Carnaval op Curaçao!

4C07993A-2F04-47CA-882A-3991FCA78228
CF5C40F4-C981-40E5-AE5E-39D1B040CEC3
curacaolionsdive
curacaolionsdive-3

Ik geloof dat ik niet eerder zo vroeg in het jaar naar de zon ben gevlogen, maar wat raad ik dit ontzettend aan zeg! Afgelopen week ben ik namelijk op uitnodiging van Curaçao Tourist Board naar het prachtige eiland gevlogen en dat was echt een perfecte timing aangezien het in Nederland wel heel erg koud was (en is) geworden! Ik heb een geweldig gezellige carnaval week achter de rug en ik vertel je er in dit artikel meer over! 

In de winter naar de zon!

De wintermaanden bij ons, zijn het hoog seizoen in Curaçao dus hier vliegen op dit moment dagelijks tientallen vliegtuigen naar toe. Ik vloog van onze minus temperaturen naar een tropische 30 graden met flink wat zon-uren en ook een heerlijke zeewind. We verbleven in het prachtige Lions Dive Resort, wat direct aan het strand ligt inclusief lekkere zonnebedjes én een ontbijtbuffet op het strand. Dat is heerlijk wakker worden kan ik je vertellen!

curacaolionsdive-2
curacaolionsdive

Lions Dive beschikt over alle faciliteiten die je wenst, zoals een ruim zwembad met uitzicht op de zee en zelfs drie restaurants én een beachbar waar je lekker kunt drinken en eten. Maar wanneer je er even op uit wilt, dan kan je vanaf Lions Dive Resort ook gemakkelijk over Mambo Boulevard wandelen. Aan deze boulevard vind je diverse strandtentjes, bars en winkels. Het is hier super gezellig om gedurende de dag of in de avond even te slenteren en rond te kijken.

Lion’s Dive and Beach Resort / Bapor Kibrá, Willemstad, Curaçao – www.lionsdive.com

Boot en walking tour

curacaoboot-2
curacaoboot-3

Op onze eerste volle dag zijn we aan boord gestapt van boot (met echte Carribean rasta vibes!) waarin we een tour kregen over het Spaanse Water. Het is een heerlijk en vrij rustige tour waar je prachtige villa’s te zien krijgt aan het water. Hierna zijn we iets uit de lagoon gevaren (hier wordt het water iets ruiger) en was er de optie om te snorkelen. Hier is namelijk een bekend tuk-bootje gezonken, die nu bedekt is met koraal en bezocht wordt door heel veel prachtige vissen. Na het snorkelen zijn we naar het bekende St. Barbara resort gevaren en hebben we aangemeerd aan de aanlegplaats. Hier heb je een prachtig zandstrandje en kan je rustig zwemmen en dobberen. Overal waar je kijkt is het water ontzettend blauw en kraakhelder. Ik ontdekte zelfs een plekje waar ontzettend veel tropische vissen zwommen en ik gewoon vanaf de aanlegplaats ze goed kon zien zwemmen. Wat een te gek gezicht was dit! Op de boot werden we getrakteerd op kip- en garnaal spiezen van de barbecue en salades die er heel erg goed ingingen, zo’n boot en zwemtrip maakt je toch altijd wel hongerig namelijk. In combinatie met de ondergaande zon was dit echt een super gezellig moment!

At Sea Curaçao Boat Trips – www.atseacuracao.com

4C07993A-2F04-47CA-882A-3991FCA78228
D3722DA6-90EE-4248-93D5-D73DBE413BF1
FD6729DF-B943-4166-BDA7-B1C5DF6D7DC8
267A3392-3122-4E54-B6D9-E966509BBCB4

Wat ook ontzettend leuk is om te doen, is het boeken van een walkingtour door Otrobanda. De meeste toeristen schijnen deze kant van Willemstad over te slaan, maar ook aan deze kant van de Koningin Emmabrug staat een prachtige wijk op je te wachten. Onze tourguide Gaby van Sand & Stiletto’s is een hele hippe meid die ons door de enorm kleurrijke straatjes leidde. Je kijkt hier echt je ogen uit en houd je camera gereed want hier kan je prachtige foto’s maken. Ik vond het hier echt Instagram heaven en heb zo veel kleurrijke content geschoten! Naast dat Otrobanda er gewoon geweldig uitziet op foto’s, voel je hier ook echt de cultuur en vond ik dit een hele bijzondere ervaring die mij echt het Curaçao gevoel mee gaf. Echt een aanrader!

Sand & Stiletto’s / @sandandstilettos – www.sand-and-stilettos.com

Carnaval op Curaçao

Ondanks dat ik elke dag wel op een boot zou willen ronddobberen en deze geweldige kleurrijke straatjes zou willen fotograferen, ben ik ben naar Curaçao gevlogen om het jaarlijkse carnaval spektakel mee te maken. Carnaval op Curaçao is namelijk een van de grootste en langstdurende feesten in de Carribean en wordt ook gezien als een van de beste momenten om het eiland te bezoeken. De hoofd activiteiten van carnaval worden in februari of maart georganiseerd, afhankelijk van op welke dag As Woensdag valt. De inwoners van Curaçao zijn echter al heel wat maanden van tevoren begonnen aan de voorbereidingen. Tijdens de optochten zijn er namelijk geweldige praalwagens en kostuums te zien, waar heel veel uren handwerk in is gestopt. Tijdens deze parades word je getrakteerd op prachtige, schitterende en vooral kleurrijke outfits en bevind je je echt in een hele andere wereld. Het is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt!

887FF3AC-F9B5-4A17-9551-EE4D74A63244
CF5C40F4-C981-40E5-AE5E-39D1B040CEC3

8D95DF77-0ECE-4EA2-BA8D-22504D568846
9E9C4594-343B-405E-BFAC-18F90E0509B3

332B5257-54A3-44EC-8964-17EDB58054A3
CC120B36-E21D-48D4-93F1-DB5CAD606BE7

Er zijn twee grote parades, de eerste op zondag welke overdag wordt gehouden – daar heb ik deze geweldig kleurrijke foto’s kunnen schieten. Deze parade wordt ook wel de Gran Marcha (De Grote Parade) genoemd en dan is er ook op dinsdagavond de Marcha di Despedida, ook wel de vaarwel parade. Tijdens de parade op dinsdagavond zijn de praalwagens versierd met schitterende lampjes wat zorgt voor een extra feestelijke look en wordt de make-up van de carnaval-gangers nog wat heftiger aangezet zodat het nog iets meer opvalt en knalt!

Naast deze twee grote parades, zijn er ook speciale parades voor tieners van de middelbare school en is er ook een parade voor nog jongere kinderen. Ook zij zijn verkleed in prachtige kostuums en zien er natuurlijk ontzettend schattig uit. Aan het einde van de parade, tegen middennacht, wordt de zogeheten Momo verbrand. Dit is een enorm grote pop, gevuld met stro om de parade en festiviteiten mee af te sluiten. De allerlaatste festiviteiten duren meestal tot de avond van As Woensdag.

Tijdens deze hele week vol met festiviteiten zijn de parades voor toeschouwers vanaf de straat mee te kijken. Je kunt hiervoor gewoon zelf een plekje zoeken, maar er zijn ook heel veel locals die speciale aangewezen plekken hebben en hier een soort stand(plaats) maken. Vaak is deze net iets boven de grond opgebouwd, zodat ze een goed zicht hebben op de parade. De plekken van deze stands blijven vaak in de familiekring en de hele familie komt hier dan ook allemaal bij elkaar om samen de parades te bekijken – heel gezellig! Deze stands zijn vaak overdekt, wat fijn is tegen de zonnestralen, maar ook tegen de (flinke tropische) regendruppels die wij meemaakten.

Een aantal leuke Curaçao carnaval feitjes: 

 • De grotere carnaval groepen beschikken over meerdere praalwagens, inclusief wagens speciaal ingericht voor de bar en een aparte voor de toiletten!
 • De kostuums worden elk jaar zelf ontworpen en met de hand in elkaar gezet
 • Sommige groepen bestaan wel uit honderden mensen
 • Er wordt gemiddeld €500,- per persoon betaald om mee te mogen lopen in de parade (je kostuum, eten en drinken zijn inbegrepen)
 • Vrijwel elke stand heeft een Dixie toilet geïnstalleerd, zodat je niks van de parade hoeft te missen

Ik vond het echt ontzettend leuk en bijzonder om het carnaval op Curaçao van zo dichtbij mee te maken. Het is een ontzettend groot deel van de lifestyle op Curaçao en dat had ik van tevoren niet gedacht. Mocht je Curaçao ook op je wishlist hebben staan, dan zou ik zeker eens kijken of je je reis rondom de carnaval-periode kunt boeken, want ik weet zeker dat je dan Curaçao nóg intenser zult ervaren!

Dankjewel Curaçao Tourist Board voor deze geweldige reis, ik heb ontzettend genoten! ?

Ben jij wel eens op Curaçao geweest? En kan jij ook wel een tropische reis gebruiken op dit moment?

Liefs, Larissa
@larissaverbon / @travellab.nl 

Sommige beelden zijn geschoten door Leni Paperboats. Dankjewel!

Share:

3 Reacties

 1. Avatar
  Rita
  22 februari 2018 / 10:52

  Prachtig zeg en zoveel kleur! Volgende keer wil ik zeker een wandeltour door Otrobanda doen.

 2. Avatar 23 februari 2018 / 13:10

  Wauw, zo veel heimwee. Wat heb je het mooi beschreven allemaal! Ik kom uit Curaçao en woon nu inmiddels in Nederland, maar mis het nog vaak. Als ik jouw fotos van karnaval zie en de verhalen hoor, ai, zo veel heimwee! Ik heb altijd alle parades gekeken, zelfs meegedaan aan de teenerparade. En alles wat je vertelt klopt! Met de stands die in de familiekring blijven enz. Ik ben blij dat je het zo leuk vond! <3

 3. Avatar 28 februari 2018 / 09:13

  Prachtige foto’s heb je gemaakt! Het klinkt inderdaad als een mooie periode heen te gaan. Er is in ieder geval een goede, vrolijke sfeer zo met het carnaval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: