Dingen die ik ‘moet’ doen voor of tijdens het reizen.

Laatst had ik een discussie met mijn vriend over mijn obsessie met eten tijdens het reizen. Zo is een vakantie voor mij pas compleet als ik goed heb gegeten en het liefst ook iets wat bij het land past. Voor mij is dit een vereiste en voor hem is dit niet zo nodig. Van te voren maak ik ook echt een must-eat lijstje, een stap die ik niet over kan slaan. Ik besefte mij dat ik een hele hoop reisgewoontes heb die je geen OCD kunt noemen, maar het is voor mij geen optie om deze stappen over te slaan voor of tijdens het reizen! Must-do’s!

hooverdamcollage1

Het ik-ga-op-reis-en-neem-mee-lijstje
Hoe kort de reis ook is, deze stap sla ik nooit en te nimmer over. Ik heb zelfs een volgorde in het maken van mijn lijstje waarbij ik begin met de overleef producten: ticket, paspoort, geld en pasjes. Daarna de essentiële producten zoals mijn lenzendoosje, lenzenvloeistof en mijn anticonceptiepil. Hierna verwerk ik mijn ochtend- en avondritueel in de lijst en schrijf ik de bijbehorende producten op in de volgorde dat ik ze zou gebruiken. Op die manier vergeet ik helemaal niets! Dan komt het lastige gedeelte: kleding! De standaard items zoals sokken en ondergoed komt altijd goed, maar het uitkiezen van kleding is altijd een werkje. Bij een strandvakantie gooi ik alle jurkjes die ik bezit + slippers  in de koffer, ik draag praktisch niets anders. Maar voor een sneeuwvakantie wordt het al wat lastiger. Nog lastiger zijn werk gerelateerde tripjes want dan wil ik er altijd piekfijn uitzien: fashionable overdag, chique bij het dinner en 2x dezelfde outfit aan is not done. Een grote tas, een kleine tas, meerdere schoenen en ook de föhn/stijltang gaat mee.  Als ik eindelijk mijn lijstje af heb, dan leg ik alles op volgorde in mijn koffer en ik zet een stipje voor het woord. De ochtend erna check ik alles nog een keer (terwijl er niets verandert is) en dan streep ik alles weg van de lijst. Pas dan kan ik rustig mijn koffer sluiten en op reis gaan. Nog hulp nodig met inpakken? Lees hier een artikel over inpak tips van een pro!

CuracaoBlog_10

Alles in plastic
Als ik mijn koffer inpak, bestaat de helft zowat uit plastic zakjes en dat heeft een reden. Een aantal jaren terug ging ik met vriendinnen op vakantie naar Texel, waar we gingen kamperen en het was mijn allereerste vakantie met vriendinnen ooit. Super leuk, maar ook een beetje een zooitje! Het begon al bij de aankomst toen een vriendinnetje haar koffer opende die tot aan de nok gevuld was met haarmousse. Het bleek dat de knop van de bus haarmousse ingedrukt werd door haar haarborstel, toen ze de koffer sloot. We hebben ons stuk gelachen en vanaf dat moment verpak ik alles in plastic! Alles kan lekken: je shampoo, je haarlak, zelfs je nagellak! (Dit laatste heeft Serena helaas ooit meegemaakt!).

CuracaoBlog_29

Go-with-the-flow v.s. Researchen
Als ik ga reizen dan denk ik altijd een beetje tegenstrijdig na: ik wil zelf relaxt de stad ontdekken maar ik wil ook niet riskeren dat ik de leukste dingen mis! Daarom zoek ik van te voren vaak de hotspots op en doe ik wat research. Dit haalt het plezier van het zelf ontdekken wel een beetje weg, aan de andere kant weet ik op deze manier wel waar ik aan toe ben. Want in het buitenland weet ik eenmaal de weg niet en als een gedesoriënteerd persoon, vind ik dat best wel eng soms. Je kunt er daarom vanuit gaan dat ik van te voren een paar restaurants en hotspots heb opgezocht die ik zou kunnen bezoeken als je met mij op reis gaat, inc. adressen. Zoals restaurant Jaanchies op de foto hierboven, dit was 1 van de leukste plekken waar ik heb gegeten in Curacao en deze had ik zonder research nooit gevonden. Maar wat vinden jullie hiervan? Liever ter plekke van alles ontdekken of toch ook een beetje plannen waar je heengaat?

parijsca_5

Geen toerist zijn, wel de toerist uithangen
We weten allemaal hoe de standaard toerist eruit ziet en dat is niet heel fashionable. Hoewel ik mijzelf altijd beloof er niet uit te zien als een toerist, straal ik toch een en al toerist uit. Ik maak van werkelijk alles wel een foto: van de toeristische bezienswaardigheden tot het eten en tot mezelf met een duim omhoog. Daarnaast loop ik ook ongegeneerd rond met een kaart om de weg te vinden. Ik hang ook zeker de toerist uit, want ik wil alles zien, horen en proeven. De gerechten van dat land moet ik gegeten hebben, de bezienswaardigheden moet ik in het echt gezien hebben en ook leer ik graag het woord ‘hallo’ in de taal van het desbetreffende land. Pas als ik alle toeristische dingen heb meegemaakt in een land, kan ik mij verdiepen in de minder toeristische dingen van een stad/land.

20131120_235812-1

De eetcultuur proeven
Zoals ik al zei heb ik een obsessie met eten en dat is geen geheim. Ik ben dol op het ontdekken van de heerlijkste gerechten, de hipste restaurants, knusse koffiebarretjes en het liefst ook nog een verborgen pareltje zoals een foodtruck die killer goede gerechten serveert. Maar ik heb ook een obsessie met de eetcultuur van een land en ik kan het land niet verlaten zonder er iets van geproefd te hebben. Als ik een bepaald gerecht niet gegeten heb, was mijn reis niet compleet. Ben ik in Duitsland? Dan eet ik minstens 1x bratwurst. Ben ik in Engeland? Dan moet ik een pastry of een fish&chips gegeten hebben. Als ik in Parijs ben, dan moet ik macarons gegeten hebben. Hebben jullie dat ook? Larissa en ik gaan naar New York voor Travellab met NYE en ik kan je nu al vertellen dat het eten van een heerlijke Amerikaanse hamburger op de to-eat-list staat!

victoriassecret2

Shoppen bij bepaalde winkels
Graag neem ik iets mee als souvenir en dat hoeft zeker geen standaar souvenir te zijn. Het liefst shop ik gewoon en dan moet dat wel gebeuren bij winkels die niet in Nederland zitten. Zo vind ik een Zara of Forever21 een leuke winkel, maar die hebben we inmiddels al in Nederland. Dan geef ik liever geld uit in een Victoria’s Secret, een Bath & Body Works en een Uniqlo bijvoorbeeld! Omdat deze winkels niet zo bereikbaar zijn in Nederland, geeft dat mij een speciaal gevoel.

Welke dingen ‘moet’ jij doen voordat je op reis gaat of tijdens het reizen?

Share:

13 Reacties

 1. Avatar 26 december 2014 / 15:38

  herkenbaar allemaal! Vroeger was ik echt obsessed door research en must-see lijstjes maken, het was zo erg dat ik erg teleurgesteld was als ik achteraf iets gemist bleek te hebben! Nu heb ik een betere balans gevonden en durf mezelf ook eens te laten leiden door de stad en het moment, veel relaxter 🙂

 2. Avatar 26 december 2014 / 22:48

  Wat grappig om te lezen dat meer mensen zulke uitgebreide lijstjes maken voor het inpakken:) En iets eten wat echt bij die cultuur hoort is voor mij ook echt een must, zo ontdek je zoveel lekkere nieuwe dingen!

 3. Avatar 27 december 2014 / 00:28

  Wat leuk om te lezen! Ik maak eigenlijk nooit een lijst met spullen die ik mee moet nemen maar heb wel altijd een volgorde. Ook al mijn spullen zitten in plastic tasjes of zakjes. Ik heb ooit een keer een ontplofte shampoo in mijn koffer gehad, alles rook lekker maar het plakte wel allemaal! Ook doe ik wel onderzoek naar de leukste hotspots. Dat met eten heb ik niet zo heel erg maar ik vind het wel leuk om nieuwe dingen te ontdekken! Ik ben echt totaal niet iemand die elke vakantie zijn pindakaas en hagelslag meeneemt haha 🙂

 4. Avatar
  joyce pots
  28 december 2014 / 14:00

  zowieso eten uit het land waar ik ben proeven!! vaak zijn dat cultuur smaak explosies in je mond heeeeerlijk!!
  en als het kan ook het winkelcentrum/winkelen fashionscene ervaren en producten kopen wat je in NL niet kan krijgen! 😀

 5. Avatar
  Marit
  28 december 2014 / 19:49

  Wow, die stappen met inpakken zijn echt super handig haha. Vraag me af waarom ik dat zelf niet eerder heb bedacht!

 6. Avatar 29 december 2014 / 18:20

  Zeer herkenbaar! Woensdag vertrek ik naar Berlijn om daar nieuwjaar te gaan vieren en ik ben niet van plan daar te vertrekken voor ik een bratwurst heb gegeten :). Have fun in New York!

 7. Avatar 5 januari 2015 / 11:03

  Hahaha aiii dat is zuur, van die mousse en nagellak :’). Mijn ouders zijn nooit zo van dat eten geweest, maar ik vind het heeerlijk om te ontdekken! Niet altijd even makkelijk als vegetariër in het buitenland, maar ik doe toch mijn best. In researchen ben ik niet zo’n kei, ik ga beter met de flow als ik aankom.

 8. Avatar
  assiepoester
  6 januari 2015 / 14:40

  Heel herkenbaar! Vooral het stukje over ‘niet de toerist uithangen, maar dan toch doen’ haha!

  Je hebt wel gelijk wat betreft shoppen. Ik was voor kerst weekje naar Barcelona en heb letterlijk niks gekocht daar, omdat bijna alle winkels inmiddels ook in NL zijn.

 9. Avatar 10 januari 2015 / 15:12

  Ja, sommige dingen zijn erg herkenbaar. Ik maak altijd van tevoren een lijst van de bezienswaardigheden en kijken welke het dichtst bij elkaar liggen. Ik vind het altijd zo’n zonde als ik achteraf iets tegenkom, wat ik dolgraag zou willen zien of doen.

  In het verleden maakte ik amper vakantiefoto’s, maar dat is nu helemaal veranderd sinds ik een goede camera heb.

 10. Avatar 3 februari 2015 / 16:51

  Sommige dingen zijn heel herkenbaar haha, ik schrijf ook alles op wat ik mee moet nemen en streep het pas af als het daadwerkelijk in de koffer zit. Veel zit bij mij ook in plastic of ik aparte zakjes zodat ik niet allen door elkaar heb. Ik wil een soort overzicht in de chaos van een koffer hihi. Ook doe ik wat research naar leuke plaatsen, maar op vakantie doe ik waar ik zin in heb, ik maak geen planning van op dag 1 ga ik naar plek A en de tweede dag eet ik in tentje B.

 11. Avatar 3 februari 2015 / 22:23

  Hahaha ik heb echt precies dit! En daarnaast leef ik op vakantie zo ongeveer van maaltijd naar maaltijd: tijdens het ontbijt bedenken waar we gaan lunchen en tijdens de lunch vast een fantastisch restaurantje met lokaal eten voor ’s avonds bedenken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: