Dé truc om Google Maps offline te gebruiken

Met de Stay.com app hoef je nooit meer te verdwalen, want via deze app kun je de kaart van bijna elke bekende, grote stad downloaden en offline gebruiken. Erg handig, omdat er niet overal in het buitenland wifi te vinden is en omdat je ook geen zin hebt in torenhoge telefoonrekeningen! Als je je GPS aanzet verschijnt er een blauw bolletje die aangeeft waar je je precies bevindt op de kaart en in welke richting je jezelf voortbeweegt. Op deze manier hoef je nooit meer te verdwalen op reis en ga je doelgericht en efficient op pad.

Mocht je een plek bezoeken die niet in het Stay.com systeem staat, dan is er een andere geniale oplossing om nooit meer te verdwalen. Ook Google Maps kun je namelijk gewoon offline gebruiken. Dé truc om Google Maps offline te gebruiken is eigenlijk heel simpel. Je hebt slechts het magische zinnetje ‘OK Maps’ nodig.

google maps offline kaart

Op Android apparaten staat Google Maps standaard geïnstaleerd, maar mocht je gebruik maken van een iOS systeem dan dien je Google Maps apart te installeren via de App Store. Zorg allereerst dat je apparaat verbonden is met WiFi. Zoek via Google Maps de stad of streek op waarvan jij straks een offline map wilt bezichtigen. Larissa heeft een reisje Lissabon in de planning staan, dus vandaar dat ik nu even Lissabon, Portugal intik. Zoom in of zoom uit totdat je op je scherm het gebied hebt afgekaderd dat je offline wilt kunnen bekijken.

Geef een nieuwe zoekfunctie op en tik OK Maps in de zoekbalk en druk op de knop Zoek. Bij sommige versies gaat het echter nog veel makkelijker. Wanneer je een nieuwe zoekfunctie wilt opgeven hoef je alleen maar helemaal naar beneden te scrollen en te klikken op de knop ‘Kaart opslaan voor offline gebruik’. Vervolgens vraagt Google Maps of je deze kaart wilt opslaan. Klik nu onderaan het scherm op Opslaan.

google maps offline kaart

Google Maps geeft je de optie om de offline kaart een naam te geven. Ik noem de kaart  simpelweg Lissabon, maar deze optie kun je ook overslaan. Vervolgens slaat Google Maps de kaart voor je op. Hoppatee! Vanaf nu kun je het afgekaderde gebied, jouw zelfgemaakte offline kaart, naar hartelust inzoomen en uitzoomen. En als je de GPS knop aanzet verschijnt het blauwe bolletje op de plek waar jij je op dat moment bevindt en beweegt het vrolijk met je mee. En dat alles zonder WiFi. Ideaal voor op reis.

google maps offline kaart

Je begrijpt dat ik helemaal enthousiast werd toen ik deze functie in Google Maps ontdekte. Ik probeerde dan ook meteen een offline kaart te maken van heel Europa – tja, je weet maar nooit – maar helaas kreeg ik een error. ‘Gebied is te groot. Zoom in’ luidde het protest. Ook alleen Nederland bleek te groot. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de offline gebieden niet groter mogen zijn dan zo’n 62 kilometer in een rechte lijn van boven naar beneden. Gelukkig is dat genoeg voor bijna elke grote stad.

google maps offline kaart

Let wel, niet elk gebied is beschikbaar als offline map. Zo heb ik het idee dat grote delen van Azië niet beschikbaar zijn, maar grote gebieden in Europa, Australië, USA, Zuid-Amerika en Afrika juist weer wel. Mocht je op reis gaan dan kun je in elk geval van te voren even checken of er offline maps aan te maken zijn van de gebieden die je gaat bezoeken, zodat je tijdens je reis zelf gemakkelijker de weg vindt en – als het goed is – nooit meer hoeft te verdwalen.

Maak jij graag gebruik van (offline) kaarten of houd je er meer van om juist opzettelijk te verdwalen in een stad?

Follow my blog with Bloglovin

Share:

24 Reacties

 1. Avatar
  Evelien
  11 november 2014 / 08:29

  Bij iOS kan je toch altijd de kaarten app offline gebruiken? 🙂 ik doe dat altijd als ik ergens ben in het binnen of buitenland want ik heb geen abonnement met internet…

  • Avatar
   Ed
   29 september 2015 / 16:36

   Ik had alle stappen doorlopen en op mijn tablet verschillende kaarten opgeslagen.
   Buiten bereik van audio wifi en met gps aan verscheen het blauwe bolletje van min positie.
   Echter, toen ik via “mijn plaatsen” min kaarten weelde ophalen bleek er geneen uit het lijstje opvraagbaar te zijn.

   Steevast verscheen de melding “update vereist, tik om te updaten”.
   Tja, daar sta je dan in het buitenland..

   Witte heeft enig idee waar het bij mij fout ging?

 2. Avatar
  Romy
  11 november 2014 / 08:41

  Handige tip! Zo hebben mijn vriend en ik Antwerpen verkend 🙂

 3. Avatar
  Maureen
  11 november 2014 / 08:45

  Wat een geweldige tip. Moet nog een beetje uitproberen hoe het nou precies werkt. Zelf maak ik altijd screenshots van Maps als ik ergens heen ga :P. Alleen 1 ding begrijp ik niet; gps ‘kost’ toch ook internet?

   • Avatar
    Layla93
    15 november 2014 / 13:59

    GPS gaat van je data af! zodra jij GPS aanzet vreet dat ook van je databundel

   • Avatar
    Margaux
    15 november 2014 / 14:47

    Volgens mij heb je gelijk, Serena! Ik heb namelijk op m’n tablet enkel internet als ik het op mijn draadloos internet aansluit thuis, maar toch blijft de gps werken als ik me ergens anders bevind en dus geen internet heb 🙂

 4. Avatar 11 november 2014 / 09:14

  Wat een superleuke tip! Die ga ik meteen uittesten!^^

  Liefs,
  Pauline

 5. Avatar 11 november 2014 / 09:52

  Super handig! Ik gebruik de Stay.com app sinds jouw blogpost op Beautylab met veel plezier.

 6. Avatar
  jasmijn :)
  11 november 2014 / 13:10

  handig! maar werkt het ook op een laptop of alleen op de apps van google maps

  • Serena
   Serena
   Auteur
   11 november 2014 / 17:21

   hi Jasmijn,
   het zal wellicht ook op een laptop werken, maar wat is daar het nut van als ik vragen mag? Aangezien een laptop nogal lastig navigeert als je onderweg bent en je daar volgens mij geen GPS op hebt zitten die met je meebeweegt, zou ik je aanraden om dit echt alleen op je telefoon te doen. liefs, Serena

 7. Avatar
  Ditte
  12 november 2014 / 20:26

  Super handig! Kan je dan ook de route-functie gebruiken of heb je daar internet voor nodig?

 8. Avatar
  Sanne
  14 november 2014 / 20:06

  Bedankt voor de tip! Ik ga morgen naar Londen dus dit is heel handig.

 9. Avatar
  Cécile
  15 november 2014 / 12:42

  Wat handig! Ik heb geen internet bij mijn abonnement dus ook gewoon in Amsterdam is dit super praktisch. Thanks voor de tip!

 10. Avatar
  Lotte
  15 november 2014 / 14:41

  Als ik dit nou eens twee uurtjes eerder had geweten… Ik moest net naar iemand toe fietsen aan de andere kant van Hilversum waar ik eigenlijk nooit kom en ik had nog thuis op maps gekeken en een route van mijn zusje en van mijn moeder gekregen, maar jahoor. Verdwaald. Ik ben het spoor overgekomen en toen had ik een afslag te vroeg genomen. Ik heb een kwartier rond gefietst zonder enig idee waar ik was. Heb nog geprobeerd op Maps te kijken maar, nee hoor, geen nut, want ik heb geen abonnement met internet. Toen uiteindelijk maar aan iemand gevraagd. Werkt ook! Later bleek dat ik een afslag te vroeg had genomen… Tja, Hilversum is een makkelijke stad om te verdwalen. Ik denk dat alle Hilversummers dat met me eens zijn. En met mijn richtingsgevoel is het al helemaal drama… Ik heb namelijk GEEN richtingsgevoel. Ik loop nog de verkeerde kant op als ik een winkel uit loop…

 11. Avatar
  Alina
  16 november 2014 / 01:36

  Je kan ook van te voren thuis op de wifi de route intikken en de routebeschrijving aanzetten, en als je dan geen wifi of 4g meer hebt dan doet hij het gewoon nog! 🙂 Handig voor bij het fietsen vooral

 12. Avatar
  Alina
  16 november 2014 / 01:37

  Aanvulling: zonder dat je de kaart hoeft op te slaan oid!

 13. Avatar
  Debora
  16 november 2014 / 18:58

  Waar staat die offline map dan in opgeslagen?

 14. Avatar
  milou
  17 november 2014 / 12:43

  Super handig, als wij in het buitenland zijn download ik altijd in het hotel (op de wifi) de kaart/route waar we die dag naar toe willen. En vervolgens als je op pad gaat heeft hij die kaart geladen en kun je aan de hand van GPS het blauwe bolletje volgen waar je bent, heeft mij nooit extra gekost 😉

 15. Avatar
  Carl
  21 maart 2019 / 18:46

  Waar is de kaart opgeslagen? Mijn laptop kan google maps niet openen wanneer ok offline ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: