Berlijn Dagboek en hotspots

Vorige week was het eindelijk zover: mijn allereerste citytrip naar Berlijn! Al jaren krijg ik te horen dat Berlijn echt een stad voor mij zou zijn: creatief, vrij, inspirerend, goed eten, goed uitgaan en natuurlijk bratwurst. Eigenlijk wilde ik in het voorjaar voor het eerst naar deze bruisende stad gaan maar ik kon niet wachten en vertrok maar meteen in februari. Met mijn diploma in the pocket ging ik eindelijk volledig ontspannen op reis, fijn! Ik nam een van mijn beste vriendinnetjes Jennifer mee want wij lijken qua gedrag en interesses onwijs op elkaar dus het was de perfecte match voor Berlijn.

berlijn6

Wij vlogen met Easyjet en namen ieder een handbagage koffer mee, wat nog best pittig is als je 6 dagen van huis gaat en van kleding houdt zoals wij. Het is ons uiteindelijk gelukt om alle outfits in 1 kleine koffer te proppen, het enige nadeel vond ik dat je bij Easyjet geen handtas mee mag. Hierdoor droeg ik mijn telefoon en paspoort nogal onhandig (en onveilig) in mijn handen. Toch maar een toeristisch paspoorttasje aanschaffen dan maar?

In Berlijn verbleven wij in de wijk Friedrichshain wat volgens velen de leukste wijk zou zijn, ik ben het er helemaal mee eens. Het is een wijk naar mijn hart: uitslapen, veel graffiti en eettentjes. In eerste instantie wilden wij Berlijn zo ‘vuig en ruig‘ mogelijk meemaken in een budgetproof hostel, MAAR aangezien we toch een privékamer wilden hebben (stiekeme luxepaardjes) kozen we uiteindelijk voor een budgethotel. Qua prijs scheelde het namelijk niet veel. We verbleven in het Best Western In hotel in Oost Berlijn. We hadden een prima kamer, niets op aan te merken behalve dat onze airco warme lucht gaf! De locatie is echt ideaal want deze zit naast een U-bahn.

diary15

Bij aankomst hadden we meteen geluk. We kwamen aan en vonden een vlooienmarkt op het pleintje van de Gärtnerstraße, dit is maar een klein deel ervan, super leuk! We hadden trek dus begonnen met een bratwurst van de grill, vervolgens vonden we een eettentje waarbij ze o.a. gegrilde & gevulde aubergines verkochten. Ze grillen en bakken volop hier op de straten, super lekker!

Diary1

Super herkenbaar in Berlijn is de Fernsehenturm, een televisietoren van 368 meter hoog en het is daarmee het hoogste gebouw van de stad. Het lijkt een beetje op een discobal op een enorme paal, hierin zit een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn. De bol draait rond waardoor je constant weer een ander uitzicht krijgt. Je moet wel entree betalen, mocht je erin willen en wij hebben het dit keer overgeslagen. Het lijkt mij wel gaaf om een keertje te doen.

diary17

Voordat ik naar Berlijn ging stuurde Jennifer mij een foto van dit gebouw met de tekst: “Dit moeten we vinden! Waar zou het zijn?“. Waarop ik reageerde met: “Volgens mij zit dit in onze wijk, dat vinden we zo!“. We hebben er 6 dagen over gedaan om te realiseren dat we bijna elke dag dit gebouw passeerden en ik ben ook nog eens vergeten te noteren, welke straat het nou was (stupid me). Ik heb er gelukkig wel een foto van…

berlijn3

We waren op onze aankomstdag (zaterdag) uitgegaan bij de Berghain, een mega Duitse en duistere uitgaansgelegenheid in Berlijn. De lederhosen vlogen ons om de oren en de muziek was helemaal onze smaak. Het was fantastisch, maar de dag erop waren we wel traag. Niets is beter dan een kater bestrijden met goed eten en zondag scheen ‘brunch-dag’ te zijn in Duitsland dus we namen het ervan! Voor ongeveer €9,- hadden we een complete brunch met alles erop en eraan en dat kan je bijna overal doen. Volgens mij kan het zelfs nog goedkoper, maar ook nog luxer! Op de Simon-dach straße vind je een hele hoop tentjes mocht je ook in Friedrichshain verblijven. Ohja, zondag is ook vlooienmarkt dag waardoor je meerdere marktjes kunt vinden om rond te slenteren, ideaal. Dit is hoe ik elke zondag wil besteden.

berlijndagboekje1

Omdat we een beetje traag waren besloten we rond te slenteren door de stad. De Urban Spree wilden we heel graag bekijken en dat is een plek vol met graffiti in de wijk Friedrichshain. Deze neonroze schildering vonden we onwijs gaaf en we hebben er meerdere foto’s van gemaakt. Later bleek dat de muur weer wit geschilderd was, dus deze tekening is helaas niet meer te zien. We zijn wel heel benieuwd wat er nu komt te staan! / Urban Spree: Revaler Straße 99

diary7 diary21 berlijn4 diary22

De foto’s hierboven zijn ook allemaal gemaakt bij de Urban Spree, er is dan ook een hele hoop te zien (nog veel meer dan op de foto’s). Wij kunnen ons voorstellen dat deze plek onwijs gaaf is in het voorjaar met een zonnetje erbij. Je kunt overal lekker zitten en je vindt hier ook de biergarten waar je lekker kunt chillen met een biertje. Op de foto hierboven zit Jennifer voor een winkeltje waar je diverse meubels kan kopen! Je kunt hier elke stoel vinden die je maar wilt.

diary8diary20

In Berlijn verplaatsten wij onszelf via het openbaar vervoer: tram, metro en bussen. Het verloopt allemaal helemaal soepel en dat is erg fijn. Het zonnetje scheen en dat was echt super op deze dag, stiekem is de stad dan toch net iets mooier.

diary14 diary2

In Berlijn vind je op diverse plekken nog stukken van de Berlijnse muur, een belangrijk stuk geschiedenis die je wel gezien moet hebben. Je hebt veel punten waar je heen kunt en wij kozen voor de East Side Gallery. Dit is een gallery of art geschilderd op de overgebleven stukken van de Berlijnse muur en dit is echt een onwijs lang stuk van de muur die is overgebleven. / East Side Gallery: Mühlenstraße 1

diary16 diary13 diary12

Op de ene kant van de muur zie je heel veel graffiti en op de andere kant meer schilderingen. Het zijn mooie kunstwerken en het is echt gaaf om de hele muur langs te gaan.

diary18 diary11 diary26

De Holocaust Memorial is ontzettend indrukwekkend. Het ziet eruit als een onwijs gaaf en fotogeniek kunstwerk waarbij je in eerste instantie niet goed weet wat je moet denken. Je moet er ook eigenlijk doorheen lopen en kijken hoe je het ervaart. Dit is om de 6 miljoen slachtoffers van de Holocaust te herdenken en het zou het gevoel moeten nabootsen, die de Joden hadden toen zij in het concentratiekamp vastzaten. Bedrukt, gedesoriënteerd en geen uitweg. Als je erdoorheen loopt voelt het als een doolhof, je weet niet waar je bent, je voelt je klein en je krijgt het gevoel alsof je vastzit.

Hieronder zit nog een museum die we niet hebben bezocht, maar wie weet een volgende keer. / Holocaust Memorial: Cora-Berliner-Straße 1

diary10

Iets verderop vind je de Brandenburger Tor, een van de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. In 1961 werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de muur. Het is echt een gigantische poort, erg indrukwekkend. /Brandenburger Tor: Pariser Platz

diary24

Hier ontbeten we bij een leuke tent genaamd Aunt Benny! Het is een gezellige plek om te ontbijten, ze verkopen muesli, bagels en ontzettend veel heerlijk uitziende taarten. Ik zal deze plek nog wat beter toelichten in een food-hotspot artikel.

diary4

Wij hebben een van de avonden gegeten bij een onwijs goeie Italiaan en ook dit zal ik later behandelen in een food-hotspot artikel. Het was een onwijs knus zaakje met aan 1 wand allemaal kisten met spullen erin. Er werkten hier een aantal Italianen die met veel liefde je eten verzorgden. Dit was echt Italiaans eten van echte Italianen, om je vingers bij af te likken.

berlijn1

Tijdens het wandelen door de stad ontdekten wij een winkeltje waar ze knuffels maakten in de vorm van etenswaren. Vleeswaren om precies te zijn! Salami, bratwurst, longen, hart en een varkenspoot. Je kunt het hier allemaal kopen en alles is handgemaakt. Het paste helaas niet in mijn koffer maar ik had wel een potje met een knuffel bratwurst willen meenemen haha! Of toch liever een nekkussen in de vorm van een salami? Hilarisch! / Aufschnitt Berlin: Boxhagener Straße 32

diary19

In Mitte besloten we te ontbijten bij Coffee Fellows en daar namen we weer bagels. Daarbij dronk Jennifer thee uit een gigaaaantische kop met de tekst ‘enjoy my size‘. Ja, dat vonden wij dan weer hilarisch! Verder kan je hier lekkere kopjes koffie drinken. Ik moet zeggen dat ze bijna overal in Berlijn ontzettend goede koffie serveren trouwens. Ben je net zo’n koffie-lover als ik? Dan zit je helemaal goed hier.

berlijn7

Bij bijna elk metrostation stond er wel een kraampje die bratwursten verkocht (ik wil dit ook in Nederland) en daarom hebben we ook een stuk of 6x bratwurst gegeten! We konden er echt geen genoeg van krijgen. Daarnaast hebben we ook meerdere malen genoten van een Bretzel en dat is eigenlijk gewoon een Pretzel. Dit zijn broodjes in de vorm van een krakeling bestrooid met zoutkorrels OF met boter. Ik vond de botervariant net ietsje lekkerder.

berlijn2

Deze automaat vond ik op het Alexanderplatz station en het heet ‘Lesestoff to go‘, je raad het al: boekjes voor onderweg. Vanaf 1 euro kan je al een boekje halen uit de automaat en ik vond het onwijs handig. Soms wil je gewoon iets te lezen hebben voor onderweg. Weer eens iets anders dan de krant of je mobieltje!

diary3

De selfies vergeet ik nog wel eens als de omgeving zo gaaf is, maar hier is er eentje! We zijn hier voor de tweede keer neergestreken bij een fantastisch Vietnamees restaurant: Monsieur Vuong. Ik ga niet snel ergens voor een tweede keer heen tijdens een korte citytrip dus dan weet je dat het goed is. Ook hierover zal ik later meer informatie delen, want dit restaurant kan ik jullie echt niet onthouden.

diary9

Op de allerlaatste dag in Berlijn scheen het zonnetje volop en toen zijn we in de zon gaan zitten met een kopje thee (en voor mij een Duits biertje). Heerlijk! Dit was bij Silo, een onwijs leuke tent in Friedrichshain.

In Berlijn hebben we eigenlijk heel veel gezien in een relatief korte tijd en omdat we 6 dagen hadden, hadden we genoeg tijd om alles op ons gemakje te doen. We hebben veel kunst gezien, heerlijk gegeten, vlooienmarkjes bezocht en ook een aantal feestjes meegepakt. Ja uitgaan is hier fantastisch, zeker als je van de muziek houdt. Wij kozen voor de Berghain, de Tresor, Sur Wilden Renate en Watergate. Maar er is nog een hele hoop te ontdekken! Houdt er wel rekening mee dat je lang in de rij staat (een uur!) voor sommige tenten. Enne, alles gaat door totdat de laatste persoon de tent verlaat. Dit hielden wij niet vol, maar je kunt je voorstellen dat je eindeloos kunt feesten hier. Soms wel van vrijdag tot aan de maandag!

In Berlijn is niets te gek en daarom vind je hier echt van alles. Ik houd er wel van, lekker creatief en innovatief. Wat mij verder enorm opviel was de kalmte op straat en misschien was het wel een algemene kalme sfeer. Ik voelde mij op straat overal heel erg veilig, iedereen was vriendelijk en behulpzaam maar liet je verder met rust. Nog fijner was dat iedereen je echt in je waarde laat. Het klinkt misschien een beetje stom, maar ik had het gevoel dat ik nog meer mijzelf kon zijn dan dat ik al was. Gewoon lekker dragen en doen wat je wilt, zonder dan iemand je beoordeeld (en anders gewoon niet hardop). Ohja, je mag overal op straat bier drinken en dat gebeurt dan ook, maar zonder overlast. Geen geschreeuw en geen aandachttrekkend gedrag, het is mogelijk.

Iets heel anders. We zijn ook naar het concentratiekamp in Sachsenhausen geweest, wat een onwijs emotionele plek was. (Ik vond het geen plek om foto’s te maken, zoals je kunt begrijpen, vandaar dat ik geen foto’s heb om te delen). De geschiedenis is verschrikkelijk, je zou het willen vergeten maar tegelijkertijd moeten we het juist onthouden. Vooral de verse bloemenkransen die we tegenkwamen neergelegd door familieleden en vrienden, maakte heel veel indruk op ons. Het is even een tripje buiten de stad maar zeker een bezoekje waard, als je in deze stad bent.

Ik heb ook nog 1 dagje gevlogd, namelijk op dag 4 van onze citytrip en het leek mij ook leuk om deze video te delen.

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Mijn eerste indruk van Berlijn is ontzettend positief en ik wil zeker nog terug, waarschijnlijk nog dit voorjaar! Het is echt een stad die bij mij past en daarom wil ik het in de lente en/of zomer nog een keer meemaken. Ik heb bovendien nog een hele hoop van deze stad te ontdekken.

Share:

27 Reacties

 1. Avatar 6 maart 2015 / 07:38

  wat een gave foto’s! berlijn is zo’n zo’n zo’n toffe stad, hoop dat ik er snel nog eens naartoe mag. 🙂
  xo, cheyenne

  • Tara
   Tara
   Auteur
   6 maart 2015 / 19:55

   Ja daar hebben we zeker geluk mee gehad!

 2. Avatar 6 maart 2015 / 11:05

  Oh, ik zat al de hele tijd op je verslag te wachten. Daar is ‘ie dan! Supertof Tara! Klinkt als een heel gevarieerd bezoek. Ik zie trouwens gewoon mijn favoriete Italiaanse restaurant in je dagboek staan, hoe cool is dat? En het hotel waar jullie verbleven is serieus bij mij om de hoek. Jammer dat ik je niet heb gespot ;-).

  • Tara
   Tara
   Auteur
   6 maart 2015 / 19:54

   Dankjewel! Ja een heeeel gevarieerd bezoek haha, zo veel mogelijk in 1 keer. Maar we zijn nog lang niet uitgekeken… Het Italiaanse restaurant heeft Jennifer volgens mij ook van jouw blog af gehaald maar ik weet het niet zeker haha, maar echt meeeega lekker! Ik begrijp helemaal dat dit jouw favoriet is. En wauw wat dichtbij elkaar zaten we eigenlijk dan!

 3. Avatar 6 maart 2015 / 11:44

  Berlijn is echt een geweldige stad! Leuk dat je het eindelijk hebt bezocht, nu wil je vast meer?! Urban spree ziet er leuk uit!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   6 maart 2015 / 19:54

   Haha ja ik wil meer! Ik ga zeker een keer terug. xx

 4. Avatar 6 maart 2015 / 14:23

  Prachtige foto’s ! Jullie hadden blijkbaar geluk met het weer, dat doet veel! Toen ik ging stopte het niet met regenen en daarom heb ik een erg sombere herinnering aan de stad… Ik wil dus zeker nog eens terug om dat beeld bij te schaven, hopelijk met goed weer dan!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   6 maart 2015 / 19:55

   Ja we hadden zeker geluk met het weer, we hadden uiteindelijk 1 regenachtige dag en toen konden we niet zoveel doen, als je dat de hele tijd hebt is het zeker jammer. Nou, ik zou zeggen, geef het een tweede kans met een zonnetje erbij! Dat helpt!

 5. Serena 7 maart 2015 / 09:07

  Ah, superleuk dagboekje Tara! Ik wil echt terug. Al is het alleen maar om bij Monsieur Vuong te eten, en lekker te struinen door Mauerpark, en gewoon lekker shoppen, mensen kijken, boetiekjes in.. aaaahh! Jij hebt andere dingen gedaan dan ik, en ik ben ook niet uitgeweest in Berlijn, dus we moeten zeker een keer terug samen, met Larissa erbij! 🙂

 6. Avatar 8 maart 2015 / 11:15

  Wat een gave foto’s, krijg meteen helemaal zin om terug te gaan!

 7. Avatar
  Rosanne
  9 maart 2015 / 12:43

  Super leuk verslag! Ik begrijp je gevoel bij Berlijn helemaal. Ik heb precies hetzelfde.
  Er heerst inderdaad ook zo’n kalmte, het is gestructureerd en voel me er onwijs veilig. Alle andere grote steden zijn vaak te hectisch voor mij, Berlijn is dit totaal niet. Het rauwe karakter is ook zo fijn.
  Als je in het voorjaar gaat, zou ik zeker op zondag de Flohmarkt in het Mauerpark bezoeken en naar de Gedenkstätte Berliner Mauer gaan aan de Bernauer Straße. Ook zou ik Rosentahler Platz aanraden om eens lekker rond te snuffelen. Ook de Turkse markt in Kreuzberg is een aanrader, evenals het oude vliegveld Tempelhof en het RAW Gelände!
  Alvast veel plezier de volgende keer in de mooiste en fijnste stad die ik ken 🙂

  • Tara
   Tara
   Auteur
   10 maart 2015 / 20:16

   Oh leuk! Ja ik wil nog steeds heel graag naar het oude vliegveld, maar dan wel in het voorjaar en ik zal al je tips onthouden, leuk! Dankjewel!

 8. Avatar
  Vivianne
  10 maart 2015 / 22:20

  I loooove berlin! Ga er ieder jaar wel een paar dagen naar toe 🙂 tip voor de volgende keer: ga mee met een alternative tour. Vertrekken iedere dag om 11 en 13 uur (volgens mij) vanaf alexanderplatz. Creatieve echte Berlijners tussen de 20-40 die jou hun Berlijn laten zien. Tour is gratis, je geeft wat je er voor over hebt. Aanrader als je juist even niet langs de toeristische dingen wilt maar rauw Berlijn wilt ontdekken!

 9. Avatar 11 maart 2015 / 11:01

  Lekker veel foto’s! Als ik in Berlijn ben, dan ga ik ook brunchen op zondag en daarna vlooienmarkten struinen! Zo leuk! En wat een verschil met Parijs, waar op zondag maar weinig leven in de brouwerij is!

 10. Avatar 11 maart 2015 / 14:14

  Leuk om te zien, zo’n diary! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar wil nog wel graag een keer. Lijkt me een gave stad!

 11. Avatar 12 maart 2015 / 19:24

  Wat een geweldige kunstwerken! Berlijn staat ook hoog op mijn lijstje

 12. Avatar
  Lara
  14 maart 2015 / 09:11

  Ooooooh Berlijn, ik mis het zo…… De brunches op zondag zijn geweldig. Als we naar Berlijn gaan dan plannen we het altijd zo dat we er op zondag zijn, speciaal voor de brunch! En Berlijn is ook zo mooi en dynamisch, je raakt er nooit uitgekeken. Iedere keer als je terugkomt lijkt het weer te zijn veranderd door alle nieuwe dingen die er zijn gekomen 😀

  • Tara
   Tara
   Auteur
   16 maart 2015 / 23:14

   Ah super leuk om te lezen, wij hebben wel gebruncht maar niet op een meeeega spectaculaire manier (te hard uitgegaan, we hadden geen zin om te zoeken) maar mocht je tips hebben voor een brunchplek, die is zeker welkom!

 13. Avatar 14 maart 2015 / 19:03

  wauwie berlijn staat echt al jaren op mijn travel wishlist en ik wil deze zomer misschien met de auto ernaartoe zodat ik superveel kan winkelen haha maar als ik alles zo lees hier heb ik nog meer zin om berlijn ooit te ontdekken, het lijkt me zo leuk!
  xx ish

 14. Avatar 19 maart 2015 / 18:00

  Aaah Berlijn, wat houd ik van die stad! Leuk dat je er bent geweest en wat je heb je mooie foto’s gemaakt. Top artikel!

 15. Avatar
  Rineke Jansen
  21 maart 2015 / 14:30

  Berlijn is ieder jaargetijde mooi en gevarieerd! De moeite zeker meer dan waard!

 16. Avatar
  Fleur
  27 maart 2015 / 10:52

  Handig artikel! Ga deze zomer met mijn broer paar dagen naar Berlijn, staan goeie tips tussen 🙂

 17. Avatar
  Gwen
  1 juni 2015 / 23:41

  Berlijn is echt geweldig!
  Als je de volgende keer een dagje “over” hebt kan ik je ook zeker de dierentuin aanraden! Vooral het aquariumgedeelte (daar heb je een apart kaartje voor nodig en als je weinig tijd hebt zou ik juist alleen dit gedeelte doen) is echt prachtig! Je kunt je alleen al in dit stukje van de dierentuin uren vergapen aan de prachtige vissen.
  Als ik zo zie waar jullie op stap geweest zijn hebben we dezelfde smaak. Jullie hebben nog geluk gehad, wij stonden 2,5 uur in de rij voor Berghain!
  Ik denk dat je club Der Visionaere ook erg tof zult vinden, hier kun je ook lekker chillen voordat je naar een “echte” grote club gaat. Dit is meer een bar die half buiten is, erg toffe hippie achtige sfeer!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   2 juni 2015 / 11:29

   Ah cool, thanks voor de tips! Ja ik wil nog graag een keertje in de lente/zomer terug (misschien zelfs dit jaar?) en dan kan ik eindelijk buiten chillen en drankjes doen. Of dansjes! Club der Visionaere klinkt dan ook goed, als we dezelfde smaak hebben dan moet het goed komen! Ben benieuwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: