Mijn onvergetelijke reis naar Gambia

Wie had er gedacht dat ik ooit naar Afrika zou reizen? Laat staan Gambia. In alle eerlijkheid heeft dit land mij nooit zo getrokken en dat komt voornamelijk door het gebrek aan kennis. Een reis naar dit werelddeel leek mij echter wel altijd ontzettend gaaf, maar het zat ver buiten mijn veilige comfort zone en dan voornamelijk omdat de cultuur onbekend is voor mij. Jarenlang heb ik het eigenlijk safe gespeeld door enkel in Europa en Amerika te reizen, westerse landen zijn eenmaal ‘bekend’ en de plannen voor Azië en Afrika heb ik daarom altijd ver vooruit geschoven ondanks dat ik het zo graag wil. Maar daarom was het tijd voor verandering. Toen er aan mij werd gevraagd of ik mee op reis wilde gaan naar Gambia met een groep onbekenden, riep ik na een kleine twijfel volmondig JA! Ik heb namelijk zelf vaak tegen anderen geroepen: “life begins at the end of your comfort zone” maar dan moet ik het ook zelf naleven, en wat had ik ook eigenlijk te verliezen?

GambiaReisverslag_ - 34

Op het internet heb ik al veel vakantie deals voor Gambia langs zien komen in het verleden, waarin je wordt verleid om Gambia te bezoeken met tropische zonnige foto’s en verhalen over prachtige stranden. Zon, zee en strand, dat vind je in the Gambia! Maar dit land heeft naast relaxen op het strand nog zoveel meer te bieden. Allereerst is Gambia inderdaad de perfecte bestemming voor als je de koude Nederlandse winter wilt ontsnappen, want in Gambia is het dan heerlijk vertoeven met gemiddeld zo’n 30 graden Celsius. Ten tweede is de cultuur van Gambia ontzettend interessant en kun je er een hoop van opsteken.

GambiaReisverslag_ - 1GambiaReisverslag_ - 2

Wij vlogen met Corendon in ongeveer 6 uurtjes van Schiphol naar Banjul en bij aankomst werden wij op een spectaculaire wijze verwelkomt. Er werd muziek gemaakt, er werd gedanst en er werd vooral heel veel gelachen. Ook werden wij geïnterviewd en gefilmd voor op de Gambiaanse TV. Het schijnt dat ze iedereen bij elke eerste vlucht van het seizoen (in ons geval het winterseizoen) zo hartelijk verwelkomen omdat ze zo blij zijn met de komst van toeristen en dat vond ik ontzettend bijzonder. De Gambianen zijn onwijs vriendelijk en houden wel van een grapje, dat merkte ik meteen en daarom noemen ze het ook the smiling coast of Africa! Ik keek mijn ogen uit en ik wist eigenlijk niet wat me overkwam, ik werd er stil van en op dat moment kreeg ik een besef momentje: wow, ik sta ‘ineens’ in Afrika. Dan besef je ineens hoe klein de wereld is.

Met de vele foto’s hieronder wil ik aan je laten zien wat ik allemaal heb gedaan in The Gambia en waarom jij ook ooit een reis naar Gambia zou moeten boeken!

GambiaReisverslag_ - 3GambiaReisverslag_ - 4

Vogels spotten – Tendaba Camp
Gambia is een smal lang gestrekt land van zo’n 250 km lang en enige tientallen km breed, omgeven door Senegal en de Atlantische Oceaan. Dwars door het land gaat de Gambia-rivier en over deze rivier hebben wij 2x een boottocht gemaakt. Bij de eerste boottocht vertrokken wij vanaf Tendaba camp en vaarden wij over de rivier door de kleine wilde natuur heen, om vogels te spotten. Gambia telt meer dan 500 verschillende soorten vogels dus je kunt je voorstellen dat je er een hele hoop zult ontdekken die je nog nooit eerder gezien hebt. Zo zagen wij naast duiven en gieren ook een hoop felgekleurde vogels die we nog niet kenden. Denk echt aan knalgeel, knalrood en knalblauw! Helaas heb ik deze prachtige vogels niet op de foto kunnen zetten, maar ik kan je wel vertellen dat ik mijn ogen uitgekeken heb!

GambiaReisverslag_ - 10 GambiaReisverslag_ - 11 GambiaReisverslag_ - 12   GambiaReisverslag_ - 13

Nijlpaarden spotten – @ National Park Baboon Island
Bij de andere boottocht stapten wij op bij George Town en vaarden wij richting Gambia National park, ook wel bekend als Baboon Island. Dit natuurpark bestaat uit 5 eilandjes in de rivier en hier zou je naast bavianen ook chimpansees in het wild kunnen spotten. (Je mag de eilandjes niet op, maar je vaart er wel doorheen). Als je een chimpansee ziet dan mag je jezelf gelukkig prijzen, wij hebben ze helaas niet gezien. Als je verder vaart dan kom je uit bij het leefgebied van de nijlpaarden en met goed geluk hebben wij ze gezien. Het blijft de natuur en het is daarom altijd een gok of je wilde dieren zult zien, maar het is zeker een kansje wagen waard. Kijk in ieder geval goed rond, want je zou ook nog zeeschildpadden, roggen, inktvissen en zelfs dolfijnen kunnen spotten.

GambiaReisverslag_ - 52 GambiaReisverslag_ - 53

Aapjes kijken
Zoals ik net al vertelde zouden er ook chimpansees verstopt zitten in de wilde natuur en als je er eentje ziet, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Daarnaast is er een grote kans om andere soorten aapjes te zien rond huppelen en klimmen in de bomen en bosjes, kijk daarom goed om je heen.

GambiaReisverslag_ - 14 GambiaReisverslag_ - 5

Heerlijk vers eten
Het is mij opgevallen dat ik alle gerechten die ik gegeten heb in Gambia onwijs lekker vond. De vis wordt altijd vers gevangen, zo ook het stukje lady fish op mijn bord op de foto hierboven. Tijdens onze boottocht werd er een vis voor ons gevangen in de rivier, die ze daarna meteen voor ons hebben bereid. Ik bestelde vis yassa, vis in een pittige kruidige saus met rijst en salade. Dit is een populair traditioneel West-Afrikaans gerecht (hoewel kip yassa misschien nog wel vaker wordt besteld). Het was zo ontzettend lekker! Als ik in een land ben, dan eet ik ook graag traditionele gerechten, zoals kip/vis yassa.

Tijdens mijn reis heb ik keer op keer heerlijk gegeten en wat je vaak kunt bestellen is: gevogelte, vlees, vis, groenten en rijst. Hotspots of hippe restaurantjes zoals je ze in westerse landen hebt, vind je hier ook niet snel (ze zijn er wel hoor!). Je moet echt weten waar je moet zijn en ik vroeg mij dan ook meteen af hoe je als reiziger aan je eten zou kunnen komen, als je die dag bijvoorbeeld net een dorpje bent ingedoken. Het beste kan je met een familie mee-eten (soms hebben ze ook een ‘restaurant‘ en dat hebben ze aangegeven door het bijvoorbeeld op hun muur te schilderen, maar dan moet je wel van te voren aangeven dat je wilt mee-eten) of je kunt eten in je resort. Ons resort had echt een mega goed buffet, dus daarvan hebben wij vaak gegeten. Voor ons was alles goed geregeld van te voren.

Wat ik wel ontzettend leuk (en grappig) vond, was dat we vaak van te voren moesten aangeven wat we wilden eten. “Wil je ei, vis of vlees?” en dan was het maar de vraag wat voor vis of wat voor vlees je zou krijgen. Soms was het kip, soms was het rund. En soms was het lady fish en dan weer baracuda. Het lag eraan wat ze klaar hadden liggen en/of wat voor vis er gevangen zou worden. Het was altijd vers en super mals, vaak waren het stoofpotjes geserveerd met rijst of friet. Ik vond het te gek! (En wat zijn we toch eigenlijk ontzettend verwend in Nederland dat we het soort vis kunnen kiezen in een restaurant, in plaats van dat we de vangst afwachten).

MargiesLodge_ - 2 MargiesLodge_ - 1

Overnachten in Margie’s Lodge in Bansang
Als je het echte Gambiaanse leven wilt ervaren dan is het een goed idee om te overnachten in een lodge, zoals wij 1 nachtje hebben gedaan in Margie’s Lodge in het de stad Bansang. In deze stad komen amper toeristen en daardoor kan je het ‘echte Gambia‘ heel goed ervaren. Ik had een overnachting in de dubbele kamer samen met een blogger-collega: 2 slaapkamers, een woonkamer en een badkamer. Het is behoorlijk ruim, schoon, maar basic. Om energie te besparen gaat de stroom er in het hele stadje af van 01:00 – 05:00 s’nachts, dus ook in je lodge. Je krijgt een zaklantaarn mee, want het wordt pikkedonker en ook de airco zal uitgaan. Bereid je dus voor op een hele warme nacht – (Ik kan zelf niet zo goed tegen extreme hitte en ik heb daarom ontzettend slecht geslapen die nacht, daarvoor wil ik je wel meteen waarschuwen.)

Margie’s lodge heeft een gesloten hek eromheen, zodat je veilig kunt overnachten. Daarnaast kan je ook je eigen voordeur op slot doen met je eigen sleutel. Zoals je kunt zien staan er ook allemaal prachtige bloemen in bloei op de binnenplaats. In totaal zijn er misschien maar 10 kamers te huur dus het is een knusse bedoening en echt een overnachting waard. Je kunt kiezen uit een enkele kamer (met of zonder airconditioning), een dubbele kamer (met of zonder airconditioning) of uit de luxury suite (inclusief keukentje). Het ontbijt is inbegrepen. Je kunt naar de manager Mba Kanyi een mailtje sturen naar dit email-adres om een kamer te reserveren.

gambia3GambiaReisverslag_ - 15 GambiaReisverslag_ - 17 GambiaReisverslag_ - 16GambiaReisverslag_ - 20  GambiaReisverslag_ - 19 GambiaReisverslag_ - 23 GambiaReisverslag_ - 25

Bansang Market 
Na onze overnachting in Margie’s Lodge (waarbij ik badend van het zweet wakker werd) besloten we de markt te bezoeken. Marktjes zie je overal in Gambia en je kunt er terecht voor heel veel dingen zoals groenten en fruit, kleding (die ze op maat kunnen maken), noten en pinda’s en vis. Okra zul je ook veel tegenkomen omdat het veel verbouwd wordt en daar ben ik dol op, verder ook veel bataat en pepers. Als je een keuken tot je beschikking hebt kan je denk ik helemaal los gaan! Het leuke aan deze markt vond ik vooral dat het wat kleiner was en totaal niet toeristisch, omdat er weinig tot geen toeristen in dit stadje rondlopen. Verwacht wel veel blikken van de bewoners, want sommigen hebben nog nooit een blank/licht getint persoon gezien!

GambiaReisverslag_ - 36 GambiaReisverslag_ - 18gambia4

Albert Market in Banjul
In de hoofstad Banjul kan je de Albert Market bezoeken en het bruist daar van de Afrikaanse sferen. Vrouwen staan hier met kraampjes of zitten op kleden en ze verkopen een hele boel! Denk aan groenten, fruit, tweedehands kleding, vlees en gedroogde en/of gerookte vis. Daarnaast ook zakjes wasmiddel, kleden, sieraden, kralen, houten snijwerken en andere diverse soorten souvenirs. Eigenlijk verkopen ze hetzelfde als de vorige markt die ik heb bezocht, alleen is de Albert Market vele malen groter. Er werd mij wel aangeraden om zonder tas de markt op te gaan om diefstal te voorkomen, dit vond ik stiekem wel een beetje eng. Ik ben met alleen mijn camera de markt over gegaan en alles is goed gegaan. Let in ieder geval goed op je spullen (net als in elk andere drukke stad) en let op elkaar. De markt is ontzettend druk en kan je daarom het beste vroeg in de ochtend bezoeken. In de middag is het al snel te heet. Een andere markt die wij niet bezocht hebben maar wel erg bekend is, is de Serekunda Market.

Hoewel ik altijd dol ben op het bezoeken van marktjes in diverse landen, waren deze markten niet zo aan mij besteed. Ik kan je aanraden om er 1 te bezoeken en niet 2 of 3 verschillende, omdat ze teveel op elkaar lijken. Bovendien is het altijd erg druk, hectisch en vooral veel te heet. Het is daarom niet zo mijn ding, maar ergens heeft het ook wel wat leuks. Als ik je er daarom eentje mag aanraden, dan is het de wat kleinere markt in Bansang, deze is een stuk knusser en rustiger dan de Albert Market.

GambiaReisverslag_ - 46GambiaReisverslag_ - 50 GambiaReisverslag_ - 49GambiaReisverslag_ - 51 Koelkasten_ - 1

Tanji Fishing village – Fishmarket
De Tanji Fishmarket van Gambia zou een bezoekje waard zijn volgens velen en het is dan ook echt een hele belevenis. Het allerbeste kun je dit kleine vissersdorpje bezoeken in de namiddag. Hier kun je tientallen vissers aanschouwen in actie! Op deze gigantische vismarkt kan je zien hoe zij aan hun vis komen, hoe ze handelen met elkaar en hoe ze de vers gevangen visjes roken. In prachtige geschilderde boten in felle kleuren heeft men de gevangen vissen in de boot gelegd. Sterke mannen lopen het water in en keren terug met emmers vol met vis, bovenop hun hoofd. Vervolgens komen de vrouwen naar de kust om de vissen op te halen. Ook zie je geregeld mannen met kruiwagens vis rondlopen, die ze vervolgens brengen naar de rokerij en/of naar de koelkasten om ze in te bewaren.Deze koelkasten krijgen inderdaad geen stroom en staan ook niet aan, is het dan wel koel? Het is in ieder geval een stuk koeler dan wanneer je het niet in zo’n koelkast stopt en aangezien het buiten zo ontzettend heet is, is elke oplossing essentieel.

Dan is er wel 1 dingetje: de geur die er hangt is echt werkelijk smerig en dat is iets waar ik je echt voor moet waarschuwen. Denk maar aan de penetrante geur van vis, maar dan 5x zo erg en niet te ontwijken. Er werd mij verteld dat een pepermuntje of kauwgompje zou helpen tegen de geur, maar bij deze wil ik je vertellen dat je het alsnog sterk ruikt. Als je hier niet goed tegen kunt, dan moet je uit de buurt blijven 😉 Hoe dan ook,  het is wel echt ontzettend bijzonder om te zien allemaal.

GambiaReisverslag_ - 48 GambiaReisverslag_ - 47

Tanji Fishing Village – Vis roken
Heel authentiek is het roken van de vis, dit doen ze omdat de vis dan langer bewaard kan blijven (en bovendien smaakt het ook erg lekker!). Gigantische stenen gebouwen zijn gevuld met brede rijden met rookovens. Onderin de oven wordt hout gebrand en bovenop liggen roosters met vis. De rook stijgt omhoog tegen de vis aan en op deze manier wordt de vis gaar. Het gebouw staat zoals je kunt zien helemaal blauw en de tranen stonden in mijn ogen. Het was wel echt heel gaaf om te zien!

GambiaReisverslag_ - 58GambiaReisverslag_ - 54 GambiaReisverslag_ - 55 GambiaReisverslag_ - 56 GambiaReisverslag_ - 57

BB Craft Market / houten snijwerken
Op de craft market zijn de mannen druk bezig met hakken, snijden, schuren en verven. Hier worden allerlei prachtige houten snijwerkjes gemaakt, van kommetjes tot vijzels, Afrikaanse maskers en djembés. Als je op zoek bent naar een souvenir, dan kan je hier heel goed terecht. Zelf heb ik een mahogany houten kommetje, vijzel en stoeltje gekocht. Er werd aangegeven dat je wel moet afdingen op deze markt en dat vond ik op het begin een beetje lastig. Je weet namelijk dat je het geld hebt, maar toch moet je in prijs gaan verlagen. Waarom? De prijzen die zij voorstellen zijn veel te hoog omdat ze weten dat je een toerist bent. Bovendien proberen ze het gewoon, sommige toeristen trappen erin. En als iedereen voor zulke hoge prijzen zou kopen, zou je de hele markt kunnen verknallen. Zo wilden ze aan mij een houten stoeltje verkopen voor omgerekend bijna €100,- en dat zou echt veel te veel zijn geweest. En wees niet bang, ze zijn het gewend en de eerste vraag die ze aan je zullen stellen is dan ook: “Hoeveel wil je ervoor geven?”. Ik vond het prachtig om te zien wat ze allemaal ter plekke aan het maken waren en je kunt hier ook echt terecht voor een hoop toffe spulletjes. Loop even een rondje, bekijk ieders winkeltje en neem genoeg contant geld mee.

gambianogmeer_ - 2GambiaReisverslag_ - 6gambia5

George town / Janjanburreh – The Slave House
Gambia heeft een geschiedenis om nooit meer te vergeten, tussen de 15e en 20e eeuw zijn er miljoenen slaven verhandeld en verscheept naar Europa en Amerika. Slavenhandel was voor Europeanen (ook Nederlanders) een drijfveer om naar West-Afrika te komen. Gambia was het punt in West-Afrika waarvan de meeste slaven verhandeld werden en dit zouden er meer dan 7 miljoen zijn geweest. Vanuit hier, werden ze verspreid naar verscheidene plekken over de hele wereld en veel van de slaven hebben de boottochten niet eens overleefd. Ze werden gepropt als sardientjes op een boot en er zijn afbeeldingen in musea is te zien, hoe ze de slaven stapelden op boten en in gebouwen, om er zoveel mogelijk tegelijk in te stoppen.

In George Town zie je nog restanten muur van ‘the Slave House’ waarin ze honderden slaven hadden gepropt, hierin moesten ze wachten totdat ze werden verscheept. Ze stonden hutje mutje tegen elkaar aan gedrukt en konden niet liggen, goed staan of uberhaupt bewegen. Ze waren hun indentiteit kwijt, hun leven en waardigheid. Iets verderop vind je de ‘freedom tree’, een gigantiche boom die je als slaaf aan moest tikken om vrij te komen. Vanaf ‘the slave house’ tot aan de boom moest je een klein stukje rennen terwijl ze je probeerden neer te schieten. De meesten werden vermoord en maar een enkele redde het tot de boom.

GambiaReisverslag_ - 28GambiaReisverslag_ - 29

Kunta Kinte Island – Roots experience
Kennen jullie het boek (en de film) Roots? Dit gaat over het verhaal van Kunta Kinte, een Afrikaanse slaaf uit de 18e eeuw die in Amerika terecht kwam. Dit is een ontzettend bijzonder en dramatisch verhaal van vele families die ooit in West-Afrika woonden. Met een houten bootje kan je de rivier en zee over varen naar het eiland, op dit eiland werden vroeger stiekem de meeste slaven verhandeld. Ontzettend bijzonder en zeker het bezoeken waard als je in Gambia bent, want hier heeft zich een belangrijk stuk geschiedenis afgespeeld.

Helaas was ik een beetje misselijk door de ongelooflijke bumpy ride die wij naar deze plek toe hadden en daarbij komt dat ik een beetje bang ben voor open water, al helemaal als het aan het stormen is! De boot ging op en neer op de golven en ik kreeg meteen een rolling. Ik was bang om misselijk te worden omdat ik de maand ervoor een week ziek op bed heb gelegen met voedselvergiftiging, ik ben daarom uit de boot gestapt. Het spijt mij dat ik daarom geen foto’s heb van het eiland, maar soms moet je ook gewoon nee zeggen!

GambiaReisverslag_ - 30

Exhibition on the slave trade
Dat mocht de pret niet drukken, ik ben een rondje gaan lopen en ik heb dit museum bezocht om toch nog wat mee te krijgen van de geschiedenis. In dit kleine museum wordt de geschiedenis verteld aan de hand van foto’s, schilderingen en objecten. Zo kon je ook de diverse manieren van vastketenen zien. In dit museum krijg je tevens de kans om pennen en papier te doneren aan scholen en dat is wel fijn om te weten van te voren 😉 Ik had helaas niets bij me op het moment.

GambiaReisverslag_ - 27 Stenen_ - 1

Wassu stone circle
In Senegambia zijn er een groot aantal steencirkels terug te vinden en dat is een bijzonder gezicht. Deze stenen wijzen op de vroegere aanwezigheid van een welvarende, goedgeorganiseerde en standvastige cultuur. De stenen staan in een cirkel en in het midden van de cirkel ligt iemand begraven. Bovenop de stenen liggen een hele hoop kleine steentjes, men zegt dat je een wens kan doen en deze kan je vervolgens bovenop een grote steen neerleggen. Uiteraard heb ik ook een wens gedaan!

GambiaReisverslag_ - 33 GambiaReisverslag_ - 31 GambiaReisverslag_ - 32

Arc 22
In Banjul vind je een gigantische triomfboog genaamd Arc 22, een gebouw die zijn naam dankt aan 22 juli 1994 toen Jahya Jammeh de macht overnam van Sir Dawda Jawara. Het is een van de hoogste gebouwen in Gambia en ernaast vind je een tribune, waar parades en festiviteiten plaats kunnen vinden. Vanaf de gigantisch hoge boog kan je dan alles goed zien. Via de pilaren kan je naar boven klimmen (hierin bevindt zich namelijk een wenteltrap) en dan kom je op de 1e verdieping terecht. Dit is een gigantisch terras waar -als alles volgens plan loopt- in november een restaurant zal openen en waar waarschijnlijk gerechten uit de Gambiaanse keuken worden geserveerd. Vanaf daar heb je prachtig uitzicht over de stad. Nog een paar treden hoger kom je in een ruimte waar momenteel een museum wordt gebouwd.

GambiaReisverslag_ - 60 GambiaReisverslag_ - 61 GambiaReisverslag_ - 59

Katchikally Crocodile Pool
In Bakau (ongeveer 15 km van Banjul) bevindt zich de katchikally crocodile pool en museum. Voor vele bewoners is deze plas een heilige plaats vanwege de krokodillen die er leven. Krokodillen betekenen namelijk veel voor de Gambianen, ze zouden de kracht van vruchtbaarheid zijn en daarom wordt deze plek ook aangeraden voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Op een foto hierboven laat ik jullie ook een speciale put zien waarin vrouwen zich kunnen wassen, dit is een speciaal ritueel die vrouwen zou kunnen helpen om zwanger te worden gelooft men. Een man die ik heb ontmoet in een eettentje op Gambia vertelde mij trouwens dat het een waargebeurd verhaal was en geen fictie!

Geloof het of niet, maar de krokodillen die hier los rondlopen zouden genoeg te eten hebben gekregen waardoor ze rustig blijven. Er is daarom ook de mogelijkheid om met toestemming een krokodil te aaien. Krokodillen zijn levensgevaarlijk en vliegensvlug dus ik zag het niet zitten maar tegelijkertijd dacht ik bij mezelf ‘wanneer krijg ik nou nog een keer de kans om een krokodil te aaien?’ en toen waagde ik het erop. Zijn hoofd mag je niet aanraken en als je het doet, wees dan voorzichtig en aai hem met beleid. Het blijven wilde dieren! Stiekem had ik ze iets ‘zachter’ verwacht zoals een leguaan, hard maar toch veerkrachtig, maar krokodillen zijn echt zo hard als steen.

Dan zijn er naast alle bezienswaardigheden nog een aantal foto’s die ik met je wil delen:

gambianogmeer_ - 1GambiaReisverslag_ - 39

Onze ride – African Adventure Tours
Wij reden door heel Afrika in een knalblauw busje van African Adventure Tours, een busje die we gehuurd hadden met een chauffeur. Als je naar Gambia gaat verblijf je waarschijnlijk in een resort en als je dan een uitstapje wilt maken, kan je het beste een excursie boeken of een busje huren met chauffeur (en gids). Er is mij verteld dat het niet verstandig is om met z’n 2en een dorpje te gaan, neem liever een gids en/of chauffeur mee aan je zijde. Zij kunnen je helpen! Ik denk daarom ook dat het verstandig is om met een groep op reis te gaan en niet met alleen je vriend of vriendin. Een busje huren zoals deze lijkt mij het meest ideaal omdat de chauffeur je overal kunt brengen waar je maar wilt.

GambiaReisverslag_ - 42 gambia2

Vegetable Garden
Waar we precies heen gereden zijn weet ik niet precies, maar we hebben een aantal vrouwen opgezocht die aan het werk waren in de gigantische groentetuin. De foto’s vond ik erg mooi geworden en daarom wilde ik ze graag met jullie delen. Ze lieten ons zien wat ze aan het verbouwen waren, o.a. okra en rode pepers. Ook lieten ze aan ons zien hoe ze te werk gingen, van onkruid wegplukken tot water uit een diepe put halen. De vrouwen werken ontzettend hard en ze doen echt alles met de hand. En dat allemaal in de hitte met de zon die hoog staat! Ik had een sjaal om mijn schouders heen hangen en ze gaven mij meteen het advies om de sjaal om mijn hoofd heen te slaan tegen de zon ter bescherming.

GambiaReisverslag_ - 26

Met een pont en de rivier over
Soms is het sneller om met de de auto op een pont te gaan, om de rivier over te steken. Dit hebben wij meerdere keren gedaan en ik vond het een grappig gezicht. De pont werd chaotisch gevuld met auto’s, busjes, mensen en geiten.

GambiaReisverslag_ - 63GambiaReisverslag_ - 65 GambiaReisverslag_ - 64 GambiaReisverslag_ - 68

Tabaski – het offerfeest (23 – 25 september)
Het offerfeest, ook wel bekend als Eid Al Adha is een bijzondere feestdag. Wij hadden ontzettend veel geluk met de datum van onze reis, waardoor wij het konden meemaken. We werden uitgenodigd bij de familie van Ibrahim (zie foto hierboven). Tijdens Tabaski wordt de bereidheid van Abraham om zijn zoon Ismail aan god te offeren herdacht, er wordt tijdens deze dag dan ook een geit geofferd. Allereerst komt de familie in de ochtend samen. De mannen, vrouwen en kinderen trekken hun allermooiste kleding aan, denk aan prachtig gekleurde jurken en gewaden. Daarna is het tijd voor het gebed, iedereen verzameld zich op een bepaalde plek in zijn dorp/stad om te bidden. De mannen en vrouwen bidden gescheiden van elkaar, mannen zitten vooraan en vrouwen de vrouwen achteraan. Al direct werd ik meegetrokken door een groep meisjes die graag wilden dat ik met ze ging bidden, voor ik het wist zat ik ergens achteraan tussen de vrouwen op een matje. Dat vond ik erg bijzonder. Ik ben geen moslim, maar was wel heel erg benieuwd naar het gebed. Ik heb jarenlang verschillende verhalen over de islam gehoord, maar hoe kan men er eigenlijk iets over zeggen als ze er vaak helemaal niets vanaf weten? Het is niet zo dat ik nu alle kennis heb over dit geloof, maar meedoen vond ik wel belangrijk. Natuurlijk wist ik niet wat ik moest doen, maar ik kreeg wel alle aanwijzingen. Zo moesten we op een gegeven moment knielen en toen werden mijn handen voorzichtig op mijn knieën gezet (ik deed het namelijk verkeerd). In de verte zag ik meisjes omkijken en grinniken naar me.

Na het gebed keerden we terug naar het huis van de familie en daar werd het geitje geofferd, een belangrijk ritueel. Ik vond het belangrijk om dit gedeelte bewust mee te maken, daarom bekeek ik het met mijn blote oog (op afstand). Het slachten van de geit verloopt erg kalm, met 4 personen leggen ze het geitje neer op de grond, met zijn pootjes gebogen. De nek word doorgesneden aan de voorkant en een bepaalde zenuw zou als eerste geraakt worden, waardoor het geitje hier niets van zou voelen (hoewel ik dit wel een beetje betwijfel, maar ik geloof wel dat dit de beste manier is). Wat ik vooral heel erg heftig vond om te zien was dat de geit nog een tijdje blijft ademhalen, ook zijn pootje maakte steeds zachte bewegingen. Voordat het slachten begon had ik al een kleine voorstelling in mijn hoofd gemaakt en die kwam niet overeen met de realiteit. Het ging niet zo snel zoals ik had gehoopt, het duurde zeker een aantal minuten totdat de geit overleden was, minuten die aanvoelden als een uur. Echter ging het allemaal zo kalm en rustig, dat ik er ook ergens vrede mee had.

geit_ - 1

Ik heb nog nooit een dier van zijn leven ontnomen zien worden voor mijn neus, dus daarom heb ik ook zeker een traantje (of 30) gelaten. Ik ben niet hysterisch gaan huilen of stennis gaan maken, want dit is eenmaal de manier waarop zij Tabaski vieren en daar heb ik respect voor. Bovendien eet ik zelf ook vlees en het is goed geweest om te zien hoe een dier gedood wordt. In de supermarkt koop ik regelmatig vlees en ondanks dat je weet dat het van een dier komt, besef je het niet helemaal. En dat terwijl de kinderen in Gambia het meemaken vanaf kleins af aan! Hierdoor beseffen ze maar al te goed wat ze eten en dat is een belangrijke ontwikkeling voor ze. Het geitje wordt helemaal opgegeten, niets wordt verspild. Ik vond het een onvergetelijke dag en ik ben ontzettend dankbaar dat ik het allemaal op deze manier mocht meemaken.

Hoewel mijn verhalen en de foto’s al een heleboel sfeer meegeven, wil ik ook nog 2 video’s met jullie delen. Tijdens de eerste dag en de laatste dag in Gambia heb ik namelijk de vlogcamera erbij gepakt om te vloggen. Deze bewegende beelden laten je nog veel meer van de sfeer zien en voelen, kijk je mee?:

gambia1_

Mijn reis naar Gambia was er eentje om nooit te vergeten, het was zo ontzettend bijzonder en zo anders dan anders! “Life begins at the end of your comfort zone”, een quote die ik alleen maar kan beamen. Het begon met een cultuurshock en dat heeft veel met mij gedaan. Ik heb dingen meegemaakt, gezien en gedaan, die ik zonder deze persreis en groep avontuurlijke mensen om mij heen nooit zelf had gedaan.

Het mooie aan Gambia is dat het een land is met voor ieder wat wils. Gambia kent heel veel prachtige resorts waar je ontzettend luxe kunt overnachten voor een kleine prijs. Het eten is overal fantastisch en de mensen zijn allemaal onwijs vriendelijk. Toch blijft het Afrika en dat betekent dat het gewoon een compleet andere wereld is. Het vergt enige voorbereiding 😉 De culturele arme dorpjes staan recht tegenover de chique resorts. Je kunt overnachten in de meest prachtige resorts en uitstapjes maken naar de stadjes en dorpjes, voor het echte Gambiaanse gevoel. Zouden jullie nog een artikel willen lezen over de diverse soorten overnachtingen die mogelijk zijn in Gambia?

*Check ook eens de Facebook-pagina en het Instagram account van GambiaNL voor algemene informatie, prachtige foto’s en verslagen.

Ben jij wel eens in Afrika geweest? Of misschien zelfs al in Gambia?

Share:

37 Reacties

 1. Avatar 7 oktober 2015 / 12:20

  Leuk artikel! Wat hebben jullie veel gedaan zeg! Ik ben helaas nog nooit in Afrika geweest!

 2. Avatar
  Saskia
  7 oktober 2015 / 12:33

  Gaaf! Zou ook ooit nog wel naar Gambia willen! Ik ben zelf vier maanden in zuid afrika geweest, in het “arme” gedeelte in Kwazulu Natal. Tot nu toe het mooiste land en allermooiste reis ooit. Zeker aan te raden!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:47

   Wauw wat lang! En dankjewel voor de tip!!

 3. Avatar
  Rita
  7 oktober 2015 / 12:35

  Wat een prachtig verhaal heb je ervan gemaakt! Ik heb het in 1 keer gelezen, ontspannend en indrukwekkend tegelijk. De foto’s zijn zo mooi en helpen mee met vertellen. Goed gedaan!
  En ja, een opsomming van de praktische zaken zou ook fijn zijn, overnachtingen, inentingen, vervoer etc.

 4. Avatar 7 oktober 2015 / 12:56

  Wat een mooi, informatief artikel! Heb genoten van je vele mooie foto’s. Lijkt me een prachtig land om te bezoeken, inderdaad wel een enorme cultuurshock. Het is toch heel wat anders dan hier.

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:46

   Dankjewel! Ja absoluut was het heel anders, de cultuurshock heeft zo’n 2 dagen geduurd, pas daarna kon ik echt genieten.

 5. Avatar 7 oktober 2015 / 14:27

  Mooie foto’s, maar Afrika trekt me ook niet zo hard. Er zijn zoveel andere plekken die ik eerst wil ontdekken! En bah, het slachten van een dier zou overal verplicht verdoofd moeten zijn vind ik. Neem voor mijn part een ijslammetje zoals we hier doen met de plechtige communie, wie gaat er nu in 2015 nog een echt dier ritueel slachten …

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:46

   Dankjewel! Tsja, het offeren is een onderdeel van deze cultuur en het geloof en dat heeft niet zoveel met het jaar 2015 te maken. Gambia is sowieso niet een modern land, ook zullen ze in Gambia geen geld hebben voor verdoving en zij geloven er bovendien in dat de manier waarop ze het dier slachten ook pijnloos is. Maar, ik begrijp dat je er emotioneel van wordt en natuurlijk is het niet fijn, maar, in Nederland doden we ook grote hoeveelheden dieren tegelijk op een dieronvriendelijke en die dieren hebben vaak nog een minder mooi leven gehad dan de geiten daar…

  • Avatar
   N
   7 oktober 2015 / 22:37

   In Nederland mag ritueel slachten ook gewoon hoor…

 6. Avatar
  Ellen
  7 oktober 2015 / 14:50

  Heel leuk om te lezen! ik ben tijdens kerst 2006 daar geweest en toen daar ook oud en nieuw gevierd met mijn familie. Je beschrijft het precies zoals ik het ook beleefd en onthouden heb! In dat jaar viel Tabaski in onze kersperiode en heb dat ook zelfs mogen meemaken bij een lokale familie. Erg bijzonder!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:40

   Wauw! Dankjewel voor je comment! 🙂

 7. Avatar 7 oktober 2015 / 16:23

  Afgelopen zomer was ik met m’n zusje in Gambia, we waren er maar een weekje, dus hebben lang niet alles gezien wat jij hebt gezien, maar ook ik vond het erg leuk! Alleen die lucht op de Tanji fishmarket inderdaad, dat is wel even een dingetje haha!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:39

   Hi Rianne, leuk om te lezen dat je er ook bent geweest! Ik heb er ook een weekje gezeten maar we hadden een erg druk programma, dus vandaar dat ik zoveel heb gezien! En haha ja die lucht he, wat erg! xx

 8. Avatar 7 oktober 2015 / 18:12

  Wat gaaf! Ik wil er ook zo graag een keer heen!

 9. Avatar
  Vera
  7 oktober 2015 / 18:39

  Wow, lijkt me zo leuk om een reis naar Gambia te maken! Ik kom er nu pas achter dat Tara Voeding & Dietetiek heeft gestudeerd haha, zelf ben ik ook van plan om dit te gaan studeren over een jaar!

  • Tara
   Tara
   Auteur
   7 oktober 2015 / 18:49

   Haha leuk! Op welke hogeschool ben je van plan te studeren?

   • Avatar
    Vera
    8 oktober 2015 / 07:24

    Waarschijnlijk naar de HAN!

 10. Avatar
  Margot
  7 oktober 2015 / 19:13

  Wat leuk om te lezen!! Ik heb er een half jaar gewoond en gewerkt (als verpleegkundige in een ziekenhuis) en ik vind het leuk om te zien hoe je alles zo hebt ervaren!! En goed want gambia verdient zeker meer toerisme!!

 11. Avatar
  Valesca
  7 oktober 2015 / 20:24

  wat een leuk artikel! Mijn vriend en ik zoeken nog een leuke vakantiebestemming en na het zien van jou vlogs zijn we Gambia serieus aan het overwegen. Wij willen wel met z’n 2en gaan, maar zullen dan wel gewoon een chauffeur huren. Vraagje is, het is natuurlijk een lang land, is het mogelijk om de verschillende excursie vanuit een resort te doen of moet je echt rondtrekken om iets van t land te kunnen zien, hoe heb jij dat gedaan? We willen sowieso de rivier op, het slaveneiland zien en krokodillen kijken..

 12. Avatar 7 oktober 2015 / 21:40

  Wauw prachtige foto’s!

  Ik ben 3x in Ghana geweest, maar de rest van Afrika gaat ook ooit gezien worden 🙂

 13. Avatar 7 oktober 2015 / 22:10

  Het ziet er allemaal zo gaaf uit! Wel echt supertof dat je gewoon met een vreemde groep ging!

 14. Avatar 8 oktober 2015 / 10:52

  Wat een prachtige foto’s allemaal! Ik heb ook je vlogs van daar bekeken en het zag er uit als een onvergetelijke reis!

 15. Avatar
  Cécile
  8 oktober 2015 / 12:11

  Fantastisch reisverslag. Mooi om te zien dat deze compleet andere cultuur zoveel uit de natuur haalt en open staat voor buitenlanders. Wij zouden heel veel van hen kunnen leren. Ook wil ik je een compliment maken voor de mooie foto’s die ook een goed beeld achterlaten, je waant jezelf even in Gambia. Dankjewel hiervoor.

 16. Avatar
  Joràn
  8 oktober 2015 / 17:37

  Wat een prachtig artikel Tara. Je hebt me echt even meegenomen naar Gambia. Ik heb altijd al een fascinatie voor Afrika gehad en dit bevestigt alleen maar mijn gevoel en drang om dit prachtige continent te ontdekken. Bedankt voor je mooie verslag en geweldige foto’s!

 17. Avatar 8 oktober 2015 / 20:38

  Wauw wat een prachtig, uitgebreid verslag!
  En mooie foto’s zeg.
  Gambia komt meteen op mijn to travel lijstje te staan.
  Het lijkt wel een beetje op Ethiopie, waar ik twee weken ben geweest met Edukans.
  Maar toch ook weer anders. Wel herken ik een aantal dingen die je zegt, zoals altijd met een groep en begeleider op pad gaan ivm diefstal etc.

 18. Avatar 9 oktober 2015 / 09:51

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Mooi verslag en mooi beschreven. Ik zou ook zeker wel een keer naar Afrika (Gambia) willen. Dan kom je er wel achter hoe goed je het hier eigenlijk in Nederland hebt.

 19. Avatar 22 oktober 2015 / 10:22

  Wow, wat een ontzettend mooi en meeslepend verslag! Het lijkt me echt een waanzinnig gave reis! Wie weet… ooit…

 20. Avatar
  Esther
  30 oktober 2015 / 12:35

  Hallo Tara,

  Hele mooi reportage heb je gemaakt van de Gambia. Ik ben er zelf ook 2x geweest. Ik heb gezien dat je nijlpaarden hebt gespot, dat zou ik ook graag willen. Is het te doen op 1 dag of moet je overnachten. Wij zitten in Kotu.
  Ocean Bay is ook een topper, fijn hotel, ook een keer geweest. We hebben best al veel gezien maar ik vind het jammer als je er maar een week bent dat je ook nog ergens anders een overnachting moet maken. Hoor graag van je.

 21. Avatar 4 november 2015 / 20:34

  Zoals jij dat eerst ook had trekt Gambia mij helemaal niet. In mijn geval komt het juist omdat ik al veel gereisd heb en dacht dat ik me er een beetje zou vervelen… klein land… niet zoveel te doen. Ik ben verbaasd van alle dingen die je er gedaan hebt, en supermooie foto’s, leuk zeg. Geweldig dat je er precies tijdens het offerfeest was, wat een ervaring, leuk om te zien en te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: