10 tips voor in het vliegtuig

Vroeger toen ik jonger was en in de buurt van Schiphol kwam, werd ik al enthousiast en kreeg ik zelfs kriebels van de enorme vliegtuigen die ik dichtbij over zag vliegen. Regelmatig reden we dan ook op zondag met onze vader naar Schiphol, puur om naar de vliegtuigen te kijken die aan kwamen vliegen of juist vertrokken. Heerlijk vond ik het! Omdat ik ook gek ben op hacks en tips, leek het mij leuk om hier een aantal te delen voor als je ook met het vliegtuig vliegt. Of je nou dol bent op vliegen, of juist niet!

1. Een hele rij stoelen voor jezelf en je reisgenoot?
Ik denk dat we allemaal altijd stiekem wel hopen dat we een hele rij stoelen voor ons zelf hebben in het vliegtuig, maar helaas komt dat vrij zelden voor. Wat je van te voren kan doen om meer kans te hebben op zo’n rij voor jezelf, is het reserveren van je stoelen online (duh) maar dan bedoel ik het eigenlijk nog iets specifieker. Wanneer je met z’n tweetjes reist, kies je vaak voor een raamstoel en de stoel daarnaast in het midden (of een gangplek en de stoel daarnaast in het midden, als je dat fijner vindt). Wat je beter kan doen, is een raamstoel reserveren en ook de stoel aan het gangpad, waardoor de middelste stoel overblijft! Er is een grote kans dat een passagier die alleen reist, voor een andere rij kiest -want mensen zitten niet graag tussen twee vreemden in- waardoor jij en je medereiziger 3 stoelen voor jezelf hebben. Winning! Mocht een passagier toch die stoel tussen jullie in nemen, dan kan je altijd nog vragen of hij/zij wilt wisselen van stoel zodat jullie toch naast elkaar kunnen zitten.

PicMonkey Collage

2. Neem een plastic zakje mee voor je smartphone
Oke, dit was echt even een ‘mind is blown’ momentje toen ik over deze tip las! Vooral in vliegtuigen op kortere vluchten en met kleinere vliegtuigmaatschappijen heb je geen eigen monitor waar je een film of serie kunt kijken. Maar natuurlijk heb je wel je eigen smartphone (of tablet) bij je waar je het een en ander op kunt bekijken. Ik heb wel eens een hele reis mijn telefoon in m’n hand omhoog gehouden om een e-book te lezen, niet zo heel comfortabel en daarom is deze tip geweldig! Neem een plastic zakje mee en schuif deze tussen de achterkant van de stoel voor je, bij bijvoorbeeld het haakje van het tafeltje. Amazing!

3. Draag een nachtcrème in plaats van een dagcrème
In het vliegtuig droogt je huid altijd enorm uit, waardoor het hydrateren van de huid nog belangrijker is dan normaal. Kies daarom in plaats van je reguliere dagcrème eens voor je nachtcrème. Nachtcrèmes zijn voller en hydraterender dan dagcrèmes en de tijd die je in het het vliegtuig doorbrengt, is (meestal) voldoende voor de crème om opgenomen te worden in je huid. Het resultaat is een gehydrateerde huid wanneer je weer uit het vliegtuig stapt!

ponchp

4. Draag een grote sjaal of poncho
Ik vergeet dit zelf eigenlijk heel vaak, maar het is enorm lekker om een grote sjaal of zelfs een ponhco te dragen in het vliegtuig! Deze kan je oprollen als kussentje, in je nek leggen als nekkussen, over je hoofd leggen wanneer je wat meer privacy wilt of het donker moet zijn om even te kunnen pitten en het dient natuurlijk ook als een dekentje.

5. Kleed je comfortabel!
Ik probeer mijn vlieg-outfit altijd zo makkelijk mogelijk te houden zodat ik bij de security niet zo lang bezig ben met het uit en af doen van bepaalde items. Ik draag eigenlijk altijd een zwarte skinny jeans, maar beter is om een (zwarte) legging te dragen omdat het natuurlijk super comfortabel is. Ik krijg tijdens het vliegen vaak een opgeblazen maag en dat is minder fijn met een skinny jeans dan met een stretchy legging! Daarnaast is een legging net zo simpel om te combineren en ziet er vaak minder slobberig uit dan een joggingsbroek. Ik bedoel maar… misschien kom je net je prins op het witte paard tegen in de rij naast je, of in de cockpit! Sieraden kan je beter niet dragen op je reisdag en bewaren voor wanneer je echt op bestemming bent. Waarom? 1. het kost veel tijd bij de douane om al die sieraden af te doen en 2. in het vliegtuig zwellen je handen iets op, waardoor ringen al snel erg strak kunnen gaan zitten. Niet fijn & not a cute look!

6. Draag steunkousen of compressie sokken of reiskousen
Oke, je gruwelt misschien een beetje bij het woord ‘steunkousen’ of compressie sokken, maar het is eigenlijk gewoon heel erg handig! Wanneer ik in het vliegtuig zit, gaan mijn schoenen vrijwel meteen uit want dat is comfortabeler en ook omdat je voeten (net zoals je handen) tijdens de vlucht iets zullen opzwellen. Vooral tijdens langere vluchten verslechterd de bloedcirculatie in de benen door de verminderde luchtdruk en omdat er een aantal uur erg minimaal bewogen wordt. Dit soort kousen zijn er om druk op de benen uit te oefenen zodat de bloedcirculatie gestimuleerd en bevorderd wordt, wat zorgt voor een verminderde zwelling en daardoor een comfortabelere reis.

rebeccaminkoff

7. Draag een klein tasje of fannypack mee
Het is mij al een aantal keer voorgekomen dat ik alleen met handbagage vlieg en 1 stuk mag meenemen. Bij grotere vliegtuigmaatschappijen als KLM of American Airways mag je vaak naast je handbagage koffer nog een (laptop)tas meenemen, maar bij anderen blijft het strikt op 1 stuk handbagage. In zo’n geval neem ik een klein tasje mee (zoals m’n Rebecca Minkoff tasje) waarin ik mijn telefoon, paspoort en geld draag. Een stuk handiger en veiliger wanneer ik anders dit steeds uit mijn koffer zou moeten halen! Wanneer ik ga boarden berg ik net van te voren het tasje even op in de handbagage koffer of ik verstop ‘em even onder mijn jas. Hehe.

8. Drink geen of zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken
Ik krijg van het vliegen altijd een opgeblazen buik en dat komt door de luchtdruk in het vliegtuig. Om dit zo minimaal mogelijk te houden, is het daarom verstandig om frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken te laten staan en in plaats daarvan een sapje of water te bestellen!

9. Breng een leeg plastic flesje mee
Handig en budgetproof is om een leeg plastic flesje mee te nemen in je handbagage. Na de security check kan je deze in het toilet vullen met water om zo geld te besparen wanneer nog even op het vliegveld moet wachten maar ook voor in het vliegtuig zelf. Met je eigen flesje water kan je zelf bepalen wanneer je drinkt en ervoor zorgen dat je genoeg drinkt.

1920x1080

10. Vlieg in de ochtend of zit op de vleugel
Wanneer je niet zo van vliegen houdt, ben je waarschijnlijk al helemaal geen fan van turbulentie. Uit onderzoek is gebleken dat vluchten vooral vroeg in de ochtend minder vaak turbulentie ondervinden, plus de vliegtickets voor vroege vluchten zijn vaak ook nog goedkoper! Daarnaast merk je op zitplekken die op de vleugel gesitueerd zijn minder van de turbulentie. Zeker iets waar je rekening mee kunt houden wanneer je een vlucht boekt en je zitplek reserveert.

Dit waren de 10 reis-tips voor deze keer, die vooral specifiek zijn voor de reis in het vliegtuig. Heb jij nog andere tips en/of hacks, deel ze dan vooral in de comments hier beneden. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen in het vliegtuig!

Reis jij graag met het vliegtuig? En waar is jouw laatste vliegreis naar toe gegaan?

Edit: Wij lezen nu net het nieuwsbericht dat Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings, met aan boord 142 passagiers en 6 bemanningsleden is neergestort in het zuiden van Frankrijk met hoogstwaarschijnlijk geen overlevenden. Wij vinden dit ontzettend vreselijk en onze gedachten gaan uit naar hen en alle familie en vrienden en kennissen. Echt verschrikkelijk. Onze excuses, maar dit artikel stond ingepland en heeft nu zeker niet de allerbeste timing, we hopen dat jullie begrijpen dat dit niet expres is gedaan. Liefs ons. 

Share:

27 Reacties

 1. Avatar 24 maart 2015 / 13:53

  wat een fijne tips! ik vind die van de poncho en leeg plastic flesje wel een goede om te onthouden! en ooh ja die van die nachtcreme moet ik ook doen!

  • Avatar 1 maart 2017 / 12:50

   Echt nice die tips dacht ik ik mog geen flesje meenemen en het plastic zakje ( scheur in mijn telefoon) en inze huid werd groen van de nacht creame

 2. Avatar
  Judith
  24 maart 2015 / 14:17

  Een slaapmasker is goud voornamelijk bij lange vluchten!

 3. Avatar 24 maart 2015 / 14:45

  Hele fijne tips! Mijn laatste vlucht was naar Hong Kong in de zomervakantie en dit jaar weer 🙂

 4. Avatar 24 maart 2015 / 14:59

  Handige tips! Alleen van het flesje ben ik niet zo zeker, ik heb mijn flesje waar enkel nog een bodempje water in zat al eens moeten afgeven. Als je de regels echt strikt moet toepassen dan geldt: geen verpakkingen voor vloeistoffen waar meer dan 100 ml in past. Dus ook geen halve liter fles met 50 ml water of zelfs leeg. En dus ook geen grote fles zonnebrand bv waar nog slechts 100 ml in zit. Gelukkig knijpen sommige controleurs wel eens een oogje dicht 🙂

 5. Avatar 24 maart 2015 / 18:23

  Handige tips, vooral van het plastic zakje haha. Ik neem altijd een dik vest mee in het vliegtuig. In het vliegtuig is het vaak aan de koude kant (vooral als je wil slapen). En bij aankomst op een warme bestemming gaat het vest weer uit 🙂 m’n laatste vliegreis was afgelopen najaar naar Costa Rica, echt een aanrader ♡

 6. Avatar 24 maart 2015 / 21:16

  Leuk om te lezen, vooral de tip met het plastic tasje vond ik geniaal! Ik ben voor het laatst naar Griekenland gevlogen! 🙂

 7. Avatar 25 maart 2015 / 07:12

  Ik ben 2 keer met het vliegtuig geweest, met school naar Rome en Griekenland 🙂
  Ik merk wel dat ik echt naast het raam moet zitten om niet misselijk te worden. En naar Griekenland ben ik rond deze tijd met Germanwings gevlogen :0

 8. Avatar
  Keshia
  25 maart 2015 / 15:25

  Bedankt voor de tips!
  Na de zomer ga ik voor het eerst vliegen en dan ook meteen naar Australie, dus ik kan wel wat tips gebruiken!

 9. Avatar 25 maart 2015 / 15:38

  Die tip over het zitten boven een vleugel, goed om te weten! Heb dat nooit eerder gehoord 🙂

  Mijn laatste vlucht was naar Wenen, afgelopen december/januari. De volgende zal naar Kroatie zijn, in mei of juni.

 10. Avatar
  Marlies
  25 maart 2015 / 15:41

  Handige tips! Het plastic zakje ga ik zeker onthouden! Ik ben vorige maand teruggekomen uit Indonesië met een vriendin, we hadden ook 1 stoel bij het raam en 1 bij het gangpad geboekt, dus lekker wat extra ruimte!

 11. Avatar
  Dewy
  26 maart 2015 / 13:36

  Fijne tips maar tip 1 heeft bij mij nog nooit gewerkt haha, tijdens mijn reis van maanden door Azie heb ik met mijn vriend 6 binnenlandse vluchten gemaakt en ook 6 keer de poging gedaan met stoelen maar dat heeft geen een keer gewerkt. Veel mensen die alleen vliegen checken niet van te voren in omdat ze toch alleen moeten zitten, zodra ze bij een balie gaan inchecken worden de rijen eerst opgevuld door de grond stewardessen voordat ze aan een nieuwe rij beginnen met inboeken.

  Ik nam ook altijd een paar extra sokken mee in het vliegtuig, ook al krijg je deze bij sommige maatschappijen gratis vond ik het fijn om die van mezelf bij te dragen.

 12. Avatar
  Veronique
  26 maart 2015 / 20:52

  Ik reis altijd in comfi kleding en neem altijd extra sokken en een grote sjaal mee in het vliegtuig. Die kan ik dan als dekentje gebruiken als ik het koud heb.

  Nog een tip: neem vanuit huis kauwgom mee voor in het vliegtuig want op schiphol wordt het nergens meer verkocht ivm troep die het maakt. Wij hebben heel schiphol afgezocht want vriendlief heeft heel erg last van zijn oren bij stijgen en dalen maar ze verkopen het niet meer!

 13. Avatar
  Lara
  27 maart 2015 / 07:42

  Ik hou ook van vliegtuigen, vooral het opstijgen en landen 😀 Verder neem ik eigenlijk bij vluchten langer als 3 uur een nekkussen mee. Het lijkt veel extra bagage, maar als je in slaap valt en wakker wordt met een stijve nek……je bent jezelf dan heel dankbaar! Verder neem ik eigenlijk altijd eiwitrijke snacks mee en blijf ik zoveel mogelijk van het vliegtuig eten af. Veel koolhydraten die in de vliegtuigmaaltijden zitten maken de luchtdruk in je maag juist erger.

 14. Avatar
  Suze
  28 maart 2015 / 08:21

  Nog een voordeel bij vroege ochtend vluchten:
  Je hebt geen last van vertraging aangezien jij de eerste of een van de eerste bent 🙂

 15. Avatar
  Silvana
  29 maart 2015 / 15:11

  Super handig artikel! Ik ga dit jaar maar liefst drie keer vliegen. Naar Londen, New York en Dublin, dus ik heb hier heel veel aan! Mijn laatste vliegreis was vorig jaar naar Rome, wat gelukkig niet een hele lange vlucht was. Ik ben niet de allerbeste vlieger en wordt dan ook altijd vrij nerveus en misselijk voor een vlucht. Bedankt voor de handige en fijne tips! 🙂

 16. Avatar
  Imke
  29 maart 2015 / 16:40

  Gaan jullie nog naar Parijs? Voor 15 april? Kan wel wat tips gebruiken

  • Larissa
   Larissa
   30 maart 2015 / 19:12

   Aah nee sorry, we gaan zelf de 15e en 16e! We zijn er al wel eens geweest, maar hebben de stad nog niet echt goed genoeg bezocht om je echt tips te geven. Veel plezier alvast!!

 17. Avatar
  Imad
  5 april 2015 / 20:52

  Hallo,

  Bedankt voor deze super tips !!

  Ik had nog een vraag. Weten jullie in welke vliegtuigmaatschappijen een USB Plug in aan de boordstoel is bevestigt ?
  Soms zie ik dat in vlogs van andere youtubers die naar Amerika reizen.
  Anders neem ik altijd mijn kleine powerbank mee om mijn gsm optelladen ( ik heb een Note 2 waardoor die maar circa 60% meer batterij afgeeft )

  Kunnen jullie zo’n paar maatschappijen opnoemen die naar LA , NY , Dubai zo’n USB Plug in hun boordstoelen hebben bevestigt ?
  Mvg

  • Tara
   Tara
   7 april 2015 / 21:03

   Hi Imad,

   Graag gedaan!

   Het hangt uit van het type vliegtuig en niet perse de maatschappij denk ik, maar de vliegtuigen waarmee ik wel eens USB poorten heb gehad waren Delta en Emirates richting Amerika. Maar KLM misschien ook, maar dat ligt aan het vliegtuig. Zo had ik met KLM naar Berlijn geen schermpje en ook geen USB poort. Dus mijn excuses, we kunnen je niet heel goed helpen met je vraag. Het beste is om het zelf even proberen op te zoeken, als je weet met welke maatschappij en met welk vliegtuig je reist.

   Groetjes, ons

   • Avatar
    Anke
    7 november 2015 / 12:06

    Hoi Imad en Tara,

    Ik vloog afgelopen zomer naar Philadelphia via Toronto. Op de eerste vlucht had ik wel een usb aansluiting(air canada) op de tweede vlucht niet(air canada). Op de terug weg naar Amsterdam via Frankfurt had ik bij beide vluchten geen usb aansluiting, beide was met Lufthansa. Het heeft inderdaad te maken met het type vliegtuig. Er is een app/site SeatGuru waarmee je die informatie kunt vinden!

    x

 18. Avatar 27 juni 2015 / 20:21

  Hi,
  ik ga deze zomervakantie ook weer vliegen.. Ik vind het heel eng :(. Wij vliegen met Corendom. Weet iemand of je dan zelf mag bepalen waar je gaat zitten, of moet je ergens gaan zitten? Want ik wil heel graag naast mijn moeder en niet naast een vreemde..

  We hebben volgensmij geen stoelen gereserveerd.

  Alvast dankjewel,
  X

 19. Avatar
  Renee Stoelwinder
  1 juli 2015 / 09:14

  Handig artikel! Mijn laaste vliegreis was in de mei vakantie naar Bonaire!!

 20. Avatar
  jana
  19 augustus 2015 / 20:02

  ik ga binnen 3dagen voor het eerst eindlijk vliegen en ik kijk er ontzettend hart naar uit! deze tips zijn erg handig bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: