Waarom je ooit in je leven een langere tijd naar het buitenland zou moeten gaan!

Reizen is echt geweldig, of dat nou een reis is die dichtbij huis blijft of dat je juist lekker ver weg gaat. Ook kiest de een voor een korte trip terwijl de ander graag een langere tijd weggaat. En wat maakt nou echt het verschil tussen een korte en een lange reis – afgezien van het feit dat de tijdsduur verschilt natuurlijk. En waarom zou je ooit in je leven een langere tijd naar het buitenland moeten gaan? In dit artikel willen we graag onze ervaringen delen en horen ook heel graag die van jullie! 

Laten we eerst even zeggen dat er helemaal niets mis is met blijven in ons kikkerlandje. En ook dat er niets mis is met het feit dat niet iedereen vaak op reis of op vakantie kan gaan. Maar laten we eerlijk zijn, thuis blijven kan ook behoorlijk veranderen in een sleur en in deze periode kunnen we daar ook nog een winterdip bij optellen. Bah! Maar goed, we gaan even weer on-topic: korte reisjes zijn heerlijk omdat deze vaak lukken met een kleiner budget of wanneer je wat minder tijd hebt om weg te gaan. Maar als je dan toch een keer in je leven (of vaker!) de mogelijkheid hebt om langer weg te gaan dan zouden we dit ook zeker willen aanraden en daar hebben we drie redenen voor.

#1 Je kunt meer van de wereld zien en meemaken

Eigenlijk is deze eerste reden best wel simpel en logisch: je kunt immers tijdens een langere tijd in het buitenland veel meer van een locatie zien en meemaken dan in een kortere tijd. Wanneer je een langere tijd op reis bent is de kans groot dat je zelfs niet op dezelfde plek blijft. Wanneer je een langere in het buitenland bent, zal je zien dat je je steeds minder een toerist zult voelen – en volgens mij willen we dat allemaal wel graag! Langzaam (of snel, dat verschilt natuurlijk per persoon) wen je aan de diverse cultuurverschillen en leer je ook steeds beter hoe het er in een ander land aan toe gaat. Maar ook het ontmoeten van anderen speelt hierbij een rol. Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat je nieuwe mensen leert kennen wanneer je op reis bent, maar let op dat je er dus wel echt voor open moet staan. Vaak komt het voor dat wanneer je een kortere periode op reis bent, dat je dan vooral bezig bent met je reisgenoten en het afstrepen van dingen op je to-do en must-see-list. En dat is ook hartstikke begrijpelijk hoor, want het is niet alsof je elke dag op reis kunt – we wish – en wij maken ons hier ook schuldig aan! Als je echter voor langere tijd op reis gaat, is er waarschijnlijk wat minder tijdsdruk en sta je wellicht ook wat meer open voor het maken van nieuwe connecties met bijvoorbeeld locals en andere reizigers. Samen kun je verhalen en ervaringen uitwisselen en daaruit haal je de beste tips en verhalen vandaan! Vooral als je dan ook nog eens alleen op reis bent, is de kans groot dat je nog meer ziet dan wanneer je bijvoorbeeld met een reisgenoot bent.

Dit laatste moet uiteraard wel wat voor je zijn. Wij hebben bijvoorbeeld alle 3 nog nooit alleen gereisd, maar kijken altijd op naar de reizigers die wel alleen een langere tijd weg zijn gegaan! Serena en ik hebben overigens wel een langere tijd in het buitenland gewoond voor onze studie en stage. Zo heeft Serena 9 maanden in Texas gewoond en verhuisde ik voor 6 maanden naar South Carolina. Nu hebben we niet echt gereisd en moesten we vanwege onze stages vooral op een plek blijven, maar hebben we de omgeving wel anders ervaren dan wanneer we er op vakantie of korte reis zouden zijn!

#2 Je kunt een (nieuwe) taal gaan leren en beheersen

Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat, of dit nou is vanwege je studie, werk of eigen plezier, moet je altijd eerst even wennen. Denk aan de omgeving, de temperatuur, de mensen, het weg zijn van huis en ook de taal. En vooral de taal kan een groot dingetje zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen die sneller praten, accenten en soms zelfs hele andere woorden gebruiken dan je misschien thuis wel geleerd hebt. Oef, je Engels, Spaans of andere taal blijkt toch ineens een stuk minder goed te zijn in de praktijk dan je dacht! Maar dat is niet erg, want hoe langer je ergens bent en de taal constant om je heen hoort, hoe gemakkelijker het blijkt te zijn om de taal op te pakken. Toen wij naar Amerika verhuisden hadden we een redelijke kennis van Engels, gewoon de basics zoals we die op de middelbare en hogeschool hadden geleerd en daar kwamen we prima mee uit de voeten.

Ik werkte voor mijn studie bij de receptie van een hotel waardoor ik in aanraking kwam met heel veel medewerkers en hotelgasten. Hierdoor moest ik enorm veel communiceren en merkte ik al snel dat mijn Engels (en kennis!) nog niet goed genoeg was om echt op volle kracht mee te draaien. Ik liep tegen bepaalde woorden en uitdrukkingen aan die ik niet wist te verwoorden, of die ik andersom niet begreep. Maar ook iets simpels als cijfers schrijven. Ik leerde op de harde manier dat wij in Europa onze cijfers heel anders schrijven dan in Amerika. Als receptioniste moest ik namelijk gasten voorzien van hun kamersleutels met het bijbehorende kamernummer, dat klinkt heel erg simpel totdat mijn hotelgast woedend de receptie binnenstapte en mij bijna over de toonbank sleurde. Wat bleek, ik schreef de cijfers van zijn kamernummer op onze Europese manier (ik wist immers niet dat er een verschil was!) waardoor mijn hotelgast niet begreep wat er stond en zijn kamer dus niet kon vinden. Echt schrikken, maar meteen ook een leerervaring voor mij en mijn collega’s.

Hierboven zie je de verschillen in het schrijven van de cijfers. De bovenste rij is hoe ik normaal schrijf (ik noem het maar de Europese manier) en de onderste rij is de Amerikaanse manier.

Een taal leren in het buitenland is denk ik wel de leukste en ook makkelijkste manier om te doen, voor velen is dit ook een reden om een langere tijd naar het buitenland te gaan. Serena en ik hebben in ieder geval onze Engelse kennis in die paar maanden flink versterkt. Mocht jij niet een stage gepland hebben die je in het buitenland kan doen, dan kan je natuurlijk ook op een andere manier leren in het buitenland. Zo biedt Education First bijvoorbeeld meerdere taalcursussen en andere programma’s in het buitenland aan om een nieuwe taal te leren of om een taal bij te spijkeren. Voorbeelden zijn: een talencursus, reis of kamp, een uitwisseling of zelfs een Highschool Exchange Year in Amerika.

Highschool Exchange Year

Ik wilde vroeger altijd al een Highschool Exchange Year in Amerika doen, ik had er wel eens over gehoord en het leek me echt te gek om in Amerika te wonen en ik vond Engels leren ook heel belangrijk. Helaas wist ik toen niet echt hoe ik dat moest aanpakken en is het er niet meer van gekomen. Mocht je dit ook graag willen doen, dan kan EF je hiermee helpen. Duizenden andere Nederlandse scholieren die hun HAVO of VWO diploma hebben gehaald zijn je al voorgegaan en EF heeft zeker ervaring om dit met jou te organiseren. Een Highschool Exchange Year houdt in dat je op een Amerikaanse schoolvakken volgt tussen de Amerikaanse studenten, je kunt meespelen in hun sports-teams of een typische senior prom meemaken – zoals uit de films haha! Je verblijft dan bij een Amerikaans gastgezin waardoor je volledig ondergedompeld wordt in de Amerikaanse cultuur en daardoor dus ook super snel de taal en gewoontes oppikt.

Talencursus, talenreis of een talenkamp

Wanneer het Highschool Exchange Year niet iets voor jou is, kan je ook kijken naar een talencursus, talenreis of een talenkamp. Talencursussen zijn er voor studenten en volwassenen waar je in een aantal weken in het buitenland een nieuwe taal leert. Er zijn enorm veel bestemmingen en talen om uit te kiezen, dus er moet er vast wel eentje voor jou bij zitten. Zo is de talencursus voor Engels een hele populaire, je leert de Engelse taal goed kennen maar tegelijk zit je ook niet al te ver van huis wat ook erg fijn kan zijn. EF biedt deze cursus aan in verschillende Engelse steden zoals Londen, Cambridge, Oxford, Brighton, Manchester, Bristol, Bournemouth en Eastbourne dus je kan hier ook nog eens kiezen!

Een taalreis is beschikbaar voor de talen Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Mandarijn en Japans. Taalreizen worden op maat gemaakt, waardoor je zelf kunt kiezen hoe lang en hoe intensief je je taalreis wilt hebben. Je wordt ingedeeld met andere studenten met hetzelfde taalniveau zodat je op jouw tempo een nieuwe taal leert. Bij de taalreis zit ook een uitgebreid cultureel programma inbegrepen zodat je naast de taal ook de cultuur leert kennen. Je kunt ook kiezen voor het soort accommodatie (dit regelt EF verder voor je) zoals verblijven bij een gastgezin of een residentie.

Een talenkamp is net ietsje anders maar ook zeker net zo leuk. Een talenkamp vindt plaats in de zomer en is er in verschillende vormen, er zijn zelfs zomerkampen voor jonge beginners zodat kids ook al van jongs af aan een nieuwe taal kunnen leren! Tijdens de kampen wordt er les gegeven door ervaren docenten en na de lessen worden er samen activiteiten ondernomen. Zo zijn er kampen die gecombineerd worden met sport, denk aan een voetbalkamp in Engeland, een surfkamp in California of een watersportkamp in Malta. Houd je meer van kunst dan is er ook een modekamp in Londen, acteerkamp in Oxford, een danskamp in Torquay en een popsterrenkamp in Brighton. Voor volwassenen zijn er ook verschillende thema’s die bijvoorbeeld focussen op examenvoorbereiding (ook handig!) zoals zakelijk Engels. Met deze talenkampen leer je een vreemde nieuwe taal, terwijl je dit tijdens je zomervakantie doet!

Uitwisseling

Wanneer je al iets ouder bent en bijvoorbeeld niet meer in aanmerking komt voor de Highschool Exchange Year kan je er ook voor kiezen om een uitwisseling doen waarbij je een jaar in het buitenland gaat studeren. EF biedt verschillende programma’s aan om uit te kiezen, bijvoorbeeld een zomer in Engeland of naar een school gaan in Amerika. Een uitwisseling kan minimaal een paar weken tot maximaal een jaar duren en heeft ook altijd een aantal lessen en veel vrije tijd zodat je daar zeker vrienden kunt maken waardoor je nog sneller de taal leert.

Wil je nog meer te weten komen over EF en de programma’s die zij aanbieden, bezoek dan zeker de website voor meer info en het aanvragen van een brochure!

#3 Je kunt jezelf beter leren kennen

De laatste reden, maar zeker niet de onbelangrijkste is dat je door een langere tijd weg te gaan je jezelf ook nog beter leert kennen! Je plekje thuis is altijd het meest comfortabel, althans zo voelen wij dat. Daar ben je opgegroeid, of heb je je eigen stekje van gemaakt en hier vind je waarschijnlijk ook de meeste vrienden en familie. Daarnaast weet je jouw normen en waarden hier, spreek je ook de taal en kan je uiteraard ook je weg gemakkelijk vinden – misschien zelfs wel blind! Wanneer je in het buitenland zit is alles nieuw en het is super begrijpelijk als dat niet altijd zo comfortabel aan voelt en dat er ook vaker iets mis gaat. Als je op vakantie bent hoeft dat niet altijd een probleem te zijn, af en toe bel je gewoon een taxi als je weer ergens bent beland waar je totaal niet had moeten zijn. Maar als je voor een langere tijd op reis bent, dan is het toch wel handig om je toch wat meer aan te passen aan de omgeving. Je leert hoe je reageert in bepaalde situaties, hoe je ermee omgaat en ook hoe je jezelf weet te redden. Het is een hele goede manier om jezelf te vinden.

Zo ben ik eigenlijk m’n hele jeugd best wel verlegen geweest en durfde ik niet zo veel. Doordat ik tijdens mijn stage in Amerika vanaf dag 1 meteen aan de balie werd gezet waar ik moest communiceren met andere Amerikanen moest ik wel meteen Engels praten, goed luisteren want er zaten ook verschillende accenten tussen en vooral heel veel leren en kennis opnemen. Ik had een enkele Nederlandse collega, maar het was zeker niet de bedoeling om Nederlands te praten met elkaar. Een paar dagenlang vond ik het spannend om naar het werk te gaan, maar ik was over deze spanning sneller heen dan ik ooit had durven denken. Je gaat echt sneller nadenken en leren wanneer je je in het buitenland bevindt en al helemaal wanneer je hier alleen bent en niet terug kan vallen op je eigen taal – en dus in je eigen comfort-zone. Sinds ik die reis en ervaring acht er de rug heb, merk ik dat ik zo ontzettend ben gegroeid. Op zowel leer- en denkniveau maar ook zeker op het sociale vlak. Ik durf veel meer, maar belangrijker is dat ik nu ook weet dat ik meer kan en durf. Een langere tijd in het buitenland zijn heeft veel bijgedragen aan mijn zelfvertrouwen en dat is iets wat voor iedereen van belang is en daarom ook zeker wil aanraden!

Ben jij wel eenseen langere tijd in het buitenland geweest? En welke taal zou jij wel (beter) willen leren?

Liefs, Larissa
@travellab.nl 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Education First.

Share:

15 Reacties

 1. Avatar 14 februari 2017 / 11:59

  Ik zit nu sinds 2 februari in Australië voor 8 maanden & daarna nog 2 maanden Nieuw-Zeeland – puur om er een jaar tussenuit te zijn van werk en alle sleur in NL. Samen met m’n vriend reis ik nu 2 weken door zuid oost Australië en het is geweldig!! Je leert zoveel leuke mensen kennen en de cultuur + het land zijn geweldig!
  Het is absoluut aan te raden om er een jaar tussenuit te gaan & van het leven te genieten!!

  • Larissa
   Larissa
   16 februari 2017 / 09:08

   Waauw, wat toevallig dat je net weg bent en je reis klinkt geweldig!! Ook super leuk dat je vriend er nu even is en dat jullie dus ook samen kunnen reizen en avonturen opdoen. Heel veel plezier zo aan de andere kant van de wereld, geniet ervan! 🙂

 2. Avatar 14 februari 2017 / 14:34

  De langste tijd dat ik in het buitenland geweest ben is 15 dagen, niet bepaald lang dus. Ik zou wel heel graag (beter) Spaans willen leren. Zo’n mooie taal! Maar dat is momenteel financieel geen optie. Wel heb ik een Spaanse (Canarische) kennis op fb dus ik vertaal haar berichten altijd, zo leer ik toch weer een klein beetje meer!

  • Larissa
   Larissa
   14 februari 2017 / 18:07

   Jaa, Spaans vind ik ook zo ontzettend mooi en vooral heel gaaf klinken! En wauw, als je haar berichten al kan vertalen dat kan je vast al heel wat! Zeker een goede manier om te oefenen!:D

 3. Avatar
  Suzanne Lindenburg
  14 februari 2017 / 17:34

  Ik heb in 04/05 een high school Exchange gedaan naar Woodville Alabama met EF! Een jaar om nooit te vergeten, het heeft mijn leven veranderd!
  Het was een prijzig jaar maar het was geweldig! Vorig jaar is m’n broertje met EF een jaar naar Riverside Californië gegaan voor een jaar high school. Ik ben hem wezen opzoeken, te gek!

  Momenteel heeft m’n moeder een Exchange student uit Fargo North Dakota in huis. Het is buiten de ervaring van de taal en volwassen worden gewoon echt te gek om te leren van elkaar en van andermans cultuur!!!

  • Larissa
   Larissa
   14 februari 2017 / 18:08

   Aah wat leuk om te horen! Ik vind mijn halfjaartje in Amerika ook zo’n onvergetelijke tijd die mij ook zeker heeft veranderd:) Super leuk om te lezen trouwens dat jullie hele familie zo lekker internationaal bezig is, yay!!

 4. Avatar 16 februari 2017 / 23:27

  Over precies een maand ben ik in Australië waar ik ga werken en reizen voor een jaar. Ik heb er zoveel zin in! Artikels zoals deze motiveren mij nog meer om te gaan haha! 🙂

 5. Avatar
  Kim
  24 februari 2017 / 11:02

  Ik ben net sinds eind december terug en heb een half jaar in Madrid gewoond! Voor mijn minor kon ik naar een universiteit in het buitenland en zo ging ik zonder kennis van taal of bekende mensen in Spanje wonen! Heb het er ontzettend naar mijn zin gehad en raad ook echt aan mocht je de kans krijgen pak hem dan alsjeblieft! Want het is zo tof!

 6. Avatar
  Bente
  12 maart 2017 / 19:31

  Dit is super relatable! Ik zit nu in Amerika voor mijn high school exchange jaar, ik ben ook met ef. Dit is zo’n geweldige experience, echt iets wat ik nooit meer ga vergeten!

 7. Avatar
  Sanne
  26 maart 2017 / 00:27

  Jaaaa, ik ga in september vijf maanden stage lopen in Mexico!!!!! 😀

 8. Avatar
  Jenny
  27 mei 2017 / 00:03

  Sorry hoor, maar een Amerikaanse manier van cijfers schrijven……neem je je lezers nu in de maling of ben je daar echt ingetrapt?

  Was het niet gewoon een mafketels als hotelgast die perse z’n zin wilde? Kijk maar eens rond op internet: ik zie nergens een ondersteuning voor wat je verkondigd.
  Mits jij die wel hebt ben ik erg benieuwd naar een linkje.

  • Larissa
   Larissa
   30 mei 2017 / 14:22

   Hi Jenny,

   Of ik m’n lezers in de maling zou nemen is een beetje een gekke gedachte en nee ik ben ook niet ergens ingetrapt…
   Het is me letterlijk verteld dat ik deze style van cijfers echt MOEST gebruiken. Ik heb bij mijn bedrijf 6 maanden gewerkt en ik weet ook dat iedere Amerikaan in ons bedrijf zo zijn cijfers schreef en dat zij wilden dat ik het precies ook zo zou doen. Blijkbaar snapten ze gewoon echt niet onze manier van cijfers schrijven, maar dat had ik je al verteld.
   Of het op internet staat, geen idee en daar gaat het ook niet om want ik vertel je dat dit mij zo is overkomen. Dit is mijn ervaring geweest en die deel ik graag. Ik vind dat ik daar niet een of ander artikel of bepaalde bron bij moet hebben. Je mag helemaal zelf bepalen wat je met mijn informatie en ervaring doet 😉

 9. Avatar
  Evi
  29 mei 2017 / 09:34

  Ik zit nu op Mallorca voor mij stage.
  Ik zit in de stad Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland.
  Ik vind het heerlijk hier maar wel met ups en downs, het mooie weer en de mooie stranden vind ik prachtig maar soms mis ik toch me vriendinnetjes, me vriendinnen en me familie thuis.
  Hoe oud waren jullie toen jullie op stage gingen?
  Ik ben 17 jaar en mijn stage duurt 3 maanden.
  Tot nu toe vliegt de tijd wel gelukkig!
  En ik begin morgen echt met mijn stage!
  Spannend!

 10. Avatar 12 januari 2018 / 08:08

  Zo leuk!!
  Zelf ben ik iets meer dan een jaar geleden (Begin dec 2016) naar Australie vertrokken met een enkel ticket en het ticket terug is nog steeds niet geboekt! Niet voor iedereen bestemd om door te hoppen zoals ik doe maar een langere tijd in het buitenland raad ik ook echt zeker aan!

 11. Avatar 29 januari 2020 / 11:14

  Ik heb in verschillende landen gewerkt. Behalve dat het mijn kijk op de wereld verruimt, is de onderdompeling in een andere cultuur een zegen voor je praktische talenkennis. Daarom stuur ik mijn kinderen nu op zomerkamp. Dankzij de moderne media hebben ze ook al een goede basis Engels, dus dat zie ik met vertrouwen tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: