Op surf vakantie in Zarautz!

ZSV_W4-35
ZSV_W4-226
1
ZSV_W4-28

We zijn er laatst weer heel eventjes tussenuit geweest en dit keer was het een super actief tripje. We waren namelijk voor het eerst in ons leven op surf vakantie in Zarautz! Het was super sportief, we leerden surfen, we hebben nieuwe vrienden gemaakt en het was vooral echt een week om nooit meer te vergeten. In dit artikel laten we zien waar wij verbleven, vertellen wij wat we allemaal hebben gedaan en waarom je ook eens op surf vakantie zou moeten gaan met Zarautz Surf Village!

Wij waren uitgenodigd door Zarautz Surf Village om een weekje op surf vakantie te komen en dat vonden we het stiekem best wel spannend. Normaal gesproken zoeken wij onze vakantie altijd wel uit met het idee dat je een leuke activiteit kunt doen, maar een hele week lang surfen is natuurlijk hele andere koek! Van tevoren stelden wij onszelf dan ook de volgende vragen: hoe actief ziet zo’n week eruit? Is het niet te zwaar voor ons? Kunnen wij dit wel? We hadden eenmaal nog nooit eerder een surf vakantie meegemaakt (en we hadden al jaren niet op een camping verbleven!) dus die gezonde spanning hoorde er wel bij.

We lieten het uiteindelijk gewoon een beetje over ons heen komen en we kunnen je alvast vertellen: ja, het was zeker actief. Nee, het was niet te zwaar en ja, je moet dit eens mee gemaakt hebben!

Zarautz

Voor ons was het al bekend dat Zarautz een mooie (bad)plaats zou zijn om te surfen omdat een van onze vrienden hier vroeger altijd heen ging en daar staat het ook erg bekend om. Toch had nog niet iedereen in onze omgeving van Zarautz gehoord, dus daarom vertellen we hieronder nog wat achtergrond informatie: Zarautz bevindt zich in het Noorden van Spanje en daarmee ligt het in het Baskenland. Officieel volgens de grenzen ligt Zarautz in Spanje, maar de inwoners vinden dat het bij Baskenland hoort en daarom is de eerste voertaal hier dan ook Baskisch. Dat is een taal die totaal niet lijkt én klinkt als het Spaans! Dat is misschien een beetje verwarrend voor outsiders zoals wij, maar gelukkig spreken de meeste mensen in Zarautz wel Spaans en wordt er ook redelijk Engels gesproken. Dus no worries 😉

Op de foto hierboven zie je het centrum van Zarautz links op de foto staan. Het ligt tussen de bergen in en dat zorgt ervoor dat de zonnige dagen goed worden afgewisseld met regenachtige dagen. Hierdoor blijft het overal prachtig groen en vol begroeid met planten. Zarautz is erg bekend als (surf)badplaats en de meeste toeristen komen dus ook voor de golven!

Where to stay? – Zarautz Surf Village

Wij verbleven in het gezellige Zarautz Surf Village en daar hebben we een weekje doorgebracht op de camping. Nu kwamen wij zelf vooral om te leren surfen maar ook als je dit allang kunt, is het gezellig om hier een overnachting te boeken. Bij Zarautz Surf Village zit je in ieder geval helemaal goed want dit is onderdeel van het bedrijf Boardx en dat is in 2001 ontstaan door een groep gepassioneerde surfers en snowboarders. Sindsdien zorgen zij er elk jaar weer voor dat de kwaliteit hoog ligt op het gebied van de organisatie, hospitaliteit en activiteiten!

Deze camping bevindt zich bovenop een berg waardoor je echt een prachtig uitzicht op de baai van Zarautz hebt. Vooral in de avonden hebben we hiervan genoten want de zonsondergang was steeds weer prachtig om te zien. Dat de camping zo hoog ligt betekent ook dat je elke dag een stijle weg naar het strand moet nemen en deze is best pittig, maar aangezien je toch al een sportieve week ingaat hoort dat er eigenlijk ook wel bij. Sinds 2002 ligt de Surf Village trouwens op de Gran Camping Zarautz waardoor er gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten van de camping, denk hierbij aan een gebouw met warme douches en wc’s. Dit ligt ietsjes buiten de camping, maar in principe vlak om de hoek en je loopt er zo naar toe.

How to get there?

Wanneer je kiest voor een vakantie bij Zarautz Surf Village kan je er ook direct een busreis bijboeken, wel zo handig! Er zijn verschillende opstappunten in Nederland en België mogelijk. Met de touringcar rijd je dan in de nacht door naar de camping en deze busreis duurt ongeveer 16 uur in totaal. Best wel pittig dus! Omdat wij niet zo’n fan van langere busreizen zijn, hebben we ervoor gekozen om zelf een vliegreis te boeken. In een kleine 2 uur vlogen wij van Amsterdam naar Bilbao en vanaf daar namen we een bus, die ons in een klein uurtje naar Zarautz bracht. Alles ging echt super soepel en zonder enige vertraging dus dat was echt heel fijn reizen.

Drive-inn, camp-inn of een tipi?

Als je voor deze camping hebt gekozen kun je vervolgens weer kiezen uit de diverse leuke opties om in te overnachten. Er is voor ieder wat wils, of je nou liever back-to-basic gaat of liever gaat voor glamping in de tipi-deluxe!

 • Drive-inn: je huurt een plekje waar je zelf je tent en/of busje kunt neerzetten vanuit waar je overnacht
 • Camp-inn: een tweepersoons tent met een apart slaap- en bagagegedeelte (zie foto hierboven!)
 • Tipi-dorm: dit is een ruime en luxe tipi die je deelt met 4 anderen, ieder met een eigen eenpersoonsbed.
 • Tipi-deluxe: dit is een ruime en en luxe tipi inclusief een tweepersoonbed, bedtafeltjes, bankje en planten.

Wij sliepen zelf in de tipi-deluxe en dat kun je bijna geen kamperen meer noemen, omdat we sliepen op een tweepersoonsbed in een enorm ruime tent. Dit was echt een perfecte optie voor ons omdat we eigenlijk niet fanatieke kampeerders zijn: glamping it is!

Verder vinden wij de drive-inn optie ook wel heel erg handig, omdat je dan de hele vakantie lang je eigen auto tot je beschikking hebt om naar het strand en eventueel naar de stad te rijden. Omdat de camping op de berg ligt en het toch wel een pittige route is om dit meerdere keren op een dag te doen, is het hebben van eigen vervoer wel erg fijn en voelt dat net iets vrijer. Een groepje jongens die via de drive-inn op de camping verbleven vertelden ons dat zij een aantal weken lang een roadtrip langs de kust van Spanje aan het maken waren. Een super tof idee en daarom ook ideaal om tijdens zo’n roadtrip hier een aantal nachten te verblijven!

1
3

Glamping doe je in een Tipi-deluxe

Wij verbleven in de prachtige Tipi-deluxe en dat is ons enorm goed bevallen. Deze ruime tipi staat voor je klaar inclusief een hippe (Instagrammable!) inrichting. We sliepen als roosjes in ons tweepersoonsbed met kussens en dikke deken – die deken was zeker nodig want in de avond kon het aardig fris worden. In de tipi staat ook een fijn bankje, die fijn is om even een boekje op te lezen bijvoorbeeld. Ook aanwezig in de tipi zijn twee nachtkastjes met lampjes wat echt heel fijn is. Wij hadden voor de gezelligheid ook nog eigen lampjes (op batterij) meegenomen, waardoor het helemaal een gezellige tent werd. Plus het is nog eens praktisch ook! Er is overigens verder gewoon ook elektriciteit aanwezig om bijvoorbeeld je telefoon mee op te laden en er lagen ook bekers, borden en bestek klaar waarmee je je ontbijt en diner kunt opscheppen. Ook dit wordt namelijk aangeboden (is apart bij te boeken) bij de Surf Village!

Een week vol met andere surf & skate liefhebbers!

Je kunt natuurlijk ook in een hotel of appartement in het stadje overnachten, maar dan heb je net iets minder contact met andere mensen en op surf vakantie is dat eigenlijk wel het allerleukste. Want hoe gaaf is het om andere mensen met de zelfde passie en interesses te ontmoeten? Alleen al om die reden kunnen wij je echt deze camping aanraden, want hier komen alle surf & skate liefhebbers samen. Zowel de beginners als de echte pro’s!

Wanneer je op de Surf Village aankomt wordt er een welkomstpraatje gehouden en dan krijg je meteen te horen wat de verschillende activiteiten voor de komende dagen zijn. Op de eerste avond is het dan ook meteen tijd voor speeddating, waardoor je iedereen van de camping kunt leren kennen. Dit is echt een hele gezellige manier om meteen het ijs te kunnen breken en aangezien iedereen open staat voor nieuwe contacten, raak je in no time in gesprek.

Elke week, de hele zomer lang, komen er jongeren (vooral in de leeftijdscategorie 18-30 jaar) uit Nederland, België en andere landen om vakantie te vieren, nieuwe vriendschappen te sluiten en natuurlijk om te surfen. Er zijn ook heel wat jongeren die in hun eentje naar het surfcamp komen en hier meteen aansluiting vinden. Je kunt het daarom ook wel een beetje zien als een hostel, maar dan met tenten in plaats van kamers en een super leuke camping omgeving waardoor je al snel in contact komt met anderen door bijvoorbeeld een potje tafeltennis te spelen, samen te eten aan de lange tafels of gewoon met een drankje aan de bar. Want ook dat is aanwezig op de camping! Bij de bar kan je vouchers kopen, waarmee je drankjes aan de bar kunt laten afstempelen. Dit is super gezellig, maar ook handig zodat je niet perse je eigen voorraad aan drinken hoeft mee te nemen.

* Er wordt onder andere ook alcohol geserveerd, dus dit betreft wel een 16+ camping! 

Surflessen!

Naast dat je je zeker bezig kunt houden op de camping, kom je natuurlijk uiteindelijk naar Zarautz om lekker wat golven te pakken! Wij zijn echte beginners als het om surfen gaat. Wij hebben een paar jaar geleden op Bali wel een lesje gehad maar we hadden eigenlijk vrijwel geen ervaring en dat was ook helemaal oké.

Via de Surf Village kun je namelijk surflessen boeken en wij hebben er daarom drie geboekt, om ons geheugen op te frissen en om echt de basics te leren. Surfen is namelijk echt niet makkelijk en na één lesje ben je zeker nog niet zo ver! Wij werden in een groepje ingedeeld en we leerden daardoor al snel anderen kennen, wat we wel heel leuk vonden. Ook waren de groepen die les kregen vrij klein waardoor er veel aandacht aan iedereen kon worden gegeven en dat vonden we ook erg prettig. In no time stonden wij recht op het board, al was het maar voor enkele seconden 😉 Hieronder hebben we bewijs van Tara’s kunsten!

Je hoeft trouwens geen surflessen te boeken om te mogen surfen natuurlijk. De crew neemt steeds een enorme lading aan diverse soorten surfboards en wetsuits mee naar het strand (dit is echt heel erg fijn, je hoeft dus niet zelf met je board van en naar de camping te lopen!) en daar mag je als bezoeker van de camping gewoon eentje van uitkiezen. Naast onze drie vaste surfles momenten konden we dus ook nog zelf het water induiken, wat we ook hebben gedaan. Hierdoor kun je er echt een volle week surfen van maken!

Mocht je nog nooit gesurft hebben dan kunnen we het je echt aanraden om dit eens te proberen. Het moment dat je hard aan het peddelen bent en je ineens voelt dat een golf je meeneemt is echt onbetaalbaar – het voelt zo gaaf! Als je het vervolgens ook nog eens voor elkaar krijgt om op je board te staan, wil je eigenlijk oneindig doorgaan in het water.

En ja, op surf vakantie spendeer je urenlang in het water. Hierdoor ontstaan er hoogstwaarschijnlijk wel flinke tanlines (die er wel iets heftiger uitzien door de bewerking van de foto trouwens) maar dat is het helemaal waard. Bovendien vervagen deze lijnen weer heel snel omdat je na het surfen ook lekker kunt zonnen en ontspannen op het strand.

We zijn trots op het feit dat we nu eindelijk kunnen zeggen dat we een beetje kunnen surfen, al valt er nog enorm veel te leren want jeetje, wat is dit toch wel lastig om te doen. Maar leuk? Dat is het zeker!

Gezamelijk ontbijten en avondeten op de camping

Van al dat surfen krijg je natuurlijk wel trek 😉 Bij de crew kun je een bandje kopen voor €95,- (dat is omgerekend €6,80 per maaltijd) waarmee je de hele week kunt ontbijten en avondeten met iedereen op de camping. Dit is niet alleen heel handig, maar ook erg gezellig natuurlijk. Bij het ontbijt konden wij steeds kiezen uit stokbroodjes (bruin en wit), beleg, cornflakes, muesli, yoghurt en fruit. Daarnaast ook koffie, thee, sap en een extraatje die elke ochtend varieerde. Denk aan de ene keer scrambled eggs, dan weer croissants, chocolade broodjes of pannenkoeken.

Verder wisselde het menu voor het diner elke avond, denk hierbij aan BBQ, paella, wraps, curry en pasta. We vonden het vooral enorm gezellig om met de hele groep aan tafel te schuiven en de dag te bespreken. Na het eten bleef vaak iedereen hangen voor een drankje en eventueel nog een feestje. Op een van de avonden kwam er trouwens nog een band een nachtje slapen op de camping en zij namen meteen de gelegenheid om een klein concertje te verzorgen. Super gezellig (zie foto hierboven)!

Mocht je trouwens geen gebruik willen maken van deze optie, dan is dat ook geen probleem want je kunt in het stadje goed terecht voor een hapje eten en daar is ook een grote supermarkt te vinden. In het stadje hebben we bijvoorbeeld bij een te gekke tapastent gegeten en op de boulevard aan het strand zijn ook meerdere adresjes waar je goed kunt eten. We zullen in een apart artikel nog onze hotspots delen!

Yoga ochtenden

Naast surflessen werden er ook gratis lesjes yoga aangeboden (de eerste 2 lessen zijn gratis, daarna kan je een upgrade doen voor meer lessen). Deze lessen werden niet op vaste tijden gegeven want het lag aan het weer wanneer de lessen gegeven werden. Vaak was dit in de ochtend, maar er werd altijd een dag van tevoren op een krijtbord aangegeven wanneer de les zou plaats vinden zodat je er rekening mee kon houden. Mocht je dit interessant vinden dan kan je dus gewoon aansluiten. Dit vonden wij echt een leuke toevoeging aan de vakantie!

IMG_4083
IMG_4084

Skaten, spelletjes en hangmatten

Je kunt elke dag surfen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je bent vrij om te doen wat je wilt mocht je nou een middagje geen zin hebben om op het strand te hangen dan kun je ook heel goed terecht op de camping zelf en de omgeving hieromheen. Je kunt namelijk op de camping ook fietsen en longboards huren of los gaan op de skate ramp als je dat durft (of kunt)! Als je juist toe bent aan wat rust kun je bij de chill-area hangen in de schommelstoel of in een van de hangmatten met een fijn boekje bijvoorbeeld. Verder is er op de camping ook een overdekte tent met spelletjes waarmee je je kunt vermaken zoals Risk en Colonisten van Catan wat natuurlijk ook gezellig is om te doen. In diezelfde tent vind je trouwens ook diverse keuken faciliteiten en een koelkast mocht je zelf willen koken. Kortom, genoeg te doen om je te vermaken.

En anders kun je je ook nog inschrijven voor andere activiteiten en uitjes (met bijbetaling) die er gedurende de week plaats vinden zoals: cross-fit, paardrijden, paintballen en een tripje naar een leuk restaurant met het beste vlees van Baskenland (hierover hieronder meer!). Wij zijn zelf trouwens ook nog een dagje naar San Sebastian gegaan met de trein en dat was heel erg goed te doen. De treinreis duurde slechts 20 minuten en het is echt een enorm leuke en grote stad. Ook hier hebben we leuke hotspots gevonden die we later nog zullen delen.

De beste cider en het beste vlees uit Baskenland

Bij restaurant Izeta ben je aan het juiste adres voor het beste vlees in het Baskenland én daarnaast serveren zij ook huisgemaakte cider op een hele bijzondere manier, dus dat was echt een bezoekje waard. Vanuit Zarautz Surf Village wordt hier tijdens de week een reis naar toe gepland en rijd je met z’n allen in een grote touringcar naar het restaurant dat zich ook in de bergen bevindt. Aangekomen bij Izeta vind je in een aparte kamer 4 gigantische vaten met natuurlijke cider, dit is echte typische cider uit Baskenland. Je tapt je glaasje van de grond (ja echt!) tot aan het vat, zodat er lekker veel lucht bij komt en daarna drink je je glas in 1 teug leeg. Erg bijzonder!

Voor €35,- genoten wij van een driegangen menu bestaande uit een salade, gegrilde gamba’s, een gigantische steak, wijn en onbeperkte cider – hier zit ook de busrit heen en terug bij in. Vrijwel de hele camping-groep en begeleiding ging mee dus dat was echt een van de gezelligste avond van de week. Het eten smaakte erg lekker (het vlees is hier inderdaad enorm goed), de sfeer zat er goed in en het tappen van de cider vonden we geniaal.

Een groot feestje!

Nogmaals, je bent echt helemaal vrij om te doen wat je zelf wilt wanneer je op de Surf Village verblijft. De een besluit er een rustige vakantie van te maken en de ander kiest voor een volle feest vakantie. Elke avond werd er wel geborreld op de camping (de bar is open tot 00:00 uur en daarna moet het ook rustig worden zodat iedereen ook lekker kan slapen) en enkele avonden kun je met de hele groep een feestje pakken – of eigenlijk deden de meesten dat elke avond. Er zijn verder ook enkele vaste feestavonden gepland zoals een discoavond in de stad en een stapavond in een grote club in San Sebastian. Neem je uitgaanskleding dus ook mee!

Voor het eerst op surf vakantie

Het was ontzettend leuk om eens een sportieve vakantie mee te maken op een sociale en gezellige camping met een hele hoop jongeren. We geven toe dat wij de eerste dagen we wel een beetje moesten wennen, maar al snel konden we onze draai vinden en werden we opgeslokt in de groep. Iedereen stond open voor een praatje en we vonden het ontzettend leuk om andermans persoonlijke verhaal te horen – en andersom natuurlijk!

Op een vakantie zoals deze creëer je al snel een band met de mensen om je heen, omdat je allemaal dezelfde interesses hebt en eigenlijk de hele week met elkaar optrekt. Van wakker worden met een kop koffie tijdens het ontbijt tot wachten in de zee op de beste golven. En van rustig spelletjes spelen op de camping tot borrelen en feesten tot in de nacht.

Leren surfen vonden we fantastisch, maar dat was het niet alleen. Terugdenkend aan deze week komen vooral de gezellige dagen, de leuke mensen en de goede sfeer weer naar boven. We hebben veel nieuwe mensen ontmoet met ieder weer een bijzonder en interessant verhaal. Voor ons echt een week met nieuwe avonturen en herinneringen!

Klik hier om naar de website van Zarautz Surf Village te gaan voor meer informatie en om te boeken!
Bekijk ook zeker onze reisvlog om onze week in bewegende beelden nog eens mee te maken! 

Heb jij wel eens gesurfd? En wat is jouw leukste vakantie-herinnering?

Liefs Tara & Larissa
@taraverbon, @larissaverbon
@travellabnl

Fotografie door David Herz en Travellab.nl 
Share:

4 Reacties

 1. Avatar
  Lisa
  14 augustus 2018 / 12:44

  Hallo meiden, super leuk om dit artikel te lezen zeg! Erg uitgebreid… Ik ben zelf een keertje op surf vakantie geweest in Mimizan en dat vond ik ook helemaal leuk en gezellig. De tipi ziet er luxe uit zeg! Groetjes.

 2. Avatar
  P. Huisven
  14 augustus 2018 / 17:01

  Goed om te lezen dat ht ook geschikt is om in je eentje heen te gaan, dit lijkt mij wel wat.

 3. Avatar
  Annemarieke
  15 augustus 2018 / 21:29

  Hele mooie foto’s en goed geschreven artikel. Gr Annemarieke

 4. Avatar
  cheung
  16 augustus 2018 / 10:27

  Waaaah ik wil ook leren surfen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: