5 x tips voor originele vakantiefoto’s

Daar ben je dan! Na uren reizen ben je eindelijk aangekomen op de vakantieplek van bestemming en natúúrlijk wil je hier zo veel mogelijk foto’s maken voor het thuisfront. Maar hoe leg je een sfeer van een stad of streek zo origineel mogelijk vast? Om niet weer terug te vallen op de geijkte vakantiekiekjes geef ik je vandaag 5 tips waarmee je foto’s net even anders dan anders zullen worden.

valkenburg-kerststad

Voordat ik begin, in de fotografie is de ‘rule of thirds’ erg belangrijk. Door deze regel toe te passen maak je de foto wat sterker en aantrekkelijker en oogt het professioneler.

Hoe werkt die regel dan? Stel, je tekent een denkbeeldig raster in je foto bestaande uit negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen, dan komt het object – het hoofdonderwerp van de foto –  het beste tot zijn recht wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt. Als het goed is zit er een rasterfunctie op de meeste camera’s zodat het extra makkelijk is om je object te fotograferen volgens de rule of thirds. Deze ‘regel’ gaat niet altijd op (soms is het juist mooi om iets precies in het midden op de foto te zetten), maar probeer het eens uit, zou ik zeggen!

1. Let op de details
ParisDiary_04
suite novotel_05

In plaats van een heel gebouw op de foto zetten, is het een leuk idee om juist de details te fotograferen. De details zijn vaak adembenemend mooi en maken het gebouw juist zo bijzonder en authentiek. Zoom dus lekker in!

2. Focus op de bewoners

barbados-travel-report-27
rigapresstrip_19

De meeste mensen maken over het algemeen veel foto’s van zichzelf of van elkaar tijdens een vakantie, dus bij thuiskomst zit je alleen maar te kijken naar oom Henk en tante Hannie op het strand, op het balkon, bij het zwembad, voor een kerk en tijdens het eten. Probeer daarom voor de afwisseling eens wat mooie shots te maken van de locals. Via de locals kun je op een mooie en duidelijke manier de sfeer weergeven van een bepaald land, stad of gebeurtenis.

Tip: vraag altijd van te voren of je foto’s van iemand mag maken. Niet iedereen is er van gediend als je zomaar ongevraagd foto’s van ze schiet.

3. Kiekeboe!
ParisDiary_08
riga-travel-report_17

Het geeft een mysterieus en sfeervol effect om een foto eens door een raam of een sleutelgat van een deur te maken. Maak dus eens een uitzichtfoto vanuit je hotelkamer, in plaats vanaf het balkon. Leuk is om door een raam te fotograferen, en dan met de gordijnen die een beetje waaien in de wind. Het ziet er speelser en interessanter uit. Zie je een mooie, oude deur in de stad? Maak eens een foto door het sleutelgat heen. Ook leuk, laat iemand een telefoonfoto maken van iets moois, maar zoom met je eigen camera in op het schermpje terwijl de achtergrond lekker blurry is.

4. Kijk niet altijd in de camera
fotografietip achterkant
IMG_0533

In de camera kijken is natuurlijk leuk, maar het is ook wel eens leuk om juist NIET in de camera te kijken. Kijk bijvoorbeeld eens uit over de stad of een ander uitzicht, of wandel (of rijd) weg van de camera. Het geeft een sfeervol en speels effect en er lijkt wat meer beweging in de foto te zitten. En omdat je nu niet per se alle aandacht opeist van de foto (je bent nu meer onderdeel in plaats van hoofdonderwerp van de foto), let je automatisch wat meer op de omgeving op de rest van de foto.

5. Neem je tijd en… have fun!
Austin1_14

Soms heb je een perfecte timing, zoals de foto hierboven waar de verkoper precies op dat moment besluit om even tof te doen voor de camera, maar in de meeste gevallen heb je zeeën van tijd om te bepalen hoe je je foto gaat maken. Vooral bij toeristische trekpleisters zie je hele groepen er lustig op los klikken, maar mijn advies is om gewoon je ogen goed de kost te geven en een beetje rond te gaan lopen, zodat je de omgeving goed in je kan opnemen en kan bepalen hoe het licht het mooiste valt. Op deze manier krijg je wellicht spontaan een creatief idee voor een foto, of je ziet ineens een mooie hoek of origineel perspectief. Wij proberen zelf altijd verschillende hoeken uit en kijken de foto dan terug op ons scherm, om te bepalen wat uiteindelijk zorgt voor het mooiste effect.

fotografietip have fun

Als laatste wil ik jullie meegeven dat je vooral veel plezier moet hebben in het maken van foto’s. Niet elke foto hoeft fotografisch 100% perfect te zijn. Nou en, als je net als 80,000 anderen poseert voor de Eiffeltoren, de zonsondergang op het puntje van je vinger wilt laten balanceren, of als je gezellig met de hele familie voor een landmark staat. Soms moet je ook niet te moeilijk willen doen. Het belangrijkste is dat er voldoende afwisseling is in je vakantiefoto’s en dat je er vooral veel plezier in hebt om ze te maken!

Vind jij het belangrijk om mooie foto’s te maken tijdens je trip? En zo ja, wat zijn jouw beste tips voor mooie vakantiefoto’s?

Share:

9 Reacties

 1. Avatar 21 juli 2015 / 16:30

  Goede tips! Ik lijkt me heel leuk om foto’s van de locals te maken, maar wanneer je toestemming vraagt wordt de foto zo ‘gemaakt’, en wanneer je het niet doet heb je kans op boze mensen. Blijft lastig vind ik. Ik probeer ook steeds minder foto’s te maken waar ik of iemand anders niet in de lens kijkt. De foto’s van vroeger zijn wel allemaal van ‘Esther, lach eens in de camera’, haha 🙂

 2. Avatar
  Ilse
  21 juli 2015 / 16:55

  Zitten hele handige tips bij!

 3. Avatar 21 juli 2015 / 19:58

  wow goede tips! vooral die van de details, daar moet ik echt meer op gaan letten:)

 4. Avatar
  Inge
  21 juli 2015 / 20:19

  Goede tips! Ik heb zelf ook nog een tip voor de mensen die vakantie foto’s maken met hun smartphone. Bij de HEMA kun je een setje halen met 3 lenzen die je op je smartphone lens kan plakken (kun je naderhand weer makkelijk verwijderen). Er zit een fish eye lens, macro en wide angle lens. 5 euro voor 3 lenzen. Het proberen waard!

 5. Avatar 21 juli 2015 / 23:18

  Ik ben ook altijd opzoek naar de leuke en originele vakantiefoto’s om die vervolgens op mijn Instagram te plaatsen.

 6. Avatar 24 juli 2015 / 08:59

  Interessant. Ga ik eens proberen toepassen, deze tips, want voorheen was ik er eigenlijk niet echt zo mee bezig, mooie en originele vakantiefoto’s maken. Als ik maar wat foto’s had om eens terug thuis te tonen en als herinnering voor mezelf was ik al tevreden.
  Eigenlijk wil ik vaak op vakantie ook niet te erg bezig zijn met foto’s maken, maar wil ik vooral van het moment zelf genieten.

 7. Avatar 7 augustus 2015 / 14:24

  Wat een leuke tips! Ga er zeker een paar proberen =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: