6 dingen die ik heb geleerd in Singapore

Het is alweer een paar dagen geleden dat ik nog door de straten van Singapore liep en ik kan het haast niet geloven dat ik weer zo snel in mijn oude vertrouwde ritme zit. Ook al is een week erg kort (en vloog de tijd voorbij), ik voel de drang om nog een laatste Singapore-artikel te schrijven omdat ik toch nog wat dingen kwijt wil over dit land. Dingen die me opvielen en die anders zijn dan bij ons in Nederland.

#1. Respect the popo
Hier in Nederland wordt er nog wel  eens een politieagent wordt uitgescholden of aangevallen, maar dit zal in Singapore zelden gebeuren. Singaporezen hebben respect voor de politie en dat begrijp ik wel: wanneer je een misdaad pleegt krijg je niet alleen een torenhoge boete, als straf krijg je er nog een paar stokslagen op de koop toe ook! In Singapore noemen ze dit ‘caning‘ wat gezien wordt als een legale vorm van straf. Het is alleen toegestaan bij mannelijke criminelen tussen de 18 en 50 jaar en het maximum is 24 stokslagen. Best extreem!

Singapore heeft strenge regels. Zo is het absoluut verboden om afval op straat te gooien of achter te laten en mag je absoluut niet roken, eten of drinken zodra je het metrostation inloopt. Sowieso is roken vrij lastig in Singapore. Het mag alleen op bepaalde plekken en rook je per ongeluk op een plek waar het niet mag, dan heb je een boete aan je broek hangen. In Singapore wordt er geen kauwgom verkocht, dat is illegaal. Je mag heus wel een pakje of 2 meenemen vanuit het buitenland, maar zo’n 12-pack Stimorol mag het land echt niet in. Renee vertelde me dat ze als 12-jarig meisje probeerde heel veel kauwgom mee terug te nemen naar Singapore, maar ze werd gepakt en moest het achterlaten bij de douane.

Trouwens, toen ik in het vliegtuig zat kregen we vlak voor de landing een douane-papiertje wat we moesten invullen. Heel groot in rode letters stond er ‘op het smokkelen van drugs staat de doodstraf’. Wat als iemand stiekem een paar bolletjes coke in mijn koffer had gestopt? Ik raakte serieus een beetje in paniek. Singapore is een streng land, maar dit resulteert wel in een veilige sfeer. Er is daar erg weinig criminaliteit, eigenlijk haast geen, en je kan op elk uur van de dag met een gerust hart over straat. En ja, daar valt ook wel weer wat voor te zeggen.

#2. Wees lief voor de taxichauffeurs
In Singapore zijn zo’n 20,000 taxi’s en dat is behoorlijk veel voor zo’n klein landje (Singapore past zo’n 60 x in Nederland). In verhouding zou dat zo’n 1,2 miljoen taxi’s in Nederland betekenen, even ter vergelijking. Taxichauffeurs rijden de hele dag door en Singapore heeft echt een taxi-cultuur. Bij elke grote mall aan Orchard Road zijn speciale taxistands waar taxi’s af en aan rijden om de shoppende menigte naar de plek van bestemming te brengen. In New York rijden ook veel taxi’s, maar daar heb je niet zo veel speciale taxi stands (waar de mensen overigens netjes in de rij op hun beurt wachten) in vergelijking met Singapore. Van Renee hoorde ik dat de chauffeurs soms wel 16 uur achter elkaar werken omdat ze veel geld moeten verdienen om te kunnen leven. Dat is niet alleen onmenselijk, maar ook gevaarlijk!

Singapore is een heel duur land om te wonen. Een huis is daar zo goed als onbetaalbaar (de meeste mensen wonen dan ook in flats) en een auto is pure luxe. De huur van een appartement kost makkelijk €4000 per maand en auto’s gaan daar vanaf zo’n €100.000 (and up!). Het is bijna belachelijk! Taxichauffeurs in Singapore zullen je nooit oplichten of om fooi vragen, maar ze zijn wel superblij als je ze wat extra’s geeft. Bovendien zijn het leuke gesprekspartners! Ze zijn trots op hun land dus wanneer je voorin gaat zitten vertellen ze alles wat je wilt weten en wijzen ze links en rechts gebouwen en plekken aan met een verhaal en geven ze tips van dingen die je in Singapore kunt doen. Daarom: wees lief voor de taxichauffeurs! Al is het maar omdat ze de hele dag rondrijden in een taxi met schattige octopusjes op het dak.

 #3. They love food. A lot.
In elke mall, op elke straathoek en praktisch gezien waar je ook kijkt vind je restaurants, café’s en eetgelegenheden. Het leek haast wel alsof er net zo veel restaurants als ‘normale’ shops in Singapore zijn. En Singaporezen zijn dol op food. De food courts zijn ramvol en jongeren staan in de rij voor een bepaald soort drankje wat op dat moment helemaal hip & happening is. Er is ook van alles te krijgen! Natuurlijk zijn er een aantal Amerikaanse ketens (Applebee’s, McDonalds, Long Jon Silver, TGI Friday, etc.), maar bij de food courts kun je vooral Aziatisch eten halen en slechts voor een paar euro. Voor €4 heb je een bord vol ‘Chicken Rice’ – een authentiek Singaporees gerecht (en ZO lekker!). Je zag er veel sushi, Koreaans, Chinees, Vietnamees en ook veel zoete snacks, deserts en talloze soorten drankjes. Iedereen was er de gehele dag aan de lopende band aan het snacken! En trouwens, de McDonald’s heeft in Singapore gewoon een delivery service! Hoe cool! Hieronder van linksboven met de klok mee naar linksonder: Ice Kacang Mango, Chicken Rice, Tjendol en Vietnamese Beef Rice paper wraps.

Oja, in Singapore (en de rest van Azië) schijnt Bubble Tea erg populair te zijn. Ik wilde dit natuurlijk proeven, maar yuk! Do not like. Het zijn een soort kleverige, bittere, zwarte jelly hompjes onderin de beker en daar wordt dan thee met melk en een smaakje (ik had aardbei) overheen gegoten. Je moet dan alles flink door elkaar schudden en klaar is je Bubble Tea. Het is in feite koude thee met melk en een chemisch zoet smaakje, en die fliebertjes onderop zijn gewoon erg bitter en slimy. Nee, ik vond het geen succes 🙂

#4. De Botanische Tuinen zijn een bezoekje waard!
Wanneer je naar Singapore gaat zal je waarschijnlijk de eerste paar dagen Orchard Road niet afkomen. Deze straat is de grootste shoppingstraat van Singapore, met links en rechte megagrote malls (van soms wel 8 verdiepingen). Als je wilt kun je hier dagen rondlopen en shop ‘til you drop! Wil je de drukte even ontwijken dan raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan de Botanische Tuinen. Het is eigenlijk een groot park en je kunt hier ook gerust picknicken (but remember, laat geen afval achter!). Er zijn meertjes, Singaporezen joggen je voorbij, mensen gaan er spelen met hun hond, er zijn cafeetjes en restaurants, etc. Het is er allemaal heel chill en gezellig. De laatste dag zijn Renee en ik naar de National Orchid Garden geweest die in de Botanische Tuinen ligt (entree is SGD5, omgerekend €3) waar we de mooiste orchideeën in alle soorten en maten hebben gezien. Ook erg veel leuke Kodak momentjes daar! Kortom, voor een dagje relaxen en even weg van de shoppingmalls en alle drukte moet je echt naar de Botanische Tuinen. Aanrader! Hieronder enkele snapshots die ik daar heb genomen:

 #5. Fantastisch concept: Blogshopping!
In Far East Plaza, een goedkope shopping mall die me een ‘Zwarte Markt’ gevoel gaf kun je terecht voor goedkope kleding, schoenen, haaraccessoires en electronics. Dat is wel even wat anders dan de andere luxueuze malls aan Orchard Road! Ik ontdekte hier een klein winkeltje genaamd ‘Blogshopping’. Ik had geen idee wat het was, maar Renee legde me uit dat het een winkeltje is waar verschillende webshops een deel van hun collectie hangen omdat het soms gewoon fijn is om kleding aan te raken en te passen i.p.v. online shoppen. Het is een leuke manier om kennis te maken met een webshop en voor de webshops is het fijn om een gezamenlijke plek te hebben waar hun tastbare collectie hangt. En de kleding was echt ZO GAAF! Ombre, spikes en studs, versierde kraagjes, tie dye. Het was net een soort mini-Asos, Nelly en Romwe in één. Allemaal kleding volgens de laatste mode. Als je naar Singapore gaat kan ik je dit kleine winkeltje zeker aanbevelen!

 #6. Schoenen uit!
De eerste keer dacht ik, ‘Zo, die mensen hebben veel visite!’. Ik wist namelijk dat ze in Azië vaak hun schoenen uitdoen voordat men het huis in stapt. Maar wat blijkt, mensen bewaren gewoon hun gehele schoenencollectie op de gangen van het appartement. Sommigen hebben gewoon een bescheiden schoenenkastje, maar anderen hebben hele grote kledingkasten neergezet waar ze hun schoenen in bewaren. En natuurlijk kan dit gewoon in Singapore, want daar wordt het toch niet gestolen 🙂

Dat waren de laatste Singapore-dingetjes die ik nog even MOEST delen met jullie! Het was een te gekke ervaring om alleen op reis te gaan en voor het eerst naar Azië. Singapore is fantastisch. Heel luxe, schoon, veilig en gewoon erg mooi. Ik heb een hele leuke tijd gehad, maar toch is het ook wel weer fijn om terug te zijn in Nederland. Als jullie naar Singapore gaan dan weet je nu in elk geval een beetje wat je kunt verwachten.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn Singapore-blogs! Hopelijk ga ik snel weer een keertje terug! 🙂

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45
Share:

118 Reacties

 1. Avatar 6 juli 2012 / 10:13

  Wel grappig dat de politite daar zo erg wordt gerespecteerd en hier in nederland totaal niet

 2. Avatar 6 juli 2012 / 10:14

  ik blijf het leuk vinden dat het daar zo anders is, vooral dat met de politie.. strange tought!

 3. Avatar
  charlotte
  6 juli 2012 / 11:31

  In nederlans krijgt iedereen slaagen met die knuppel jongen of meisje.. Of gewoon een knietje in de buik

 4. Avatar 6 juli 2012 / 11:49

  Lijkt me wel leuk om er ooit op bezoek te gaan!:) xoxo

 5. Avatar 6 juli 2012 / 13:35

  Hahahaha, grappig dat je Bubble Tea niet lekker vond, ik vind het echt heerlijk en drink het altijd hier in Rotterdam bij een sushibar voor drie euro. Ze hebben allemaal verschillende smaken, omnomnom. Daar zijn de ‘deegballetjes’ niet bitter :D.

 6. Avatar
  Iris
  6 juli 2012 / 13:36

  Ik vertrek over 3 weken al voor 5 maanden!!! Ik heb alleen net te horen gekregen dat ik geen kamer op de campus van de NTU heb, dus ik moet als een razende een kamer gaan zoeken zodra ik aankom.. Best lastig want ik heb geen ideee wat een handige buurt is.. Best wel een spannende twist aan mn reis…!

  Ik heb echt met heel veel plezier je posts gelezen en heb al weer een beetje beter beeld bij wat ik kan verwachten! Super cool!

  Ik ontdekte trouwens trouwens deze youtube filmpjes van een meisje in singapore: ‘Xiaxue’s guide to life’, super leuk gedaan en grappig meisje!

 7. Avatar
  Vera
  6 juli 2012 / 16:20

  oh heel leuk! Ik ga over 1,5 week naar Singapore en ga hopelijk super veel aan je tips hebben!

 8. Avatar 6 juli 2012 / 17:11

  Wat leuk om te lezen! En bizar dat dingen in een ander land zo anders kunnen zijn..!

 9. Avatar 6 juli 2012 / 18:16

  Ik heb zeker genoten van je Singapore blogs. Kende een hoop verhalen wel maar vooral van reisprogramma’s en dan neem ik het toch met een korreltje zout. Tof om te zien dat zoveel waar is, en hoe anders het daar is.

 10. Avatar
  anastasya
  6 juli 2012 / 21:45

  hartstikke leuk artikel serena! ben blij dat je het leuk vond 🙂 x

 11. Avatar 7 juli 2012 / 10:49

  Leuk artikel! Ik wist dat ze daar vrij streng zijn, veel over gehoord. Dat eten ziet er echt lekker uit, hou van aziatisch eten. Je moet ook eens naar Vietnam gaan, ook heel mooi daar!

 12. Avatar
  Romi
  7 juli 2012 / 11:15

  Hi!

  Ik heb een vraag ben jij naar het Vivo lifestyle centre gegaan die ene met die immense bos bloemen ?

 13. Avatar
  Vera
  8 juli 2012 / 18:07

  Serena je bent een held!
  ik ga woensdag voor een maand (ook alleen(ik ben pas 15 dus ik vind dit best spannend :P)) naar mijn tante in singapore en ik vind het echt super dat je dit artikel gemaakt hebt! Ik heb er echt super veel zin in en ik hoop dat ik dat winkeltje kan vinden 🙂
  X Vera

 14. Avatar 8 juli 2012 / 20:02

  Op BNN is we op dit moment een opname van singapore. Erg leuk! Het is in dat programma 3 op reis.
  Liefs

 15. Avatar 10 juli 2012 / 22:58

  Heel leuk om te lezen!

 16. Avatar 11 juli 2012 / 12:00

  Wat leuk om te lezen! Ik kom erachter dat ik eigenlijk helemaal niet veel van Singapore weet! Ik vraag me wel af waarom kauwgom daar verboden is. Is dat puur vanuit milieu-overwegingen? (geen vervuiling etc.)

 17. Avatar 11 juli 2012 / 18:23

  Wat leuk om te lezen, blogshopping lijkt mij gaaf! Bubbletea vind ikzelf wel lekker, maar ik drink het niet meer. De bubbeltjes worden volgens mij uit Tai Wan gemaakt (daar komt het oorspronkelijk ook vandaan), maar ze stoppen daar een of ander chemisch spul in, wat slecht voor je is. Ik weet niet precies wat het is, maar ik hoorde het via het nieuws.

 18. Avatar
  Marloes
  29 oktober 2012 / 15:49

  Nu ik zelf hier een paar dagen in Singapore rond loop, ben ik het echt helemaal met je eens! Alles hierboven klopt precies en is zo grappig om het nu met eigen ogen te zien! Wat is het een geweldige stad, love it!

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: