Riga, de ultieme stad voor foodies

De eerste keer dat ik in Riga ben geweest moet ik een jaartje of 18 zijn geweest. Ik ging in de zomervakantie mee met Andrej, mijn allerbeste schoolvriend, om zijn Letse familie op te zoeken. Als Indo eet je de gehele dag door en ik heb dan ook om de 2 uur trek in iets lekkers. Niet dat ik dan een hele maaltijd op kan, maar gewoon zin in een kleine snack. Dan stond ik midden op straat te schreeuwen ‘DRE! IK WIL PELMENI!’. Andrej begon te lachen. ‘Alweer?!’

Pelmeni XL

Samen slenterden we vervolgens naar Pelmeni XL aan de Kaļķu 7, een tentje dat Pelmeni, oftewel Russische ravioli, serveerde. Het enige dat ik dan ook herkende toen ik afgelopen week door Riga liep, was restaurant Pelmeni XL. Man, wat hebben we daar vaak gezeten en gegeten.

Pelmeni XL Riga

Bij Pelmeni XL schep je zoveel pelmeni op als je denkt op te kunnen. De pelmeni’s zijn gevuld met verschillende soorten vlees en er is ook een vegetarische variant. Vervolgens kun je er wat creme fraiche en peterselie, dille of selderij overheen gooien. Per 200 gram betaal je slechts €1,60 en daarna betaal je €0,60 voor elke extra 100 gram. Pelmeni XL is dus echt supergoedkoop en ook nog eens ontzettend lekker en vullend.

pelmeni xl

Tijdens een citytrip ben je veel aan het wandelen en met een klein portie Pelmeni kun je er weer even tegenaan én heb je meteen een lokaal gerecht uitgeprobeerd voor weinig geld. Het restaurant is niet bepaald sfeervol en heeft een hoog snackbar gehalte, maar mocht je in Riga zijn dan kan ik je zeker aanraden om te lunchen of te snacken bij Pelmeni XL. Voor mij is het in elk geval pure nostalgie!

3 Chefs

Op mijn eerste avond in Riga at ik alleen, omdat Laura van whatabouther.nl en haar vriend Robbert pas rond een uurtje of 11 zouden aankomen in Riga. Alleen eten vind ik één van de meest trieste dingen om te doen, maar gelukkig viel er bij restaurant 3 Chefs genoeg te zien waardoor ik vanaf begin tot eind vermaakt werd met de bereiding van culinaire gerechten.

riga travel report_01
Bij 3 Chefs werd ik namelijk aan de bar geplaatst die zich rondom de mooie, open keuken bevond. Vanaf de bar had ik goed zicht op alle hectiek in de keuken en kon ik goed meegluren naar de kunstwerkjes die de chefs aan het bouwen waren.

3 chefs food
3 Chefs serveert originele gerechten en verrassende combinaties van smaken. Zo kreeg ik brood en dipsausjes geserveerd op een wel hele bijzondere manier, namelijk gewoon op tafel! Op een papieren placemat werden sausjes door elkaar heen gesmeten en een bergje met hennepzaad gedeponeerd. Wow! Er werd gewoon ter plekke moderne kunst voor mijn neus gemaakt. Vervolgens kon ik zelfgemaakt brood met hennepzaad in de sausjes dippen. Lekker verplicht kliederen. Spelen voor volwassenen! En lekker dat het was. Als ik nu terugdenk aan het knapperige brood met zijn zachte binnenkant dan loopt het water me al in de mond.

Ook mijn voor-, hoofd- en nagerecht waren stuk voor stuk een kunstwerkje om te zien en smaakten voortreffelijk! Alle ingrediënten waren megavers en puur en alles werd vlak voor mijn neus bereid. Een feestje om te zien én om op te eten. Ik ben een echte visliefhebber en wat dat betreft zit je goed in Riga. Letland grenst aan Skandinavië waardoor je veel Skandinavische invloeden vindt in de Letse keuken. Wat mij opviel was dat men in Letland vooral erg gezond en voedzaam eet. Rode bieten, bulgur, veel groenten, hennepzaadbrood. Alsof ze van nature al meedoen met die hele superfoods trend.

3 chefs desert
Bij 3 Chefs eet je prachtige en originele gerechten en zit je in een mooi en sfeervol restaurant met, als je dat wilt, uitzicht op alle hectiek in hun open keuken. Ik vond het in elk geval interessant om te zien hoe ze bepaalde gerechten klaar aan het maken waren met stikstof en andere moleculair culinaire technieken. 3 Chefs is een relatief nieuw restaurant, geopend in 2011. De 3 chefs zelf zijn hele jonge, trendy mensen. Denk aan een stoere chick met een getatoeëerde arm, die hierboven mijn dessert aan het maken is. Een aanrader voor de mensen die houden van kunstige gerechten!

3 Chefs (3 Pavaru Restorans) vind je aan Torna Iela 4/2 b. 

Taverna

Aan dezelfde straat bevindt zich een andere favoriet, namelijk Taverna. We hebben deze plek meteen omgedoopt tot onze stamkroeg en ik zal jullie uitleggen waarom. Met een trapje naar beneden kom je Taverna binnen. Buiten is het koud en guur, maar binnen is het warm en sfeervol met de lage, gewelfde plafonds, robuuste houten tafels, lange banken en ouderwets ogende kandelaars en nog veel meer prullaria her en der verspreid. Het is er klein, maar knus.

taverna1

Nadat we onze winterjassen, sjaals en mutsen van ons af hebben gegooid komt er een sarcastische blonde dame op ons af gekleed in traditionele Letse klederdracht. “Oh great. More Dutchmen” zegt ze half grijnzend, half zuchtend. We bestellen aardewerken potten met bier. Op het moment dat we de potten tegen elkaar aansmijten om te proosten voel ik me net alsof ik in de film zit. Alsof ik een stoere piratenvrouw ben, of een viking, of gewoon een figurant uit Lord of the Rings.

tavern
Na de biertjes proberen we een lokale drank uit, namelijk Balsam. Een donkere kruidendrank met een vrij hoog alcoholpercentage, ooit gemaakt om de koude winters in Letland te overleven. Het is een pittig drankje met een kruidige afdronk, erg lekker, maar wel sterk. Toen de Letse vrouw onze gezichten zag bij het drinken van de balsam zei ze dat we de volgende keer een warme alcoholische drank moesten bestellen. Volgens de Letse vrouw kunnen we de balsam het beste mengen met warme kersendrank, een snufje kaneel en wat appeltjes om het af te maken. En wow, dat was lekker! Zoet en kruidig en heerlijk verwarmend. Lekkerder dan de beste glühwein die ik ooit heb gedronken.

riga travel report_19
Naast bier uit potten, balsam shots en alcoholische warme dranken biedt Taverna nog veel meer interessante sapjes en dranken. Tijdens het lezen van de menukaart had ik de neiging om alles uit te proberen, omdat het allemaal nieuw voor me was en omdat alles me ‘gezellig’ leek om te drinken. Bij Taverna serveren ze naast dranken ook een gevarieerd aanbod aan typische Letse gerechten, dus als je echt eens de lokale, authentieke keuken wilt ontdekken ben je hier zeker aan het juiste adres.

Het is er beregezellig en knus en de bediening is erg vriendelijk, op een sarcastische manier. Wij vonden de vrouw in elk geval een schat van een mens. Trouwens, op sommige avonden komen er muzikanten op bezoek die oude Letse liedjes komen zingen en spelen op ouderwetse Letse instrumenten. Echt heel magisch en betoverend. Het hele sfeertje dat Taverna uitademt geeft me een sprookjesachtig fantasy gevoel. Ik begin te twijfelen of we met het afdalen van het trappetje niet per ongeluk een paar eeuwen terug in de tijd zijn gegaan. Of zou het aan de drank hebben gelegen?

Taverna ligt aan Torna Iela. Het huisnummer weet ik niet, maar je herkent het meteen aan het uithangbord. 

Muusu

Ook Muusu is een restaurant waar we flink hebben genoten en nog lekker lang hebben nagetafeld. Het pand ligt tegenover de St. Peter’s Church in het midden van het centrum. Het sfeertje is hier wat cleaner en chiquer. Geen robuuste houten tafels en banken, maar nette gedekte tafels en elegante obers. Net als bij 3 Chefs zijn ook de gerechten van Muusu heel origineel en culinair en zijn de borden interessant en artistiek opgemaakt. Ware kunstwerkjes!

muusu 3
We waren allemaal helemaal weg van de ober. Echt een schattige jongen van zo’n jaartje of 20 die ons heel netjes hielp en ons uitstekend adviseerde over hun wijnen en gerechten. Toen we hem vroegen welk gerecht ZIJN favoriet was barstte hij los over de venison, oftewel de hertenbiefstuk. Aangestoken door zijn enthousiasme bestelden we dit alledrie en man, hij had het zeker niet mis. Ik denk dat dit het meest malse vlees is dat ik ooit heb gegeten. Mijn mes gleed erdoorheen alsof het boter was en de combinatie met zoete aardappelpuree, spinazie, lingonberries, geroosterde knoflook en de perfecte jus maakte de smaaksensatie compleet. Dit gerecht kost trouwens €26,80 en was daarmee het duurste gerecht van de kaart, om even aan te geven dat de prijzen van Muusu niet per se heel goedkoop zijn, zeker niet voor Letse begrippen, maar gezien de kwaliteit ook zeker niet duur.

muusu food
Niet alleen de hertenbiefstuk was een genot om te eten, ook mijn voorgerecht met haring en mijn nagerecht van frambozenmousse en witte chocolade waren helemaal tiptop in orde. De borden zijn één grote kleurenexplosie en zien er echt schitterend uit! Je kunt zien dat er veel werk en voorbereiding zit in deze gerechten. Men heeft echt nagedacht over de opmaak van het bord. Bijna zonde om op te eten, hoor ik je denken, maar dat is niet waar. Het zou juist zonde zijn om deze heerlijkheden te laten staan. We hebben echt zitten smikkelen!

riga travel report_07
Het eten van Muusu is heel aantrekkelijk en fotogeniek en als foodie ga je hier dan ook helemaal los, dat weet ik bijna zeker. Ben je in Riga en op zoek naar een mooi en chic restaurant waar je verrast wordt met originele, kleurrijke gerechten van bijzonder goede kwaliteit? Dan moet je echt een bezoekje brengen aan Muusu. De prijzen zijn hier gemiddeld iets hoger dan bij andere restaurants uit Riga, maar dan heb je ook wat.

Muusu ligt aan Antonijas Iela 13.

Vina Studija

Op onze laatste avond zijn we uit eten geweest bij de Vina Studija (Wine Studio), een hippe wijnbar gevuld met even hippe Letten. Sommige mensen zaten gewoon gezellig met zijn tweetjes aan de bar een wijntje te drinken, er waren groepen vriendinnen, groepen vrienden, verliefde stelletjes en mensen die echt kwamen om te eten, zoals wij. Binnen is het gezellig druk, warm en sfeervol.

riga travel report_20
En ook hier hebben we behoorlijk zitten smikkelen! De menukaart was hier iets meer ‘standaard’ dan bij 3 Chefs of Muusu, waarmee ik bedoel dat de gerechten minder origineel of artistiek, maar natuurlijk niet minder lekker. Wil je geen mooi opgemaakt, culinair bord maar gewoon een flinke pan mossels, een groot en goed stuk vlees of een bosbessentaartje dan ben je bij Vina Studija aan het juiste adres. Hier krijg je grote borden met smakelijk, goed eten voor een relatief lage prijs en er is volop keuze uit diverse soorten wijnen die mooi bij de gerechten aansluiten.

winebar food
Bij Vina Studija kun je heerlijk eten en na het diner nog lekker lang blijven plakken en natafelen aan de bar. Het is er gezellig druk – dus reserveren is zeker aan te raden – en heel sfeervol. We hebben een te gekke avond gehad hier!

Vina Studija ligt aan de Stabu iela 30.

Apsara Tea Houseapsara tea house

Naast Pelmeni kan ik me nog iets anders goed herinneren uit Riga. Ik kan me namelijk nog herinneren dat we samen met het nichtje van Andrej naar een heel gezellig theehuis zijn gegaan, grenzend aan het Vermanes Darzs park. Het Apsara Tea House is rond en gemaakt van hout en doet me denken aan een Aziatisch huisje, of een soort tempel.

tea house apsara

Binnen zijn er twee verdiepingen met lekkere luie loungematrassen met immens veel kussens en warme kleden waar je je knus in kunt nestelen en naar buiten kunt kijken. Je krijgt er echt een huiskamer gevoel van met een Oosters tintje. Apsara Tea House heeft de keuze uit ontelbare soorten thee, dus je kunt je voorstellen dat een theeliefhebber als ik helemaal los ging op de kaart! Ik kon gewoon geen keuze maken, bijna alles leek me geweldig.

Naast thee kun je er ook lekkere zoetigheden bestellen, zoals cheese cake of typische Letse koekjes en gebak. Je kunt hier van ’s ochtends tot ’s avonds laat terecht, dus Apsara Tea House is perfect voor ontbijt, lunch of voor een gezellig avondtheetje vlak voor het slapen gaan. Je kunt je hier heerlijk terugtrekken met het uitzicht op het park en eventjes lekker tot rust komen.

Het Apsara Tea House vind je aan de Kr. Barona 2a. 

Riga, de ultieme stad voor foodies

Riga heeft me echt verrast op culinair gebied. Ik was vroeger alleen bekend met Pelmeni XL, maar sinds mijn laatste tripje ben ik me er pas van bewust hoe lekker je hier kunt eten. De Letten hebben voedsel erg hoog in het vaandel staan en naast de McDonald’s zie je in Riga dan ook geen enkele snackbar of iets anders waar je een snelle, vette hap kunt halen. De Letse keuken is niet vettig, maar juist heel gezond en voedzaam. Ze hebben hier vers, knapperig brood met hennepzaad, handgemaakte gebakjes en verse vis, groenten en goede stukken vlees. Ook hebben ze hier veel soepen. Je kunt in Riga heerlijk uit eten voor relatief weinig geld. Er is volop keuze uit zowel hippe hipstertentjes, chique restaurants, cocktail bars of ruige kroegen. Waar je ook bent, de kwaliteit van het eten is erg hoog en bijna elke eetgelegenheid ziet er sfeervol en gezellig uit. Echte foodies kunnen hun hart ophalen in Riga! Onverwacht, maar waar.

Welke van de bovenstaande eetgelegenheden spreekt jou het meeste aan? 

Share:

16 Reacties

 1. Avatar 4 november 2014 / 21:28

  Wat een prachtig artikel. Handige tips!

 2. Avatar
  danique
  4 november 2014 / 22:28

  Ik mis Lido in dit rijtje hoor! hihi 😉

  • Serena
   Serena
   Auteur
   5 november 2014 / 18:10

   Ja, ik zat er nog over na te denken, I LOVE LIDO! Met dat leuke molentje. Daar ben ik ook vaak geweest met Andrej zoveel jaar geleden. Maar ik had er geen foto’s van en wat ik begreep van de gids is dat de locals klagen dat Lido veel duurder is geworden de afgelopen jaren. Voor ons toeristen is het waarschijnlijk nog steeds lekker goedkoop en ohhhh er is zo veel keuze! Echt een ‘La Place’ maar dan 1000 keer meer keuze 🙂

 3. Avatar 4 november 2014 / 22:38

  “Als Indo eet je de gehele dag door en ik heb dan ook om de 2 uur trek in iets lekkers.” Dan moet ik toch echt ergens Indo bloed in mijn familie hebben haha! Wat heb je en prachtige foto’s gemaakt!

 4. Avatar
  @nn
  5 november 2014 / 07:06

  Wow mooie foto.
  Alles ziet er heerlijk uit.

 5. Avatar 5 november 2014 / 09:21

  Wat een heerlijke en sfeervolle foto’s! Leuk dat je een afwisseling laat zien van restaurants waar alles heel mooi en lekker is en bijvoorbeeld die Pelmeni waar je iets lokaals en betaalbaars hebt. Tof!

 6. Avatar 5 november 2014 / 14:02

  Okey, het is duidelijk, ik moet naar Riga!! Apsara Tea House ziet er trouwens erg leuk uit.

 7. Avatar
  Petra
  5 november 2014 / 17:21

  Alles lijkt me leuk en lekker , maar als eerst zou ik naar de 3 chefs gaan. Kun je vertellen wat het daar kost

  • Serena
   Serena
   Auteur
   5 november 2014 / 18:07

   hi Petra,
   qua prijzen is 3 Chefs vergelijkbaar met Muusu, vond ik. Bij Muusu kun je rustig tafelen, bij 3 Chefs is er wat meer beweging en beleving.
   Voor Letse begrippen is 3 Chefs niet goedkoop, maar voor ons toeristen zeer goed betaalbaar. Als je een soortgelijk restaurant in Nederland zou bezoeken dan ben je zeker het dubbele kwijt. Echt een aanrader!
   liefs, Serena

 8. Avatar
  Ivy
  7 november 2014 / 12:27

  Oh wow, alleen hiervoor zou ik al naar Riga willen!

 9. Avatar
  anna
  10 november 2014 / 13:05

  Een heel erg leuk artikel! Ben Door je blogpost van riga erg benieuwd en wil er zeker nog een keer heen! Het enige wat ik echt mis in het artikeli zijn de prijzen. Hoeveel ben je ongeveer kwijt op een avond is het budget, gemiddeld of duur..
  Verder wel een leuk artikel:)

  • Serena
   Serena
   Auteur
   10 november 2014 / 15:15

   hi Anna,
   tussen de regels door vermeld ik de prijzen. Het goedkoopste eet je bij Pelmeni en Lido (denk aan €5) en het duurste bij Muusu en 3 Chefs (denk aan €45 voor 3-gangen diner met een wijntje). Liefs, Serena.

   • Avatar
    Anna
    10 november 2014 / 15:31

    Aah super! niet goed gelezen dus;p
    Dat gebeurt er als je het aan het lezen in college op je mobiel hahaha
    okee dat is echt niet duur! vooral niet voor wat je krijgt!
    Ik denk dat ik er zeker een keer heen ga!
    Ik wou ook nog zeggen dat ik dit echt een leuke blog vind en dat de kwaliteit van foto’s echt waanzinnig goed is! vooral als ik het vergelijk met andere blogs!
    Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: