De 1717 meter hoge vulkaan Batur beklimmen

vulkaan - 11

Om 2 uur ‘s nachts een vulkaan beklimmen? Die uitdaging gingen wij aan! Met enorm veel slaaptekort (we hadden maar maximaal 2 uur geslapen) gingen we op pad. We hadden de avond ervoor wat cocktails gedronken, dus erg fit voelden we ons eerlijk gezegd niet haha, maar dat hoort er allemaal bij. En halen wij die onwijs hoge top? Lees gauw verder en bekijk snel de nieuwste Wander-aflevering!


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Ook deze aflevering is weer echt fantastisch geworden en dat hebben we vooral te danken aan Rick de producer en Lars, de cameraman. En ja, Lars ging gewoon de berg op met een gigantische camera op zijn schouders. Hij heeft er alles gedaan om de mooiste beelden te schieten en het resultaat mag er dan ook zeker wezen. Jullie zijn toppers! Ook willen natuurlijk de lieve Balinese mannen bedanken voor alle hulp die ze ons hebben gegeven tijdens de klim. Zonder hen was het ons nooit gelukt.

vulkaan - 4 vulkaan - 2

De top van de Batur vulkaan is 1717 meter hoog en we kunnen je heel eerlijk vertellen dat het niet makkelijk was om deze te bereiken. In de video lijkt het misschien redelijk te gaan, maar let me tell you…  het was super zwaar! We begonnen vanaf de onderkant van de vulkaan en liepen al snel via een stijl pad de berg op. Dit pad begon tussen allerlei planten, bosjes, kiezels en veranderde daarna in een zandweggetje. Om 03:00 uur was het uiteraard nog hartstikke donker en je gleed regelmatig weg over het losliggende grind en zand. Goede en comfy schoenen zijn dan ook echt een must!

Het zandpaadje veranderde daarna in een pad vol met grove kiezels en overblijfselen van lava waardoor het pad nog zwaarder te beklimmen werd. We waren gelukkig niet alleen, er waren namelijk meerdere gidsen bij ons die enorm lief, sterk en behulpzaam waren. Zij hielden ons op de been (zowel fysiek als mentaal haha) door ons vast te houden en te begeleiden bij het klimmen. Soms liep het paadje ook vlak langs diepe afgronden waardoor een verkeerde stap hele vervelende gevolgen zou hebben. Het was soms echt even griezelen!

vulkaan - 3 vulkaan - 1

But we made it! 

Het uitzicht halverwege de vulkaan was al fenomenaal en toen we eindelijk de top bereikt hadden werd je gewoon overspoelt met emoties. Door de inspanning die je verricht hebt, maar vooral door het prachtige uitzicht dat je krijgt.

Bovenaan de top mochten we eitjes en bananen in een gat van de vulkaan leggen, die door de hete gassen gestoomd werden. Echt geweldig om op die manier je ontbijt te maken. Bovenop de top is er ook een klein soort van winkeltje waar koffie en thee verkocht wordt. Ook zijn er enkele apen die ook wel wat te eten lusten haha!

vulkaan - 14

Het beklimmen van de vulkaan was echt een geweldige en bijzondere ervaring. Je bent uren lang bezig met een enorme inspanning, waardoor er niet zo veel gepraat wordt – wij hadden in ieder geval niet de puf om lekker te kletsen haha. In combinatie met de prachtige natuur waarin je je bevindt, de stilte en de band die je met je groep opbouwt (en ja, dat is echt wel het geval tijdens zo’n tocht!) is het een ervaring die heel je je leven lang zal bij blijven.

Wat is een actieve activiteit die jij graag doet op reis? En heb jij wel eens een vulkaan of berg beklommen?

Liefs, Tara
@taraverbon / @travellab.nl 

Share:

6 Reacties

 1. Avatar
  Cindy
  24 juni 2016 / 19:48

  Leuke video en het lijkt me echt super leuk om zo’n vulkaan te beklimmen! Klein puntje opbouwende kritiek: er staan een paar spelfouten in het artikel (bijv. spannen ipv spanning en bruteel ipv brutaal) en dat merk ik wel vaker op travellab. Geen erge dingen, maar eerder wat slordigheidsfoutjes. Aangezien jullie deze blog met zn drieën runnen is het misschien een tipje om het nog even door een van de anderen na te laten lezen. Dan haal je die kleine dingen er zo uit. En verder: keep up the good work?

  • Larissa
   Larissa
   25 juni 2016 / 01:03

   Hi Cindy,

   Bedankt voor je comment! Ik heb de tekst hier en daar aangepast 🙂

 2. Avatar
  Ilse
  25 juni 2016 / 16:14

  Weer een hele leuke Wander aflevering en een gave ervaring!

 3. Avatar 25 juni 2016 / 18:46

  Wauw wat een gave aflevering!
  De beelden zijn zo mooi allemaal en wat moet dat uitzicht fantastisch zijn.

 4. Avatar 27 juni 2016 / 07:20

  Hi Tara
  Glad, you finally post this trip on your blog.
  I tried to translate this post into English and I think I can understand it.
  Hahahaha….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: