt).
 • Wees creatief, wees vrolijk, benader iedereen met een grote glimlach en laat ook je foto zien aan de persoon, want dat vinden ze fantastisch!

Het klinkt allemaal ontzettend heftig, maar dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Het is zeker niet onmogelijk want ik heb, zoals jullie wel hebben gezien, veel prachtige foto’s weten te schieten. Gemist? Bekijk ze allemaal in mijn Gambia verslag.

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Je brandt weg in de zon
In Gambia zijn de temperaturen het hele jaar door erg hoog en de zon schijnt elke dag. Maar dat klinkt veel fijner dan het in werkelijkheid is. De zon staat altijd heel hoog en dat voel je branden op je huid. Mijn advies? Smeer je elke dag in met een zonnebrand crème met de hoogste factor, ook je gezicht. Neem ook een flacon mee in de auto, want gedurende dag moet je opnieuw smeren en bovendien transpireer je veel, waardoor je nog meer moet smeren! Een water/zweetproof zonnebrandcrème zou daarom nog beter zijn. Neem verder een sjaaltje mee als je de deur uitgaat en eventueel nog een hoed of pet zodat je je hoofd kunt beschermen. Ook kan het fijn zijn om nog een vestje mee te nemen, zodat je ook je schouders kan bedekken tegen de felle zonnestralen. Het is warm, maar zweten doe je toch wel. Oh en vergeet je nek en oren niet!

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

De muggen prikken je lek…
…tenzij je goed smeert! In Gambia heb je een hele hoop soorten muggen die wij niet kennen in Nederland – brrrr! Oh en die zullen je gegarandeerd lek steken. Niets is vervelender dan onder de jeukende bultjes te zitten. Wat kan je er tegen doen? Smeer je elke dag in met een product met DEET. Gambia is een malariagebied en dan wordt er aangeraden om met minimaal 30% DEET te smeren, dat is ongeveer 6 uur werkzaam. Draag verder eventueel een lange broek of rok, om je benen te beschermen. Ze prikken vooral op je enkels en ellebogen, vergeet deze dus niet in te smeren!

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Ga niet alleen op pad!
In Gambia kun je verblijven in de meest luxe resorts voor kleine prijzen. Maar als je in je resort blijft gedurende je hele vakantie (hoe luxe en mooi deze ook is) dan maak je natuurlijk helemaal niks mee van het land en krijg je geen beeld van hoe het er daadwerkelijk in Gambia aan toe gaat. Na mijn reis kan ik je sterk aanbevelen om eens je resort uit te stappen en juist de stadjes en dorpjes te bezoeken. Ook kun je een hele hoop activiteiten doen in Gambia, zoals dieren spotten vanuit een boot, een 4 wheel drive safari, naar het strand en naar een natuur reservaat bijvoorbeeld.

Mij is verteld dat het niet verstandig is om in je eentje of met z’n tweeën de deur uit te gaan. Het wordt dan ook aangeraden om een busje te huren met een chauffeur voor een kleine prijs, die je overal heen kan brengen. Het liefst ook nog met een gids erbij, zodat je met deze gids kunt rondlopen, dat is veiliger. Bovendien kan deze gids je ontzettend veel informatie geven. Nog beter is het boeken van een excursie, zodat je met een hele groep op pad gaat. 

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Het is een arm land
In Gambia zijn de mensen arm en ze leven niet altijd in de beste omstandigheden. Ze weten maar al te goed dat wij het in het westen veel beter hebben. Als je een lichte huid hebt dan weten ze meteen bij wie ze terecht kunnen voor wat geld. Draag daarom uit respect en zelfbescherming niet je duurste sieraden en kleding. Omdat ze zo arm zijn zullen ze gaan bedelen en dat kan lastig zijn voor sommigen. Ook kan het erg intimiderend zijn en misschien weet je zelfs niet wat je moet doen!

Niet meteen geld geven en ook niet aan iedereen
Je denkt meteen “jij hebt geen geld en ik wel, dus ik geef het je”. Maar helaas houd je dat niet vol, want je kunt immers niet aan iedereen geld blijven geven en bovendien is dat ook niet slim om te doen. Een paar euro is een goudmijn voor hen en als jij elke keer zonder na te denken een maandsalaris weggeeft aan die mensen, raken zij eraan gewend en dan zullen ze elke toerist lastig vallen omdat het zo makkelijk is.
Mij is verteld dat als je echt wat wilt geven, ze er eigenlijk ook wat voor moeten doen. Geef daarom je gids en chauffeur fooi! Maar iemand die alleen even om geld komt vragen, liever niet. Ze moeten leren dat ze er wel voor moeten werken. Ook de kinderen zijn slim, zij zullen vragen om schoenen, omdat ze anders niet naar school kunnen en ze vragen allemaal om een voetbal. Je wilt ze helpen, je wilt ze de hele wereld geven, want hoe zeg je nee tegen een kind? Het is lastig. Hoe graag we ook Afrika willen helpen, smakken geld aan mensen geven om te helpen, gaat niet werken.

Wees streng
De meesten reageren respectvol als je nee zegt, maar sommigen accepteren geen nee als antwoord en gaan door. Dit zijn meestal degenen die wat aan je willen verkopen. Ze kunnen dan door blijven vragen, lopen zelfs meters met je mee tot aan de auto en hangen zelfs half in je auto totdat je toegeeft. Maar laat het niet zo ver komen, wees hard en duidelijk. Nee is nee en loop dan weg of trek de deur dicht. Het is niet zielig, in Nederland zou je ook hard zijn tegen iemand die na 10x nee zeggen toch door blijft pushen, toch? 

Het bedelen en het pusherig verkopen van spullen zal je absoluut meemaken en dan vooral op de toeristische plekken, daar is echt geen ontkomen aan. Maar dit zul je ook in andere arme landen meemaken. Als je weet hoe je hiermee om moet gaan en weet wie je wel en niet wat moet geven (en ook hoeveel), dan komt het helemaal goed. Het is even wennen en op het begin kan het vervelend zijn, maar dat went wel.

En verder? Afdingen! Als je iets koopt, zullen ze het je aanbieden voor de allerhoogste prijs en het wordt dan ook aangeraden (en verwacht) dat je gaat afdingen. Ze vragen bijvoorbeeld: “hoeveel zou jij ervoor willen geven?” of “wat kan je bieden?”. Bepaal dan hoeveel jij ervoor wilt geven en wees rechtvaardig.

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Goede hygiene is vaak afwezig
Zoals je kunt verwachten is de hygiene in Gambia behoorlijk slecht (met uitzondering van de resorts). Denk hierbij aan wc’s die niet doortrekken, vieze omstandigheden, vervuild water, weinig schoonmaak producten en veel vliegen. Neem een desinfecterende handgel mee om steeds je handen te kunnen reinigen, want er zal niet overal een kraan met zeep aanwezig zijn. Bovendien zal letterlijk iedereen je begroeten en dan je hand vastpakken, met handen die ook niet altijd even schoon zullen zijn. Raak ook niet steeds met je handen je mond en ogen aan! Als je naar de wc gaat, probeer dan te hurken en raak de bril niet aan met je billen. Verder moet je gewoon proberen te leven zoals gewoonlijk, maar soms moet je even extra opletten. Heb je smetvrees? Dan wordt het een hele grote uitdaging, maar wel eentje om nooit meer te vergeten!

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Het water is vervuild
Het water uit de kraan in je resort is helaas niet drinkbaar. Koop daarom flesjes water en controleer of het dopje niet al eerder geopend is. Met eten moet je ook opletten, voornamelijk als het gaat om groenten en fruit. Sla, komkommer, tomaat en andere groenten kunnen gewassen zijn in vervuild water. Onze magen zijn hier niet aan gewend en je moet daarom extra goed oppassen. Sla het eten van de salades daarom ook over. Gekookte en gebakken producten zijn wel veiliger om te eten, maar check wel altijd of je vlees volledig doorbakken is. Eet ook niet zomaar van de straat aangezien de hygiene omstandigheden daar nog slechter zijn.

Mocht je nou toch ziek worden en diarree krijgen, zorg dan dat je genoeg drinkt. Kan je niks binnenhouden? Neem dan het product ORS om je zoutgehalte aan te vullen als het erg lang aanhoudt. Let op! Het wordt trouwens afgeraden om diarree remmers te gebruiken als je malariapillen slikt, omdat de functie daarvan dan niet meer werkt. Je onttrekt namelijk de werkende stof uit je lichaam. 

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

De wegen zijn vaak zanderig en modderig
In Gambia heb ik veel gelopen en dan op paden die niet altijd even goed waren, denk aan paadjes met rood zand, modder en brokken steen. Of zoals op de foto hierboven: zakken met zand. Het is bloedheet in Gambia en daarom droeg ik sandalen in plaats van sneakers. Ik droeg Teva sandalen en deze zijn comfortabel, zitten altijd stevig om je voet heen en je kan ze ook wassen als ze vies worden. Ze zijn licht in gewicht en daarom ideaal voor op reis. Daarnaast zitten ze ook heerlijk en er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. In je resort kan je uiteraard wel je hakken, sleehakken en andere nette schoenen dragen, maar buiten het resort zou het zonde zijn. Alles wordt namelijk VIES!

Verder nog handige tips/leuke dingen?

 • Neem een wereldstekker mee want in Gambia heb je stopcontact G nodig (een Engels stopcontact). Toch vergeten? Je kunt er ook vaak eentje lenen in je resort.
 • Sluit een wereldwijde reisverzekering af.
 • Neem je een taxi? Kies voor de groene ‘toeristen’ taxi want die is het meest veilig. Het is namelijk verplicht voor de bestuurder van een groene taxi om een rijbewijs te hebben. Wel zo fijn haha!
 • Probeer eens wonjo juice, het is gemaakt van hibiscus en is super lekker zoet en gezond.
 • Maak een praatje met de inwoners, zij kunnen je de beste tips geven en bovendien is het gezellig.
 • Neem make-up mee of andere spulletjes (pennen, papier, knuffels) om te doneren. Ik wist niet precies waar, ik heb daarom wat achter gelaten in mijn resort ter donatie met een briefje erbij.
 • Wees niet bang, geniet er met volle teugen van!

Nogmaals, een reis naar Afrika boek je niet zomaar en het heeft zoals je hebt kunnen lezen enige voorbereiding nodig. Het klinkt allemaal een stuk heftiger dan dat het daadwerkelijk is, maar sommige dingen moet je gewoon wel weten voordat je vertrekt. Als je al deze informatie onthoudt en toepast, dan moet het helemaal goedkomen en haal je het beste uit je reis. Vergeet zeker niet je prikken, slik je pillen en vooral: geniet van de reis. En geloof mij maar, Gambia is fantastisch! De mensen lachen altijd en zijn ook altijd in voor een grapje. Ze noemen het daarom ook de smiling coast of Africa. Lees ook zeker even mijn reisverslag van Gambia vol met foto’s en ervaringen en avonturen.

Ben jij wel eens in Afrika geweest? En wat is jouw meest verre reis geweest?

Share:

24 Reacties

 1. Avatar
  Lenneke
  21 oktober 2015 / 17:13

  Goeie info! Heb zelf een aantal keer wat maanden in Ghana gewoond.

  De meeste inentingen kreeg ik trouwens vergoed van de verzekering, net als de malariapillen. Dus dan valt het ook weer mee qua kosten.

  • Tara
   Tara
   Auteur
   21 oktober 2015 / 18:33

   Dankjewel! Ah wauw! Ja klopt, je zal inderdaad alles of een gedeelte vergoed kunnen krijgen dus dan valt het inderdaad wel mee 😉

 2. Avatar 21 oktober 2015 / 18:04

  Heel handig artikel dit voor mensen die naar Gambia gaan! Dat van die foto’s maken wist ik nog niet!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   21 oktober 2015 / 18:35

   Dankjewel! Ja ik ook niet, dus dat was even schrikken en wennen haha! En vloggen was ook niet altijd even makkelijk ivm dat iedereen met je praat en met je meeloopt. Ach, het is uiteindelijk helemaal gelukt! x

 3. Avatar
  Rita
  21 oktober 2015 / 18:12

  Goede informatie! Vooral dat je niet zomaar ongevraagd foto’s van iedereen kan nemen, hoe goedlachs en fotogeniek ze ook zijn, het stukje over wat voor soort kleding gepast is t.o.v. de bevolking en over veiligheid.

  • Tara
   Tara
   Auteur
   21 oktober 2015 / 18:35

   Dankjewel!

 4. Avatar 22 oktober 2015 / 09:58

  Super fijn artikel! Natuurlijk wist ik dat je daar met dingen rekening moet houden, maar met zooo veel had ik niet gedacht. Uiteindelijk is het natuurlijk alleen maar de moeite waard want het lijkt mij echt een onvergetelijke ervaring. Afrika staat ook echt zeker hoog aan mijn lijstje om nog eens te gaan bezoeken.

  • Tara
   Tara
   Auteur
   22 oktober 2015 / 22:31

   Hi, ja toen ik het ging uitzoeken voordat ik ging dacht ik precies hetzelfde van wow, dat is best veel om rekening mee te houden! Grappig, dan besef je je ook weer hoeveel dingen eigenlijk niet vanzelfsprekend zijn zoals schoon water. xx

 5. Avatar
  Marijke
  25 oktober 2015 / 12:56

  Goed artikel! Ik heb zelf ook in een ontwikkelingsland gewoond en veel dingen herken ik inderdaad. Zeker het ding van foto’s maken. Helaas heb je er altijd mensen bij die stiekem toch foto’s gaan makenen daar komen inderdaad behoorlijke ruzies van!

 6. Avatar 25 oktober 2015 / 16:00

  Wat een goed, overzichtelijk artikel heb je geschreven! Echt handig om zo alles bij elkaar te hebben 🙂

  • Tara
   Tara
   Auteur
   28 oktober 2015 / 10:59

   HI Hilde, dankjewel! Ja he? Voordat ik op reis ging heb ik allemaal informatie voor mijzelf opgezocht van diverse sites en nu dacht ik, waarom gooi ik het zelf allemaal niet bij elkaar in 1 overzichtelijk artikel voor anderen? 😉 Wel zo handig!

 7. Avatar
  Brigitte
  3 november 2015 / 12:52

  Erg goed geschreven verslag Tara!

  Alleen denk ik niet dat het een land voor mij is haha.

 8. Avatar 11 november 2015 / 17:52

  Goed artikel! Wel een klein dingetje, ik ben twee keer in Gambia geweest en wel gewoon in m’n uppie de ‘strip’ opgegaan. Ik ben ook in m’n eentje gaan dineren daar etc, het toeristengebied is redelijk oké om gewoon in je eentje doorheen te lopen. Je moet wel je mannetje (vrouwtje) staan en als je nee zegt, daar ook aan vast houden. Er zijn daar genoeg mensen om je heen (ook andere toeristen) en men wil niet per sé kwaad, maar gewoon het beste resultaat krijgen van jouw bezoek..

  Excursies heb ik inderdaad ook in groepsverband geboekt maar zelfs toen zat de reisleiding achter me aan ha-ha!

 9. Avatar 11 november 2015 / 23:43

  Een erg leuk artikel en mooie foto’s! Ik vind het zelf altijd erg leuk om voor te bereiden voor een vakantie, en ik ben dan ook een van de weinigen in mijn omgeving die de inentingen niet erg vind omdat mijn voorpret veel groter is, haha. Grappig om te lezen dat je in Gambia niet persé een rijbewijs hoeft te hebben om toeristen te kunnen vervoeren, zelf ook eens iets vergelijkbaars meegemaakt in Sri Lanka. Gambia staat zeker op mijn bucketlist en aan deze tips heb je nou echt wat!

 10. Avatar 17 mei 2016 / 09:46

  Super handig artikel om te lezen voordat je naar zo’n soort land toe gaat. Ik wil ooit echt eens naar Afrika toe, want het lijkt met echt een prachtig land!

 11. Avatar
  John Luijendijk
  13 juli 2017 / 06:31

  Ik wil ook een bezoek brengen aan Gambia en vind dit artikel leuk en informatief om te lezen net als de referenties. Maar kan iemand mij vertellen hoe ik aan een visum kom?

 12. Avatar
  Lia
  23 september 2017 / 19:56

  Leuk artikel!
  Ik kan alleen nergens vinden of er luiers (voor een 2jarige) te koop zijn. Weet jij dat?

 13. Avatar 10 september 2018 / 13:38

  Hallo allemaal,
  Gambia = Afrika voor beginners, wij gaan dit jaar voor de 5e keer en momenteel is er een schooltje naar ons vernoemd omdat we daar vorig jaar een nieuw dak op hebben geplaatst.
  Als je in Gambia aankomt en je gaat voor het eerst je hotel uit kom je vaak direct al de 1e bumpster tegen. Wees kortaf en ga niet op zijn vragen in zeg dat je alleen wilt lopen doe je dit de 1e keer goed duidelijk vaak heb je dan geen last meer.
  Mijn tip zoek eens via google op Gids voor Gambia, dan kun je veel particuliere jongens vinden die je voor een paar euro per dag Gambia laten zien. Het vervoer moet je wel zelf betalen maar dat regelen ze natuurlijk voor je tegen de gangbare prijzen. Het is volkomen veilig en geloof al die mooie praatjes van de reisorganisaties maar niet die zijn er alleen maar op uit om je dure excursies aan te smeren. Nog een handige tip wellicht, pik een taxi op aan de straat vaak ben je dan goedkoper uit dan een taxi bij het hotel, deze moeten commissie afstaan aan de Taxi boss die je bij het hotel aanspreekt. En om een sprookje uit de wereld te helpen, weet ik niet beter dan dat ook de gele taxi’s in het bezit zijn van een rijbewijs. Kijk wel uit met de bush taxi’s daar rijden jongens mee als bagage boys en die mogen ook wel eens rijden van de chauffeur, deze jongens hebben vaak geen rijbewijs. Vragen en of meer weten mail me maar.

 14. Avatar
  Willem Giffin
  9 juli 2019 / 11:37

  Hallo
  Ik ben dit jaar in april geweest voor een maand in Gambia ik heb daar bij lokale bevolking gewoond en geleefd zoals die mensen daar douchen buiten toilet buiten ik kan je vertellen het was de vacantie van mijn leven ik ga weer terug de mensen daar zijn vriendelijk behulpzaam delen alles met je ik heb daar geen problemen gehad in een woord amezing

 15. Avatar
  Lucia
  26 januari 2020 / 10:45

  Ik ga over drie weken 1 weekje naar gambia de informatie over de inentingen is heel nuttig en malariapillen en kuur antibiotica mee.
  En inderdaad veel insmeren met deed 40plus raadde GGD mij aan.
  Heb verleden week 4 prikken gehad en 1 voordat ik vertrek.
  En over de waterflesjes checken goede tip of deze open zijn geweest.
  En ook handige tips vest mee niet te bloot over straat top advies
  Nou ben benieuwd hoe het is daar.

 16. Avatar 26 januari 2020 / 11:05

  Ik heb verleden week inentingen gehad krijg boor vertrek nog 1.
  Ik krijg alles vergoed ziektekosten ook malaria pillen en antibiotica opgestuurd.
  Staan goede adviezen hier.
  Ook open flesjes water kijken doek om je heen als je over straat gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: