Travel inspiration: Islands of Scilly

Parelwitte stranden, heldere azuurblauwe wateren, palmbomen, een frisse zeebries, zeilboten die vrolijk heen en weer deinzen in de baai en een lekker zonnetje. Je zou toch zweren dat ik een tropisch eiland aan het omschrijven ben, maar niets is minder waar. Ik heb het over the Islands of Scilly (spreek uit als Silly), even ten zuidwesten van Cornwall, Engeland. Deze eilandengroep is onderdeel van Engeland en heeft door de gunstige ligging in de Golfstroom een heel mild klimaat. De Golfstroom vindt zijn oorsprong in de Golf van Mexico en zorgt voor een continue toevoer van warm water. Op de Scilly-eilanden sneeuwt of vriest het dan ook nooit.

scilly eilanden_06

De eilandengroep bestaat uit maar liefst 145 eilanden waarvan er slechts 5 worden bewoond door in totaal zo’n 2200 bewoners. De 5 bewoonde eilanden zijn – van groot naar klein – St. Mary’s, Tresco, St. Martin’s, St. Agnes en Gugh (deze twee eilanden worden samen als één eiland beschouwd) en Bryher.

scilly eilanden_03
scilly eilanden_17scilly eilanden_04

Ik had tot voor kort nog nooit van deze eilandengroep gehoord, maar nu ik weet dat het bestaat moet ik er gewoon eens een keer zijn geweest. De Scilly-eilanden zijn natuurlijk niet te vergelijken met tropische eilanden zoals Curacao, Aruba of Barbados, maar toch vind ik het echt uniek dat er een eiland met palmbomen zo dicht bij huis te vinden is. Vanaf Cornwall ben je er binnen 20 minuten met de helicopter of met zo’n twee uur met de boot. Dat is vergelijkbaar met de boot vanaf Harlingen naar Terschelling. Het is haast niet te geloven dat er zo’n paradijsje even buiten de kust van Engeland ligt!

scilly eilanden_01
scilly eilanden_09scilly eilanden_08

The Islands of Scilly zijn wat je noemt verborgen pareltjes. Hoewel ze het voornamelijk moeten hebben van het toerisme, zijn de eilanden vrijwel onaangetast en worden ze niet overstroomt en ‘verpest’ door een jaarlijkse stroom aan toeristen. De natuur is er zeer ongerept en door de gunstige ligging van de eilanden zijn er dan ook veel exotische trekvogels te vinden, die op de Scilly-eilanden een pitstop maken voordat ze de Atlantische Oceaan oversteken. Ook leven er wilde paarden en bestaat er een grote kans om wilde dolfijnen te spotten tijdens een boottrip of om zeehonden tegen te komen tijdens het snorkelen of duiken.

scilly eilanden_12
scilly eilanden_05 scilly eilanden_13

Op het eiland Tresco liggen de Sub-Tropical Abbey Gardens, waar de mooiste tropische vogels rondwandelen en waar het klimaat perfect is voor de groei van exotische bloemen en planten. Naast het toerisme verdienen de Scilly-eilanden dan ook geld met de teelt en export van bloemen en snijbloemen.

scilly eilanden_14 scilly eilanden_15

Op de Scilly-eilanden kun je heerlijk eten en ze blinken natuurlijk uit in hun seafood. Verse vis en schaaldieren komen rechtstreeks uit de zee en belanden vervolgens, hoppa, op je bord. Het lijkt me geweldig om hun jaarlijkse Tresco & Bryher Food Festival bij te wonen in september.

scilly eilanden_16

Naast duiken en watersport kun je prachtige wandelingen maken op de Scilly-eilanden. Sommige delen van de eilanden zijn heel robuust en rotsachtig en weer andere delen zijn subtropisch en voorzien van de mooiste exotische bloemen en planten. Er zijn mooie kastelen en ruïnes te vinden, maar ook uitgestrekte graslandschappen. En als je wilt, kun je met een bootje naar één van de vele onbewoonde eilanden om echt even wat rust te pakken.

scilly eilanden_02

De Scilly-eilanden zijn dan niet zo bruisend als de eilanden in het Caribisch gebied, maar er valt genoeg te doen en te zien. Zelf denk ik dat dit echt heerlijke eilanden zijn om tot rust te komen en om te genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Het lijkt me geweldig om de sfeer te proeven en alles te ontdekken wat er te ontdekken valt op deze unieke locatie. Ik zou graag eens een reis naar Wales combineren met een paar dagen relaxen op deze eilandengroep.

scilly eilanden_10 scilly eilanden_11

Al is het maar omdat de zonsondergangen van de Scilly-eilanden de mooiste ter wereld schijnen te zijn. Dat moet ik toch een keertje met eigen ogen gezien hebben.

Hebben jullie wel eens van de Scilly-eilanden gehoord? Zou jij deze eilandengroep graag ontdekken?

Share:

32 Reacties

 1. Avatar 13 januari 2015 / 13:56

  Waaaah wat ziet dit er ontzettend gaaf uit! Ik ga het straks gelijk aan mijn moeder laten zien, haha. Lijkt me echt een super mooie plek – en zo dichtbij ook.

 2. Avatar
  Anne
  13 januari 2015 / 13:57

  Deze gaan zeker ook op mijn verlanglijstje! Maar je kan ze makkelijker combineren met een bezoekje aan Cornwall dan aan Wales, dat ligt nogal een stuk hoger.

  • Serena
   Serena
   Auteur
   13 januari 2015 / 21:41

   hi Anne, dat klopt, maar ik wil Wales ook zo graag bezoeken!

 3. Avatar 13 januari 2015 / 14:04

  Wauw, wat een prachtige eilandengroep! Ik ben groot fan van vakanties in het Verenigd Koninkrijk, dus ik denk dat ik dit ook maar eens op mijn ‘to do’ list ga plaatsen.

  • Serena
   Serena
   Auteur
   15 januari 2015 / 11:06

   Oh wat leuk om te horen! Zelf ben ik alleen nog in London en Liverpool geweest, maar ik zou ook zo graag naar Wales, Schotland, de Scilly-eilanden en andere grotere steden gaan. Wat kan je aanraden? Mijn probleem is dat ik niet zo goed links durf te rijden daar, komen geheid ongelukken van! 🙁

   • Avatar
    kirsten
    24 januari 2015 / 21:53

    Bristol en Bath zijn ook leuke steden in de UK. 🙂

   • Avatar
    Rosalinde
    15 maart 2015 / 23:05

    Hee Serena,

    Ik zou zeker naar Wales gaan als ik jou was! Het is er prachtig, vooral de kastelen vond ik geweldig, ik heb er een paar bezocht en ik vond het heel erg indrukwekkend! Ook kom je af en toe hele leuke keltische winkeltjes tegen met hele mooie aparte sieraden en toffe souvenirs, en de pubs zijn ook zeker een bezoekje waard! Ik zou graag terug gaan, aangezien het best dicht bij is, Wales moet je zeker een keer proberen!

 4. Avatar 13 januari 2015 / 14:17

  Wauw! Dit is echt een soort sprookjes setting ofzo hahah

 5. Avatar 13 januari 2015 / 14:23

  Wauw, heel mooi! Heb net even op hun website gekeken en wat filmpjes bekeken. Het ziet er echt heel idyllisch uit.

 6. Avatar
  Minka
  13 januari 2015 / 15:13

  Al jaren mijn droom om deze eilanden te bezoeken. Vaak vergeten mensen (of beseffen het niet) hoe mooi Europa is. *sigh*

  • Serena
   Serena
   Auteur
   13 januari 2015 / 21:40

   Er zijn nog zoveel plekken in Europa die ik wil bezoeken! Azië en Noord-Amerika trekken mij enorm, maar in Europa is ook zo veel moois te zien. Zou graag eens Ierland, Schotland, Ijsland, Noorwegen, Lapland, Sicilië, Ibiza en Hongarije willen bezoeken. Maar dat gaat me zeker lukken, al kan ik het niet allemaal in 2015 doen natuurlijk! 🙂

 7. Avatar
  Jolien
  13 januari 2015 / 15:19

  Deze eilandengroep is helemaal nieuw voor mij, nog nooit van gehoord! Het klinkt prachtig, en ik krijg meteen zin om te duiken 🙂 Zal deze plek zeker onthouden, bedankt voor het artikel!

 8. Avatar 13 januari 2015 / 16:11

  Hier wist ik helemaal niets van! Dank je voor de tip!

 9. Avatar 13 januari 2015 / 16:25

  awh wat mooi is het daar! Ik ga meteen kijken op het internet 😉

 10. Avatar
  Syl
  13 januari 2015 / 17:01

  Dit klinkt bijna onwerkelijk.
  Zo dicht bij huis! Ik wil hier best een keertje heen.

 11. Avatar 13 januari 2015 / 17:27

  Wauw wat mooi! Had er hiervoor nog nooit van gehoord, maar lijkt zeker de moeite waard!

 12. Avatar 13 januari 2015 / 19:28

  Wauw, wat is het daar mooi! Krijg meteen zin om op vakantie te gaan!
  Liefs

 13. Avatar 13 januari 2015 / 20:00

  Nooit van gehoord, maar het klinkt echt super! Die komt ook op mijn lijstje 🙂 Ben wel benieuwd of de vliegreis en het eiland een beetje betaalbaar is.

 14. Avatar
  Mandy
  13 januari 2015 / 20:25

  Waauw, wat mooi! Hoe kan je hier het beste komen? Eerst met het vliegtuig naar Engeland en dan met de boot verder? Maar waar kan je die boot boeken ?

 15. Avatar
  Leonie
  14 januari 2015 / 16:40

  Heel bijzonder! Nu heb je me wel heel nieuwsgierig gemaakt hiernaar.
  Wij hebben nog geen vakantie bestemming voor dit jaar, dus deze maar even onthouden! 🙂

  X

  • Serena
   Serena
   Auteur
   15 januari 2015 / 11:11

   Als het de Scilly-eilanden worden, let me know! Ben zelf ook zo onwijs benieuwd. Volgens mij ademen de eilanden echt pure zen uit en kom je er echt helemaal tot rust. Hopelijk kan ik er dit jaar heen (in combinatie met Wales, staat hoog aan mijn wish list)!

 16. Avatar
  Kaat
  17 januari 2015 / 10:23

  Dit is geweldig!! Ik liet dit meteen aan mijn ouders zien en ze zijn nu zelfs aan het overwegen om er naartoe te gaan aangezien we héél dicht in de buurt op reis gaan!! 🙂 Wat kan Europa toch mooi zijn!

  • Serena
   Serena
   Auteur
   18 januari 2015 / 11:27

   Oh geweldig, ik hoop dat ze gaan! Altijd leuk om mensen te inspireren met reisbestemmingen 🙂

 17. Avatar
  Snies
  17 januari 2015 / 13:58

  Wat leuk dat je over de Scilly eilanden schrijft! Ik zelf zo’n zeven jaar geleden een zeiltocht gemaakt met een grote zeilboot langs de kust van (Zuid) Cornwall. We zijn toen ook ongeveer twee dagen bij de Scilly eilanden geweest. Prachtige plek. Sowieso heeft Cornwall een speciaal plekje in mijn hart. Mijn oud-oom woont in Fallmouth. Dus kom er als kind al vrij regelmatig. Het heerlijke zachte landklimaat (met inderdaad overal Palmbomen!!), de krijtrotsen, de wilde zee, de pittoreske cottages enzovoorts. Zeker een keer heen gaan! <3

  • Serena
   Serena
   Auteur
   18 januari 2015 / 11:26

   Oh wat klinkt dat heerlijk zeg Snies! Nu wil ik nóg meer naar Scilly!

 18. Avatar
  Ilse
  17 januari 2015 / 16:02

  Mijn moeder hier net over vertelt en die is helemaal enthousiast.
  Heel misschien gaan we dus eerst naar Londen en dan naar de Scilly Islands in de zomervakantie 🙂

 19. Avatar 17 januari 2015 / 16:17

  Wauuw! Wat mooi en wat een gave foto’s <3
  Ik ben verliefd!

 20. Avatar 18 januari 2015 / 13:34

  wow echt super cool ga er zeker ooit heen<3 love it

 21. Avatar 19 januari 2015 / 19:44

  Dit is voor mij ook nieuw en ik ben nieuwsgierig! Zou het leuk zijn om er met kinderen te verblijven, denk je?

  • Serena
   Serena
   Auteur
   26 januari 2015 / 17:36

   Ik denk van wel, Maris! Als ik de Scilly-travelsites bekijk zie ik namelijk ook veel foto’s van ouders met kinderen. Er is ook veel ondiep water, dus extra safe voor de hele kleintjes.

 22. Avatar 19 januari 2015 / 23:38

  Wat een super gave plek! Ik had er nog nooit van gehoord. Na deze foto’s gezien te hebben MOET ik hier ook echt een keer in mijn leven heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: