Links rijden in Birmingham!

Even geleden vloog ik samen met Sunny Cars voor 1 dag naar Birmingham in Engeland om een dagje links te rijden. Toen ik de uitnodiging binnenkreeg was ik enorm enthousiast want 1. ik ben dol op auto’s, 2. ik ben dol op Engeland en 3. ik had nog nooit links gereden (met het stuur aan de rechterkant) dus daar was ik erg benieuwd naar! Ik heb deze dag natuurlijk vast gelegd om jullie er het een en ander over te vertellen. Lees en kijk je gezellig mee? 

Birmingham is iets meer als een uur vliegen vanaf Amsterdam, dus je bent er echt zo! Toch is het alsof je meteen in een andere wereld terecht komt want het ziet er zo anders (en prachtig) uit. Plus we hadden extra geluk want we vertrokken uit Nederland met regen en een dikke grijze lucht en kwamen in Birmingham aan met een strak blauwe lucht en natuurlijk een flink zonnetje. Heerlijk en perfect roadtrip weer!

Op het vliegveld stond Sunny Cars ons al op te wachten met drie mooie (ruime!) wagens. Wij werden toegewezen aan een uitgebreide en luxe Volvo stationwagen, met natuurlijk het stuur aan de rechterkant. Gelukkig had Sunny Cars er wel aan gedacht om ons te voorzien van een automaat, waardoor het ons gelukkig iets makkelijker werd gemaakt. Dankjewel! Van tevoren hadden we tips & tricks gekregen met betrekking tot links rijden, dus die som ik natuurlijk hieronder even voor je op:

 1. Huur een automaat waardoor er geen gedoe met links schakelen en je je volledig kunt concentreren op het verkeer. Het is vaak ietsje duurder, maar het is wel zo veilig en ontspannen.
 2. Plan je route én gebruik navigatie zodat het vinden van de juiste weg je niet afleidt.
 3. Zorg dat je goed verzekerd bent! Al rijd je nog zo veilig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het allemaal wat anders gaat dan normaal. Bij Sunny Cars huur je jouw auto all-in, dat betekent dat je 100% verzekerd bent. En dat is wel zo’n lekker idee
 4. Let op je weggebruikers en rij achter hen aan. De verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.
 5. Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je dus ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.
 6. Bemoeien mag! Het is meestal heel vervelend als iemand zich met je rijstijl bemoeit, maar laat het nu vooral gebeuren. Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.

Hatton Locks

Sunny Cars had ons voorzien van routes die ons naar verschillende bijzondere locaties in en rondom Birmingham bracht. Misschien lag het deels aan de blauwe lucht en het stralende zonnetje waar ik enorm aan toe was, want alles zag er zo prachtig uit! Hierboven zie je onze eerste stop: Hatton Locks

Hatton Locks is een plek waar verschillende sluizen op het Grand Union Canal in Hatton, Warwickshire te vinden zijn met een totale afstand van 45 meter. Deze sluizen zijn in december 1799 geopend toen het nog het Warwick and Birmingham Canal heette en in 1929 is het hernoemd naar Grand Union Canal. Door de jaren heen zijn de kanalen verbreed om zo alle handelaren met zware goederen te kunnen verwelkomen. De sluizen zijn handgemaakt en uniek en het duurde ongeveer een maand voordat 1 sluis af was. Er loopt een pad langs, waardoor je hier een gezellige wandeling kunt maken en er is ook een café in de buurt waar je daarna even kunt neerstrijken voor natuurlijk een cup of tea! 

Hatton Locks 
Hatton, Warwick CV35 7JL, Verenigd Koninkrijk

Warwick Castle

De tweede bestemming was Warwick Castle. Dit middeleeuwse kasteel is gebouwd door William de Veroveraar in 1068. Het kasteel was oorspronkelijk gemaakt van hout, maar is in de 12e eeuw vervangen voor een stenen bouwwerk. Daarna is het kasteel nog eens uitgebreid naar een nog groter fort tijdens de Honderjarige Oorlog. In 1604 is het kasteel in het bezit gekomen van de dichter en staatsman Fulke Greville en is daarna door zijn erfgenamen bewoond tot 1978. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de Tussauds Group, die je vast wel kent van de bekende wassenbeelden in Madame Tussauds.

Het kasteel is nu een populaire toeristische attractie voor zowel jong als oud. In het kasteel is namelijk een tentoonstelling ingericht met verschillende wassenbeelden, waaronder die van de Britse koningin Elizabeth. In het kasteel kan je vrij rondlopen en vrijwel alle kamers bezoeken. Het is hier echt enorm groot waardoor je hier wel eventjes zoet bent. In sommige kamers zijn wassenbeelden, soms zelfs met audio, geplaatst waardoor je echt een goede kijk terug in de tijd krijgt. Wel moet ik zeggen dat ik het soms best een beetje griezelig vond, maar dat kan komen doordat de wassenbeelden zo realistisch zijn haha!

Warwick Castle 
Warwick CV34 4QU, Verenigd Koninkrijk

Church Farm Brewery / Stratford-upon-Avon

Onze volgende bestemming was Church Farm Brewery. Iedereen had inmiddels al wat vertraging opgelopen omdat route lezen van een kaart (nee, geen Google Maps of auto-navigatie!) echt wel lastig is haha, vooral als je mij die kaart in handen geeft! Onze derde bestemming hebben we daarom ook helaas een beetje in een vogelvlucht moeten doen, en ik heb er daarom geen foto van, maar ik vond deze het zeker wel waard ook nog even te benoemen. Church Farm Brewery is namelijk een bierbrouwerij die wordt gerund door een voormalig boer en zijn vrouw. Jaren geleden runden zij hun eigen boerderij, maar aangezien de zaken steeds slechter werden zijn ze hiermee gestopt. In plaats daarvan zijn ze een lokale bierbrouwerij begonnen. De vaten waar vroeger melk in werd bewaard, heeft hij omgebouwd naar vaten waar nu het bier in wordt gemaakt! De voormalige boer vertelde ons met trots dat de zaken enorm goed gaan en dat hij zelfs awards heeft gewonnen! Ik vind het altijd mooi en inspirerend om te horen wanneer kleinere bedrijven succesvol zijn, dus dit verhaal sprak mij ook zeer zeker aan. Mocht je een bierliefhebber zijn dan is dit zeker een leuk adresje om eens een kijkje te komen nemen, te luisteren én natuurlijk om te proeven!

Church Farm Brewery
Church Farm, Church Lane, Budbrooke CV35 8QL, Verenigd Koninkrijk

Bovenstaande foto’s zijn allebei van de volgende bestemming: Stratford-upon-Avon! Stratford-upon-Avon is een middeleeuws dorpje en staat bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare! Hij wordt gezien als waarschijnlijk wel de grootste en beroemdste schrijver van Engeland, maar ook in de Engelse taal. Er zijn honderden woorden, uitdrukkingen en citaten die vanuit hem zijn gekomen en tegenwoordig nog steeds gebruikt worden. William Shakespeare schreef 154 sonetten, lange gedichten en wordt beschouwd als de eerste moderne toneelschrijver. Tot op de dag van vandaag worden zijn thema’s nog steeds gebruikt voor theaterbewerkingen, opera’s, musicals en films. Op de foto hierboven zie je het geboortehuis van Shakespeare.

In het dorpje zijn verschillende huisjes te zien waar de middeleeuwse look nog goed terug is te zien, zoals bij deze huizen hierboven. Ik vind het houtwerk echt prachtig om te zien. Je kunt trouwens ook een river boat cruise doen, waarbij je over over de rivier Avon vaart en op die manier verschillende highlights te zien krijgt.

Wij zijn in het dorpje ook nog langs Roly’s Fudge gegaan, dit is een super leuk winkeltje waar je tientallen verschillende smaken handgemaakte fudge kunt kopen én waar je ook kunt kijken hoe dit wordt gemaakt. Ik kan je verzekeren dat je dit winkeltje niet verlaat zonder een zakje te kopen. Ik nam er eentje mee met zeezout-caramel en pecannoten voor een van de grootste snoepkonten die ik ken: mijn moeder!

Kijk zo schattig, en lekker natuurlijk!

Roly’s Fudge
20 High Street Stratford-upon-Avon CV37 6AU

Coombe Abbey Afternoon Tea

Hierna zijn we doorgereden naar misschien wel mijn favoriete deel van de dag… de Afternoon Tea! Wij noemen het vaak de High Tea, maar in Engeland wordt het de Afternoon Tea genoemd omdat er, zoals de naam al doet denken, in de namiddag van genoten wordt. Voor onze Afternoon Tea reden we af naar Coombe Abbey. In de 12e eeuw was dit een klooster en het is daarna in de 16e eeuw Koninklijk eigendom geworden. Tegenwoordig is het een hotel, schijnen er veel meldingen van geesten te zijn (ieh, dat wist ik toen niet!) en… kan je er dus ook genieten van een echte Afternoon Tea.

De tafel stond boordevol met veel te lekkere hapjes, zowel zoet als hartig en er werd natuurlijk heel veel thee geschonken. Ik ben echt dol op de High, eh Afternoon Tea en dook natuurlijk meteen op het zoet. Hierboven op de foto zie je bijvoorbeeld heerlijke taartjes, chocolade mousse, biscuits en ook natuurlijk de scones. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik m’n buikje helemaal rond heb gegeten en ook nog veel lekkers mee naar huis heb genomen toen ze de goodiebags uitdeelden haha!

Coombe Abbey
Brinklow Rd, Binley, Coventry CV3 2AB, Verenigd Koninkrijk

Zoals je kunt zien heb ik op 1 dag echt enorm veel gezien en meegemaakt in Birmingham en ik kan je verzekeren dat dat niet was gelukt zonder huurauto. Het was echt een dag om van te genieten en ondanks dat ik op dezelfde dag heen en weer ben gevlogen, voelde het echt alsof ik er een paar dagen uit was geweest!

En hoe heb ik nou het links rijden zelf ervaren? Lastig! Ja, ik ga er niet om liegen want ik kan in Nederland aardig een auto besturen, maar ik vond het links rijden toch niet heel gemakkelijk. Wat ik vooral lastig vond, is voldoende ruimte houden aan de linkerkant van de auto. Omdat jijzelf rechts zit heb je zelf goed de ruimte tussen jou en de andere weghelft in de gaten. Maar die linkerkant van de auto, die leek ik steeds te vergeten! Ik vind het heel lastig om uit te leggen, maar het is echt een gevoel en gewoonte wat heel erg anders was. Uiteindelijk heb ik geen stoepjes, spiegels of andere auto’s geraakt (thank god!) en merkte ik aan het einde van de dag dat het auto rijden helemaal niet meer gek voelde en je er toch wel snel aan gewend raakte!

Ik raad je zeker aan om bij je volgende trip weg ook eens te kijken naar het huren van een auto, want je bent ineens zoveel vrijer om dingen te bezoeken en te zien. Want ook tijdens het rijden krijg je de mogelijkheid om veel van het landschap en de omgeving mee te pakken merkten we! Bezoek zeker eens Sunny Cars voor meer informatie en om te zien welke opties er voor jouw volgende trip te boeken zijn.

Heb jij wel eens een auto gehuurd op vakantie? En heb jij wel eens links gereden?

Liefs, Larissa
@larissaverbon 

Share:

3 Reacties

 1. Avatar
  cheung
  28 januari 2018 / 12:06

  Het lijkt mij super spannend maar ook wel eens grappig om meegemaakt te hebben in een ander land. Ik heb nog nooit links gereden omdat ik nog nooit op een locatie ben geweest waar het moest maar ooit zal het wel moeten…….

 2. Avatar
  Anne
  13 februari 2018 / 19:34

  Het lijkt me echt leuk om met de auto Engeland te gaan verkennen, maar ook wel erg spannend.

 3. Avatar
  Anja
  15 februari 2018 / 10:12

  Lijkt me superleuk om de omgeving te verkennen , maar links rijden is wel een dingetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: