Kobo Glo HD e-reader review

Kobo Glo HD e-reader review

We zitten regelmatig achter de computer voor onze blogs, of nouja beter gezegd: wij leven eigenlijk vrijwel achter onze computers haha! Ondanks dat we het echt super leuk vinden om hier mee bezig te zijn, is het ook onwijs heerlijk om zo nu en dan even lekker offline te gaan en achterover te leunen met een goed boek.

Zo kregen we laatst de Kobo Glo HD e-reader opgestuurd, een soort boek maar dan wel helemaal van nu. Met een e-reader kan je ook zelfs on the go boeken meenemen en lezen. Het is daarom ideaal voor het reislustige type aangezien je geen kilo’s met boeken hoeft mee te slepen én zo’n e-reader ook nog eens heel weinig plek in beslag neemt! Omdat de feestdagen er aan zitten te komen, leek het mij het perfecte moment om deze gadget te reviewen aangezien dit wel eens een perfect cadeau kan zijn voor iemand die gek is op boeken en/of graag reist!

Kobo Glo HD e-reader reviewKobo Glo HD e-reader review

Op het gebied van tablets ben ik zelf bekend met de iPads van Apple, maar toen ik deze Kobo e-reader in handen kreeg merkte ik meteen een groot verschil en eigenlijk dat deze producten eigenlijk gewoon niet met elkaar te vergelijken zijn! Zo merk je op het eerste gezicht meteen dat de Kobo een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld een iPad mini en dat hij ook veel lichter in gewicht is, namelijk 180 gram.

Ook de afmetingen zijn een stuk kleiner, op de foto hierboven zie je een iPad Mini (links) en rechts de Kobo. Deze e-reader past in vrijwel elk vakje en tasje en is daarom heerlijk om overal mee naar toe te nemen, zonder dat hij te veel plek en gewicht inneemt.

Kobo Glo HD e-reader review Kobo Glo HD e-reader review

Aan de bovenkant vind je een duidelijke brede knop waarmee je de Kobo aan en uit kunt zetten en waarmee je de e-reader ook in slaapstand kunt zetten. Aan de onderkant bevindt zich tevens een micro-usb aansluiting, die je gebruikt om de e-reader mee op te laden en aan te sluiten op je apparaten. Bij het eerste gebruik dien je via een computer met wifi verbinding de Kobo te installeren en dit gaat heel soepel en snel. Vanaf dan kan je diverse boeken via je computer op de Kobo zetten of dit doe je direct vanaf de bibliotheek op je e-reader.

Kobo Glo HD e-reader review

De achterkant van de Kobo is voorzien van een rubberig materiaal, wat ervoor zorgt dat deze wat stroever aanvoelt en daardoor heerlijk in de hand ligt. Je hebt op deze manier de e-erader heel goed vast en hij slipt niet zomaar uit je handen. Wel zo veilig! Wel zorgt het rubberige laagje ervoor dat je wat sneller vingervlekken ziet, al moet ik wel zeggen dat het er hier op de foto iets erger uit ziet in het echt, dus schrik hier niet te erg van haha!

Kobo Glo HD e-reader reviewKobo Glo HD e-reader review

Wat mij meteen opviel aan de Kobo e-reader is dat het scherm echt lijkt op een normaal stuk papier! Wanneer je zelfs close-up kijkt, lijkt het net alsof je kleine stofjes of structuur ziet zoals je dat ook bij echt papier hebt. Ik merk ook meteen dat het niet is alsof je naar een elektronisch scherm kijkt, zoals op een iPad. Het is echt een stuk rustiger voor je ogen en dat is precies wat je wilt wanneer je juist even offline wilt zijn. Dit komt doordat e-readers gebruik maken van een E-Ink technologie. Hierdoor wordt het papier zo goed mogelijk nagebootst en het zorgt er ook voor dat zonlicht dat op het scherm valt niet belemmerend voor het zicht is. Dit is vooral heerlijk wanneer je op een zonvakantie bent en bijvoorbeeld aan het zwembad of bij het strand aan het lezen bent. In het verleden heb ik namelijk regelmatig meegemaakt dat ik het scherm op de iPad niet kon lezen.

Ook heeft deze e-reader schermverlichting, zodat je ook met minder licht of zelfs in het donker je boeken kunt blijven lezen. De schermverlichting is niet zo fel, waardoor dit heerlijk kijken is en het zorgt er ook voor dat je eventueel anderen in dezelfde ruimte niet stoort met je licht. De e-reader heeft 1448 x 1072 pixels, of ook wel 300 pixels per inch wat betekent dat de resolutie erg hoog is en er voor zorgt dat de letters op het beeld mooi vloeiend zijn.

Kobo Glo HD e-reader reviewKobo Glo HD e-reader review

Terwijl ik tussen de menu’s aan het bladeren was, merkte ik wel een soort hapering tussen de menu’s op waarbij het beeld even van zwart naar wit flikkert. Nadat ik bij andere e-reader gebruikers navraag deed, merkte ik op dat vooral ík daarvan opkeek terwijl anderen dat niet storend vonden. Hmm… Misschien komt het doordat ik zelf iPad’s gewend ben, waarvan ik vind dat het switchen tussen de beelden net iets soepeler gaat. Hier heb je overigens geen last van bij het omslaan van de bladzijdes, maar puur wanneer je in het menu aan het rondkijken bent. Maar goed nogmaals, bij een e-reader wordt dan ook wel een heel ander soort technologie gebruikt – al vind ik wel dat het even genoemd moest worden omdat het mij wel op viel.

Het leuke aan deze e-reader is dat het niet alleen bij lezen blijft. In het boek kan je bijvoorbeeld ook aantekeningen maken, notities toevoegen, het lettertype veranderen (waaronder eentje die geoptimaliseerd is voor dyslectici) en zelfs tijdens het lezen een woord opzoeken waarvan je de vertaling wilt weten. Dat is ook ideaal wanneer je boeken in een andere taal leest!

Kobo Glo HD e-reader review

Ook al weet ik dat ik een e-reader niet met een iPad mag vergelijken, ik doe het toch onbewust en ik denk ook dat er anderen zijn die zich misschien afvragen of zij voor een iPad of een e-reader moeten gaan. Nu zijn daar heel veel verschillende redenen voor te bedenken, maar ik denk dat je je vooral moet afvragen wat je allemaal wilt doen met je tablet. Met een iPad kan je naast boeken lezen, namelijk ook heel veel andere dingen doen. Denk aan het downloaden van apps, muziek luisteren en natuurlijk op het Internet surfen – maar daar is de prijs dan ook wel naar!

Op de Kobo kan je overigens ook het Internet op, al wordt het bekijken van websites wel gelimiteerd aangezien je hier op een zwart-wit beeld kijkt waardoor bepaalde sites niet altijd goed leesbaar zijn. In principe vind ik dan ook dat de Kobo alleen gebruikt moet worden waar hij oorspronkelijk voor is bedoelt: boeken lezen (en lekker offline zijn!). Ook een voordeel hieraan is, is dat de batterij van de Kobo onwijs lang mee gaat, namelijk zo’n 2 maanden (bij gemiddeld gebruik). Ik kan mij geen ander apparaat bedenken dat zo ontzettend lang mee gaat en dat vind ik ook een dikke plus.

De Kobo Glo HD te koop voor €129,00 via o.a. Bol.com 

Ben jij al bekend met de e-readers van Kobo? En lees jij graag boeken?

Share:

6 Reacties

 1. Avatar 27 november 2015 / 13:25

  Lijkt me ontzettend handig voor op reis, vooral omdat ik best snel lees en dus altijd meerdere boeken verslindt haha
  toch blijven echte boeken mijn voorkeur houden 🙂

 2. Avatar 27 november 2015 / 21:05

  Op zich wil ik al even een e-reader, omdat het heel handig zou zijn voor op de trein en dergelijke. Aan de andere kant vind ik het zeker niet goedkoop, aangezien je ook nog telkens een boek moet kopen en heel veel ebooks niet veel goedkoper zijn dan de gewone versie.
  xx

 3. Avatar 27 november 2015 / 23:56

  Ja, het verschil tussen een e-reader en een computer of tablet scherm is enorm! Toch ga ik voor de old-school boeken, voelt toch wat echter vind ik 🙂

 4. Avatar 1 december 2015 / 23:56

  Ik vond het in het begin ook heel vreemd dat het beeld af en toe haperde, omdat ik ook een ipad gewend was. Maar dat schijnt bij de meeste e-readers zo te zijn. Volgens mij hoort dat gewoon bij de technologie.
  Ik vind een e-reader wel vele malen fijner lezen dan een ipad of ander scherm. Net zo fijn als een gewoon boek voor mij 🙂

 5. Avatar
  Linda
  4 december 2015 / 12:25

  Vorig jaar in Amerika twijfelde ik tussen een e-reader en een iPad. Omdat mijn zus toen studeerde in Amerika kon ik studenten kortingen krijgen op iPads, uiteindelijk heb ik de iPad voor een super goede deal kunnen kopen en ik ben er super blij mee! Op een iPad kan je ook het lettertype en de kleur van de achtergrond etc veranderen! Deze Kobo ziet er ook wel chill uit…

 6. Avatar
  Marielle
  18 december 2015 / 18:11

  Zelf ben ik een trotse bezitter van een Kobo Aura, een ietwat kleiner model zonder schermverlichting. Ik vind mijn ereader echt een must, ik lees nogal wat af en ben zo door een boek heen, dus als ik een weekendje weg ga neem ik zeker 3 of 4 dikke pillen mee, en dat weegt nogal wat, en dan nemen ze ook nog eens heel wat ruimte in. Ik vind het prettig om de keuze te hebben uit honderden boeken zonder dat daar het gewicht van bij komt, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: