Wandelen en fietsen door Riga

In Riga is het ijzig koud. De wind is nog het ergste, die snijdt echt door je heen. Op straat moeten we uitkijken dat we niet uitglijden over de plassen bevroren water, maar door de herftkleurige bomen schijnt de zon. Het is een prachtige, heldere dag met een strakblauwe lucht. Een perfecte dag om te fietsen door Riga.

riga travel report_06
Bij de Riga Explorers Club aan de Riharda Vagnera iela 14 huurden we onze fietsen én een gids. De Riga Explorers Club is een klein zaakje dat wordt gerund door een stelletje vlotte boys. Eentje komt uit Engeland, eentje komt uit Australië en eentje komt uit Letland. Ze wonen elk al jaren in Riga en kennen de stad en de omgeving dan ook op hun duimpje.

fietsen door riga
Helemaal goed en warm ingepakt sprongen we op onze Gazelle’s om de stad te verkennen. Ik heb nooit eerder een guided bike tour gehad, maar ik moet zeggen dat ik het een hele prettige manier vind om een stad te ontdekken. Een touringbus vind ik vrij ‘toeristisch’ en net iets te snel gaan allemaal, terwijl een wandeling door de stad juist weer vrij langzaam gaat. Op de fiets kun je je sneller verplaatsen dan te voet, waardoor je meer kunt zien in dezelfde tijd én je bent lekker in de buitenlucht.

riga travel report_03 ghetto riga cats riga jewish ghetto riga riga travel report_04 robbert riga
Onze gids nam ons mee naar de Joodse ghetto, oftewel de Moskow wijk. Deze wijk ligt tegen het centrum aan, maar is erg oud en vervallen. Afgebrokkelde stenen en bladderende verf. De Letten hebben gewoonweg geen geld om hun huizen op te knappen of om in betere huizen te wonen. Zo zonde, want je kon zien dat de huizen in beter tijden prachtig moesten zijn geweest. We kwamen mooie binnenplaatsen, versierde deurposten en prachtige hekken tegen.

Het had iets triests, zoals vergane glorie altijd een beetje triest is, maar het was ergens ook weer heel intrigerend om door deze wijk heen te fietsen. Iets wat ik zonder gids nooit gedaan zou hebben omdat deze wijk niet heel erg wordt gepromoot onder de toeristen. Sommige huizen hadden dichtgespijkerde ramen, of er hingen doeken voor, waardoor je echt zo’n ‘spookstad’ idee kreeg. Als je houdt van oude gebouwen en voor dat ‘urban exploring’ gevoel wilt gaan dan moet je zeker eens – met gids en bij voorkeur niet in het donker, want dat is gewoon freaking scary – door de Moskow wijk fietsen.

st peters church riga travel report_17 riga travel report_14 riga travel report_16 riga travel report_15
Een aanrader is om voor €7 per persoon de St. Peter’s Church op te gaan. Deze kerk is de hoogste kerk van Riga en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Tijdens the golden hour (het laatste uurtje zonlicht) hebben we daar dan ook de prachtigste foto’s gemaakt. No worries, je hoeft je kuitspieren niet te overbelasten om deze kerk te beklimmen, want ze hebben gelukkig gewoon een lift die je naar het hoogste punt brengt. De St. Peter’s Church vind je aan Skārņu iela 19.

riga travel report_13 riga travel report_18
De befaamde gekleurde huisjes van Riga staan vlak naast de St. Peter’s Church en ze zijn zo heerlijk fotogeniek. Hadden de huizen in Nederland maar wat meer kleur! De sierlijke lantaarnpalen, de straten met kinderkopjes, de prachtige gebouwen, kerken, de gekleurde huizen met hun Franse balkonnetjes, de bogen, trappetjes, deurposten en hekken, alles in de binnenstad van Riga is mooi. Het lijkt alsof je door een filmset wandelt en ik moet mezelf in bedwang houden niet elk huis of elk gebouw apart op de foto te zetten.

riga travel report_10 riga travel report_08 riga travel report_09riga travel report_11 riga park riga travel report_12
Riga kent vele parken. Het viel me echt op dat er zo veel groen en natuur te zien is in deze stad. Sommige parken zijn wat vlakker en bevatten mooie fonteinen en kleine pleintjes omringt met bankjes, anderen, zoals het uitgestrekte Kronvalda Parks zijn wat heuvelachtiger en bevat een stromend riviertje met eendjes en zwanen, stenen ruïnes, trappetjes en bruggen. Heel idyllisch en sprookjesachtig. Hier vind je ook de slotjesbrug; de brug waar kersverse echtparen en verliefde stelletjes een slotje aan bevestigen als teken van hun eeuwige liefde. Zo romantisch!

cycling through riga
Midden in Kronvalda Parks staat het vrijheidsmonument; een grote zuil waarop een dame, de Letten noemen naar Milda, drie sterren omhoog houdt. De drie sterren staan voor Koerland, Lijfland en Letgallen, de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan. Het monument is tussen 1931 en 1935 gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse OnafhankelijkheidsoorlogHet vrijheidsmonument staat dan ook voor vrijheid en vaderland en is erg belangrijk voor de Letse bevolking.

riga travel report_02De foto’s zijn gemaakt door mij en door Laura Coolen van whatabouther.nl

Riga is een prachtige, historische stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Alles is op loopafstand gemakkelijk te bereiken, maar je kunt natuurlijk ook de tram pakken of een fiets huren. Vooral als je gebieden buiten het centrum en de Oude Stad wilt verkennen is een fiets aan te raden. Er is zo veel te zien en te bewonderen en de parken zijn er magisch en sprookjesachtig.

Riga is niet de allerbeste shopstad van Europa, maar ben je op zoek naar een relatief goedkope citytrip waar je heerlijk kunt wandelen en culinair kunt genieten dan is Riga een goede optie. De bevolking van Riga spreekt goed Engels en je kunt er echt fantástisch eten. De keuken heeft veel Skandinavische invloeden en is vooral erg gezond en voedzaam, alsof ze van nature al meedoen aan de ‘superfoods’ trend. Ik ben echt aangenaam verrast door de kwaliteit van hun restaurants. Ik kan nog wel uren doorpraten over hun eten, daarom heb ik een apart artikel geschreven over mijn favoriete food hotspots in Riga, die je hier kunt lezen.

Zijn jullie wel eens in Riga geweest?

Share:

12 Reacties

 1. Avatar 4 november 2014 / 07:51

  Wat leuk dat jullie nu travellab hebben zeg. Ga nu even het artikel lezen over favo eettentjes in Bali 🙂

 2. Avatar 4 november 2014 / 11:47

  Leuke trip met Laura. Jullie hebben mij nieuwsgierig gemaakt naar Riga.

 3. Avatar 4 november 2014 / 15:02

  Hé wat leuk, zie ik daar Laura ineens voorbij komen! Hoi! Leuk je stukje en ben wel benieuwd naar jullie volgende travel blog avontuur. Welcome to the club!

 4. Avatar
  @nn
  4 november 2014 / 15:24

  Superr leuk een travel blog met je zusjes.
  Ik ben nooit naar Riga geweest als ik het kon had ik nu gelijk na het lezen van je artikel geboekt. Heel mooi artikel duidelijk Riga omschreven.

  Deze komt zeker op mijn travel wishlist .

 5. Avatar 5 november 2014 / 10:23

  Mooi verslag en gave foto’s. Riga staat ook zeker nog op mijn bucketlist!

 6. Avatar 8 november 2014 / 10:38

  Waaauw, prachtige foto’s! Ik hou niet echt van fietsen, dus mij zou je geen cadeau doen met zo’n fietstocht :p Wel een stad die ik zeker eens wil gaan bezoeken, die gekleurde huisjes <3

 7. Avatar
  Neziya
  9 november 2014 / 10:41

  Wat een super mooi foto’s

  xx

 8. Avatar
  Tahlia
  9 november 2014 / 14:01

  Wat een gave foto’s! Krijg spontaan inspiratie van dit artikel, heerlijk! xx

 9. Avatar 9 november 2014 / 22:16

  Wauw Riga ziet er prachtig uit! En superleuk dat je het met de fiets verkend hebt!

 10. Avatar
  jeany
  12 november 2014 / 23:24

  Nog een aanradertje voor Riga, de chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: